CHP'li Akkuş İlgezdi'den Erdoğan'a 'sigara' tepkisi: Sizin derdiniz sigara değil, daha çok vergi

CHP'li Akkuş İlgezdi'den Erdoğan'a 'sigara' tepkisi: Sizin derdiniz sigara değil, daha çok vergi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tütün ve alkol ürünlerine yapılan zamları savunan "Devamlı artırıyoruz. Bundan çok rahatsızlar. Hem suluda artırıyoruz, hem sigarada artırıyoruz. Aç sefil geziyor, rakıyı birayı almaktan geri durmuyor" açıklamasına "Tütün ürünlerine zam yaparak gençlerimizi tütün ve mamullerinden koruyamazsınız. Sizin derdiniz sağlık değil; daha çok vergi, niyetiniz belli! Niyetiniz kötü!" sözleriyle tepki gösterdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sigara ve tütün ürünlerine yapılan zamları savunan "Devamlı artırıyoruz. Bundan çok rahatsızlar. Hem suluda artırıyoruz, hem sigarada artırıyoruz. Aç sefil geziyor, rakıyı birayı almaktan geri durmuyor" dünkü açıklamalarına tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kötü niyetli olduğunu söyleyen Akkuş İlgezdi, iktidarın sağlığı değil vergiyi düşündüğünü kaydetti.

İlgezdi'nin açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Biz şimdi neye inanalım? Yasaklı tütün ürünlerine ulaşımın kolaylığı ve denetimsizliği gün gibi ortadayken, mentollü sigarayı yasaklayıp mentolünü ayrı satıp hatta yanında da mentol yerleştirme aparatı, çakmak gibi promosyon hediyeler veriliyorken, yurtdışından ülkeye rahatça elektronik sigara sokulabiliyorken biz iktidarın gençleri koruma politikalarına nasıl inanalım? Tütün ürünlerine zam yaparak gençlerimizi tütün ve mamullerinden koruyamazsınız. Sizin derdiniz sağlık değil; daha çok vergi, niyetiniz belli! Niyetiniz kötü!”

Elektronik sigaranın denetimsizliğinden ve yasaklanan aromalı sigaraların içindeki mentol kapsüllerinin ayrıca satılmasından anlaşılıyor ki Ticaret Bakanı da Tarım ve Orman Bakanı da sigaraya teşvikin bir numaralı destekçisidir. Apaçık ortadadır ki gençlerimiz umurunuzda bile değil. Siz ayda 2-3 kez tütün ürünlerine yaptığınız zamlardan gelecek hasılatla meşgulsünüz.

BU MENTOLLÜ SİGARALARIN YASAKLANMASININ NE ANLAMI VAR?

Türkiye’de mentollü ve aroma içeren sigaraların satışı 2020’de yasaklandı. Sigaraların içindeki aroma ve mentol veren kırılabilir kapsüllerin üretim patenti tütün endüstrisine ait. Aroma vericiler çocuk ve gençleri sigara bağımlılığına itiyor. Mentollü sigaralar yasaklanmasına rağmen, sigaraların filtrelerine yerleştirilen mentol kapsülleri ayrı şekilde satılıyor, tüketiciler piyasadan ve internet üzerinden bu mentol toplarına kolayca ulaşabiliyor ve mentol toplarını kendileri sigaralarına yerleştiriyor. Peki, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Vahit Kirişçi’ye soruyorum. Bu mentollü sigaraların yasaklanmasının ne anlamı var?

ELEKTRONİK SİGARA SATIŞI DENETLENMİYOR

Bugüne kadar ülkemizde hiçbir elektronik sigaraya ruhsat verildi. Elektronik sigara ithalatı yasak olmakla birlikte, yurtdışı girişleri için Ticaret Bakanlığı yetkilendirildi. Tütün Kontrolü Sözleşmesi 5.3 maddesi gereği halk sağlığı, tütün endüstrisinin her türlü müdahalesine karşı korunmalı. İnsan sağlığı, ihracatın arttırılması gibi nedenlerle tehlikeye atılamaz. Ancak tüm bunlara rağmen piyasada ve internette elektronik sigaralar serbestçe satılıyor. Elektronik sigaralara bu denli kolay ulaşılması ve denetlenmemesi, iktidarın her konuda olduğu gibi gençleri sigaradan uzak tutma konusunda da samimiyetsiz olduğunu kanıtlıyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN