Erdoğan tütün ve alkol ürünlerine yapılan zamları savundu: Aç sefil geziyor rakı almaktan geri durmuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son günlerde tütün ve alkol ürünlerine yapılan zamları savunarak "Devamlı artırıyoruz. Bundan çok rahatsızlar. Hem suluda artırıyoruz, hem sigarada artırıyoruz. Aç sefil geziyor, rakıyı birayı almaktan geri durmuyor" diye konuştu. Erdoğan ayrıca sigara tüketimine karşı mücadele edebilmek için dünyanın en zengin insanı Elon Musk'tan yardım isteyeceğini açıklayarak "Musk'a diyeceğim ki bu sigara tüketimine karşı mücadeleye biraz daha fazla para harca" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Dünya Tütünsüz Günü Gençlik Buluşması'na katılarak açıklamalarda bulundu.

Araç sürerken sigara içen vatandaşları görünce uyarılarda bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, vatandaşların, kendisinin uyarılarını dikkate almadığını kaydederek "Araçta falan aslında sigara kullanmak yasak ama bu yasağa herkes uyuyor mu? Maalesef… Bazen araçla giderken bakıyorum, hem arabayı kullanıyor bir elinde de sigara içmeye devam ediyor. Ben tabii arabadan işaret ediyorum ‘şunu at at’ diye. Ama hiç umurunda değil. O yine o şekilde devam ediyor" diye konuştu.

"BİRAZ DAHA FAZLA PARA HARCA"

Sigara tüketimine karşı mücadele edebilmek için dünyanın en zengin insanı ABD'li multi milyarder Elon Musk'tan biraz daha fazla para harcamasını isteyeceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Elon Musk'la ilk görüşmemde diyeceğim ki bu sigara tüketimine karşı mücadeleye de biraz para harca. Buna da harcarlarsa bu işi çok daha çabuk başarırız. Dijitalle propaganda işimizi zor sokuyor" dedi.

"AÇ SEFİL GEZİYOR, RAKIYI BİRAYI ALMAKTAN GERİ DURMUYOR"

Erdoğan son zamanlarda tütün ve alkol ürünlerine yapılan zamlar hakkında ise "Devamlı artırıyoruz. Bundan çok rahatsızlar. Hem suluda artırıyoruz, hem sigarada artırıyoruz. Aç sefil geziyor, rakıyı birayı almaktan geri durmuyor" dedi.

"SİGARA PAKETİNE EL KOYUYORUZ"

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Dünyada her yıl 7 milyon, ülkemizde 100 bin insanın tütün kullanımına bağlı hastalıklardan öldüğü gerçeğine rağmen maalesef bu salgınla mücadelede henüz arzu ettiğimiz yerde değiliz. Biz gençlik yıllarımızdan beri bu mücadelenin en ön safında olduk. Kendi yakın çevremizden başlayarak karşılaştığımız herkesi tütün ürünlerinin zararlarına karşı ikaz ediyor, hatta varsa sigara paketine el koyuyoruz.

NARGİLE SİGARADAN DAHA ZARARLI

Elektronik sigara falan söylüyorlar, bunların hepsi aldatmaca. Hepsi nasıl para kazanırız, bunun yolları. Elektronik sigara denilen öbüründen farklı değil. Hem keseye hem vücuda zarar veriyor. Fırsat vermeyeceğiz, elimizden geleni yapacağız. Son zamanlarda nargile olayı ortada. Nargile sigaradan daha az zararlı değil, çok daha fazla zararı var. Zarardan da milletimizi kurtarmak içi buna yönelik de bazı hazırlıklar yapıyoruz.

KADINI DA ERKEĞİ DE SİGARAYA DEVAM EDİYOR

Sigara konusunda stadyumlarda hiç mi hiç dinlemeden kusura bakmasın benim vatandaşlarım. Kadını da erkeği de sigaraya devam ediyor. Onunla da kalmıyor, oralarda yanında şişelerle gelip bütün polislere rağmen içeri girip orada uygun yerlerde ne yazık ki biraysa bira, farklı farklı onları da içen var. Bunların hepsi kime zarar? O stadyumda oraya gelen vatandaşlarımın hepsine zararlı oluyor. Bu tabii orada kötü tezahürata da neden oluyor. Zaman zaman stadyumlarda kavgalar, dövüşler, bunlara da neden oluyor.

Doktorların birinci derecede sigara içmemesi, sigara almaması lazım. Onların örnek olması lazım. Belediye başkanlığım dönemiydi galiba. İstanbul'da bir kalp ameliyatına girdim. Kalp ameliyatında doktor, bana bir de akciğeri gösterdi. Fakat, akciğerde siyah lekelerin olduğunu gördüm. Doktor dedi ki, bunlar hep sigaradan dedi... Ameliyat edilen bayandı üstelik. Ama ciddi manada sigara içen bir bayan... Akciğeri maalesef sigara dumanı demek ki o lekeler orada meydana geliyor. Bize düşen neydi? Doktorumuza da artık Allah yardımcınız olsun dedik... Başarılı bir ameliyatla o hanımefendi kurtuldu, şimdi ne durumda bilemiyorum... Bunun en büyük örneği akciğer ameliyatlarında bunu görmek. Bembeyaz olması gereken akciğerin ne hale düştüğünü görüyoruz.

KANSER HASTALARININ SAYISI İSTİYORUZ Kİ DAHA DA AZALSIN

İhmal edenlere Rabbimiz özellikle şu gerçeği ifade ediyor: Bilmediklerinizi niçin söylüyorsunuz? Yaşam noktasında zararlı olduğunu biliyoruz. Zararlı olduğunu bildiğimiz halde sigarasını da alkolünü de alıyoruz. İlmini yapanlar bizi ciddi anlamda üzdü. Doktorlarımızdan çok büyük seferberlik bekliyoruz. Doktorlarımızın atacağı adımlarla seferberliği yaygınlaştırmamız lazım. Kanser hastalarının sayısı istiyoruz ki daha da azalsın.

NEREDEYSE ANNESİNE ELİNDEKİ TELEFONU ATACAK KADAR İLERİ GİDEN ÇOCUKLAR VAR

Tütün, tütünsüz günler falan iş öyle bir yere doğru geldik ki bağımlılıkla mücadele olayına geldi. Bir de bakıyorsunuz iki-üç yaşında çocuklarda elinde telefon var. Bırakmıyor. Annesi almaya çalışırsa annesinin üzerine gidiyor. Mücadelesini veren anneleri görüyoruz. Neredeyse annesine elindeki telefonu atacak kadar ileri giden çocuklar var. Şu anda Yeşilay da bunun mücadelesini veriyor. Elinden bırakmıyor, kendini yerden yere vuruyor. İnşallah bu ortak mücadeleyi de ekranlarından izleyen tüm halkımız evlerinde vermek suretiyle çocuklarımız bu bağımlılıktan kurtarma başarısını da gösterirler."

İlgili Haberler