Cennet kuşu familyasının, tüyleri aracılığıyla ışığı soğurarak farklı renkte yansıtabildiği ortaya çıktı. Karanlık bir odada mavi ışık altında incelenen 45 kuş türünün farklı bölgelerinde "biyofloresan" özellik gözlemlendi.
Biyofloresan özellikle, bir canlının ışığı soğurması ve farklı renkte tekrar yayması anlamına geliyor. Bu tanıma göre cennet kuşu familyasındaki kuşların neredeyse hepsinin bu özelliği taşıdığı orta çıktı.
ABD Doğa Tarihi Müzesi'ndeki araştırmacılar familyaya ait 45 farklı türü inceledi. Her türün erkek ve dişilerini karanlık bir odada mavi ışık altına yerleştiren araştırmacılar, kuşların derilerini de ultraviole ışıkla inceledi.
21 türde erkek kuşların kafaları, boyunları, karınları ve kuyruk tüylerinin biyofloresan özellik gösterdi tespit edildi.
37 türün ağız içi ve boğazlarında biyofloresan özellik gözlemlenirken 36 türün ise dişilerinde ışığı farklı renklerde yayma özelliği saptandı.
Kuşlardan yayılan renkler açık mavi, cam göbeği, yeşil ve sarı-yeşil gibi renkler arasında değişiklik gösterdi.
Erkek kuşların biyofloresan özellik yoluyla "erkek hiyerarşisi ve çiftleşme gösterilerini" geliştirebildiği gözlemlendi. "Lophorina" türünün erkeklerinin kur gösterileri sırasında ağızlarını dişilere doğru açması bu gözlemi güçlendirdi.
Araştırmanın baş yazarı Rene Martin, Guardian'a yaptığı açıklamada, erkek cennet kuşlarının genellikle siyah veya koyu renkli tüylerinin yanında biyofloresan lekelere sahip olduğunu belirtti. Martin, bu nedenle biyofloresanın ek etkisinin gösteriler sırasında kuşların vücutlarını daha da parlak hale getirmeye yardımcı olabildiğini söyledi.
Dişilerde farklı bir işlev olabileceğine dikkat çeken Martin, "Birçok türün biyofloresan tüylerinin konumu ve desenleri, kamuflaj olarak kullanılabilmesi ihtimaliyle çok daha uyumlu." dedi.
Araştırma, "Royal Society Open Science" dergisinde yayımlandı.