CHP'de değişim başladı: 'Gölge Kabine'li yeni MYK belli oldu

CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında toplanan CHP Parti Meclisi'nde yeni dönemin MYK üyeleri belirlendi. Yeni MYK'de yer alan isimler arasında Deniz Yücel, Selin Sayek Böke ve Sevgi Kılıç gibi isimler yer aldı. Sevgi Kılıç CHP tarihindeki ilk başörtülü MYK üyesi oldu. Öte yandan MYK’nın yanı sıra hükümetteki bakanlıkların çalışmalarını ve eksikliklerini izleyecek bir 'Gölge Kabine' oluşturuldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 38’inci Olağan Kurultayı’nda seçilen yeni Parti Meclisi (PM) ilk toplantısını bugün gerçekleştirdi. CHP Genel Merkezi’nde yapılan PM toplantısında hem partinin yeni dönem siyaseti ele alındı hem de yeni Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri belirlendi.

Kurultay sonrasında yapılan Yüksek Disiplin Kurulu'nun ilk toplantısında; Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlık, Başkan Yardımcılığı ve Sekreterlik seçimi gerçekleşti.

Gizli oylama ile yapılan seçim sonucunda Turan Taşkın Özer Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı, Ayça Akpek Şenay Yüksek Disiplin Kurulu Başkan Yardımcısı ve Deniz Çakır Yüksek Disiplin Kurulu Sekreteri olarak seçildi. Sevgi Kılıç’ın MYK’ya girmesiyle CHP tarihinde ilk defa başörtülü birisi MYK’ya girmiş oldu.

GÖLGE KABİNE BELİRLENDİ

MYK 24 kişiye çıkartılarak Gölge Kabine oluşturuldu. Sisteme göre her bakanlıktan bir kişi sorumlu olacak ve ilgili bakanlıkları denetleyecek. Gölge Kabine İngiltere'de uygulanan bir sistem.

Özgür Özel başkanlığında toplanan PM yeni dönem MYK'sinde yer alacak isimler ise belirlendi.

CHP’nin Genel Sekreteri olarak belirlenen Selin Sayek Böke’nin Gölge Kabine Koordinatörü olarak da görev yapacağı, bu pozisyonun hükümetteki 'cumhurbaşkanı yardımcılığı'na denk geldiği kaydedildi.

Toplantının ardından kameralar karşısına geçen Özel, açıklamalarda bulundu.

Özel'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Belediye başkan adaylarımızı belirlemede tek kriterimiz var; milletin gönlünde yer etmiş, seçildiği günden daha iyi durumda olanlar yeniden aday olacak. Eğer, yaptığı hizmet halkta teveccüh görmüyorsa durumları yeniden değerlendirilecek.

Gömleğimdeki düğmeyi ters iliklersem herkes ayıplar. Kurultay salonundaki kürsüye ilk düğmeyi ters ilikleyip çıkmadım. Hiçbir ilde, ilçede, genel başkan ya da değişim ekibinin söz verdiği bir belediye başkanımız yok. Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu ve Aydın’ın topuklu efesiyle ilgili Genel Başkanımız da anketlerde gördüğü memnuniyet oranına dayanarak ifade etti. Biz de PM’ye bu öneriyle geleceğiz. Hiçbir belediye başkanını 'değişim' karşıtı diye cezalandırmak ve hak ettiği görevi kendisine vermemek niyetinde değilim.

Merkez Yönetim Kurulu 24 üyeden oluşuyor. 24 genel başkan yardımcısı arkadaşımız var. MYK'de 2 grup var; birisi gölge kabine. Parti Meclisi'nde bizim listemizde olmayan 8 arkadaşımız var. Delik vardı, 8 arkadaşımız delikleri kapattılar. Bizim listemiz dışında giren arkadaşlarımızın yarısını görevlendirdik. PM'nin yaş ortalaması 43'tü, açıklayacağımız MYK'nın da yaş ortalaması 46."

Buna göre Gölge Kabine şu şekilde:

İçişleri Bakanlığı – Murat Bakan
Adalet Bakanlığı – Gökçe Gökçen
Sağlık Bakanlığı – Zeliha Şahbaz
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı - Aylin Nazlıaka
Milli Eğitim Bakanlığı – Suat Özçağdaş
Enerji Bakanlığı – Deniz Yavuzyılmaz
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı - Gülşah Deniz
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı – Gamze Taşçıer
Dışişleri Bakanlığı – İlhan Uzgel
Gençlik ve Spor Bakanlığı – Sevgi Kılıç
Hazine ve Maliye Bakanlığı – Yalçın Karatepe
Kültür ve Turizm Bakanlığı – Koza Yardımcı
Milli Savunma Bakanlığı – Yankı Bağcıoğlu
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı - Pınar Uzun
Ticaret Bakanlığı – Volkan Demir
Ulaştırma Bakanlığı – Ulaş Karasu
Tarım Bakanlığı – Erhan Adem

İdari işlerde görev alacak MYK üyeleri ise şöyle:

Parti Sözcüsü: Deniz Yücel
Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı: Ensar Aytekin
Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı: Gökan Zeybek
İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı: Özgür Karabat
Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı: Aylin Nazlıaka
Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı: Gül Çiftçi

whatsapp-gorsel-2023-11-11-saat-17-51-03-757dcfb6.jpg

KAMERALAR ÖNÜNDE GÜVEN OYU

Parti Meclisi üyelerine listeyi sunarak güven oyu aldığını anlatan Özel, kameraların önünde de MYK’yi güven oyuna sundu ve oy birliği ile MYK kabul edildi. Partiyi artık seçilmişlerin yöneteceğini belirten Özel “MYK’mız Parti Meclisi’nden de güven oyu almıştır” ifadelerini kullandı. Öte yandan Özel, tüzük kurultayının da ertelendiğini söyledi.

Özel, yarın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte Hatay’ı ziyaret edecek.

ozgur-ozel-1.jpg
CHP Genel Başkanı Özgür Özel

9 İSİM ANAHTAR LİSTEDEN

60 kişilik CHP Parti Meclisi’nin 50’si, Genel Başkan Özgür Özel’in listesinden seçilerek PM üyeliğine geldi. Dokuz isim ise eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na yakınlığı ile bilinen Oğuz Kaan Salıcı tarafından hazırlanan anahtar listeden seçildi. Hiçbir listede yer almadan Parti Meclisi’ne seçilen tek isim ise CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN