CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, yapımı yıllardır tamamlanamayan Bartın Devlet Hastanesi projesini yeniden Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Sağlık Bakanlığı’na kapsamlı bir soru önergesi sunan Bankoğlu, modern bir sağlık yatırımı olarak duyurulan ancak bir türlü hizmete açılamayan hastanenin artık “kamu yönetimi skandalına” dönüştüğünü söyledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bartın Milletvekili Bankoğlu, ihale sürecinden bugüne kadar yaşanan gecikmelerin, artan maliyetlerin ve sürekli ertelenen açılış tarihlerinin kamuoyuna şeffaf biçimde açıklanması gerektiğini vurgulayarak, “Bartın halkı yıllardır bitmeyen bir yatırımın mağdurudur” dedi.
“PLANLAMA EKSİKLİĞİ VE DENETİM ZAFİYETİ”
Hastane projesinin kamuoyuna yüksek kapasiteli ve modern bir sağlık yatırımı olarak duyurulduğunu hatırlatan Bankoğlu, aradan geçen uzun zamana rağmen tamamlanamamasının ciddi bir kamu yönetimi sorunu olduğunu belirtti.
“Sağlık gibi hayati bir alanda bir yatırımın yıllarca tamamlanamaması sadece teknik bir aksaklık değildir; planlama eksikliğinin, denetim zafiyetinin ve kamu kaynaklarının hoyratça harcanmasının açık göstergesidir” diyen Bankoğlu, ilk sözleşme bedeli ile bugün ortaya çıkan toplam maliyet arasındaki farkın gerekçesini sordu.
Proje sürecinde ihale ve teslim takviminin defalarca revize edildiğini, süre uzatımları verildiğini ve inşaatın bazı dönemlerde durma noktasına geldiğine dair iddialar bulunduğunu ifade eden Bankoğlu, “Bu artış kamu zararına yol açmış mıdır?” sorusunu yöneltti.
“BARTIN’IN SAĞLIK YÜKÜ ARTIYOR”
Hastanenin gecikmesi nedeniyle mevcut sağlık tesislerinin kapasite baskısı altında kaldığını belirten Bankoğlu, özellikle poliklinik yoğunluğu, yatak doluluk oranları ve çevre illere sevk oranlarının incelenmesi gerektiğini söyledi.
“Bartın halkı yeni hastanenin açılmasını beklerken mevcut hastanelerde artan yoğunlukla karşı karşıya kalıyor. Sağlık hizmetine erişimde yaşanan her gecikmenin bedelini yurttaşlarımız ödüyor”
“9 YILDIR BİTMEYEN ŞUBAT”
İktidar milletvekillerinin her yıl “Şubat’ta açıyoruz” açıklaması yaptığını hatırlatan Bankoğlu, “AKP’nin Bartın takviminde Şubat bir türlü bitmek bilmiyor. 9 yıldır her kış sonu aynı nakarat: ‘Hastaneyi açıyoruz.’ Bartın halkı artık vaat dinlemekten yoruldu” ifadelerini kullandı.
Yeni doktor atamalarına ilişkin açıklamalara da değinen Bankoğlu, “Yeni gelen doktorlarımıza hoş geldin diyoruz ancak sormadan da edemiyoruz: Bu hekimler nerede çalışacak? Doktor var ama hizmet verecek tesis nerede?” diye sordu.
DAHA ÖNCE DE GÜNDEME TAŞINMIŞTI
Bankoğlu, Bartın Devlet Hastanesi sürecini daha önce de Meclis gündemine taşıdığını hatırlatarak, sürekli ertelenen tarihler yerine kamuoyuna açık ve net bir takvim açıklanması gerektiğini belirtti. “Biz bu konunun takipçisiyiz. Bartın’a söz verildi, Bartın bekliyor” dedi.
BAKANLIĞA 12 KRİTİK SORU
Sunulan soru önergesinde şu başlıklar yer aldı:
- İlk ihale tarihi ve sözleşme bedeli
- Öngörülen iş bitim süresi ve teslim tarihi
- Verilen süre uzatımları ve gerekçeleri
- Toplam harcama tutarı ve maliyet artış oranı
- Sözleşme feshi veya yüklenici değişikliği olup olmadığı
- İnşaatın durduğu dönemler
- Sayıştay denetim bulguları
- Bartın’daki mevcut hastanelerdeki yoğunluk oranları
- Hastanenin kesin açılış tarihi
- Kamu zararı iddiaları
- Planlanan personel sayısı ve atamalar
“KAMU KAYNAĞI HESAPSIZ HARCANAMAZ”
Açıklamasının sonunda kamu kaynaklarının şeffaf ve etkin kullanılması gerektiğini vurgulayan Bankoğlu, “Sağlık yatırımı siyaset üstüdür. Ancak kamu kaynağı söz konusuysa hesap sorulması da demokrasinin gereğidir. Bartın halkı geciken bir hastaneyi değil, zamanında tamamlanmış ve hizmete açılmış bir sağlık tesisini hak ediyor” ifadelerini kullandı.
