CHP'li Erdoğan Toprak: Türkiye, Avrupa'nın en yoksul ve en kötü beslenen ülkeleri arasında

CHP'li Erdoğan Toprak: Türkiye, Avrupa'nın en yoksul ve en kötü beslenen ülkeleri arasında

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunda Eurostat'ın et tüketimi ve ABD Tarım Bakanlığı'nın Türkiye'de hayvancılıkla ilgili yayınladıkları raporları işaret ederek ülkemizde et tüketiminin hızla dibe indiğini belirtti. Toprak, 'Yüksek enflasyon ile erişim güçlüğünün çok daha ileri boyuta taşınması, Türkiye’yi Avrupa’nın en yoksulları ve en kötü beslenen ülkeleri arasına yerleştirdi' ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Haftalık Değerlendirme Raporu'nu bugün yayınladı. Raporda güncel verilere değinen Toprak, kapanan iş yerleri, faiz artışları ve hayvancılıkla ilgili raporlardan bahsetti.

Rapordan önce çıkan başlıklar şöyle:

'102 BİN 500 İŞ YERİ KAPANDI'

TOBB ve TESK'in kapanan şirket ve iş yeri istatistiklerinin kesintisiz bir şekilde kırmızı alarm verdiğini belirten Erdoğan Toprak, 'Sekiz ayda yaklaşık 14 bin şirket kapısına kilit vururken kepenk indiren esnaf sayısı 88 bin. Kapanan işyerleri ve işi bırakan esnaf sayısı dikkate alındığında en iyimser rakamlarla 200-250 bin yeni işsiz demektir. TOBB ve TESK rakamlarına göre ağustos sonuna kadar toplam 102 bin 500 şirket, işletme ve küçük esnaf işyeri kapandı. Ortaya saçılan bu gerçekler bir ekonomik yıkım, yoksullaşma ve sosyal felaket tablosudur' ifadelerini kullandı.

'FAİZ ARTIŞLARI BORÇLULAR İÇİN İCRA-HACİZ SAĞANAĞINA DÖNÜŞECEK'

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun politika faizini yüzde 30'a yükselttiğini hatırlatan Toprak, 'Yüzde 60’a varan resmi enflasyonun yarısı düzeyinde ve negatif politika faizine karşılık; kredi kartı, ihtiyaç-ticari kredi ve Kredili Mevduat Hesabı (KMH) faizleri 1 Ekim’den itibaren aylık yüzde 4,5’a yıllık bileşik yüzde 65-85 düzeyine yaklaştı. İktidarın her türlü vaadi verdiği sıcak paracılar yapılan faiz artışlarını yeterli görmüyorlar ki, gelmekte nazlanıyor. Anlaşılan küresel finans kurumları, bankalar ve sermayedarlar için yüksek faiz artışlarına devam edilecek' dedi.

Beklentilerin yıl sonuna kadar MB faizinin yüzde 40-45 düzeyine çıkarılması yönünde olduğunu dile getiren Toprak, 'Faiz artışları yabancı sıcak paracılar için kazanç kapısı olurken, bedeli ödeyecek olan kredi kartı, ihtiyaç kredisi, KMH borçluları içinse yıkım, yoksullaşma ve icra-haciz sağanağına dönüşecek' diye konuştu.

'TÜRKİYE, AVRUPA’NIN EN YOKSULLARI VE EN KÖTÜ BESLENEN ÜLKELERİ ARASINA YERLEŞTİ'

Eurostat ve ABD Tarım Bakanlığı'nın hayvancılıkla ilgili raporlarına dikkat çeken Erdoğan Toprak sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi:

"Eurostat’ın et tüketimi ve ABD Tarım Bakanlığı’nın Türkiye’de hayvancılıkla ilgili yayınladıkları raporlar; kırmızı ve beyaz et tüketiminde ülkemizin hızla dibe indiğini gösteriyor. Yüksek enflasyon ile erişim güçlüğünün çok daha ileri boyuta taşınması, Türkiye’yi Avrupa’nın en yoksulları ve en kötü beslenen ülkeleri arasına yerleştirdi. Eurostat’ın kırmızı ve beyaz ete erişimde en yüksek sıkıntının yaşandığı ülkenin Türkiye olması utanç verici ve kabul edilemez bir tablo. Eurostat halkın kırmızı ve beyaz ete erişememesini, çocukların beslenememesini dert ederken, ABD Tarım Bakanlığı ülke hayvancılığının içine düşürüldüğü karanlık tabloyu ve kötü gidişi raporlaştırıyor. Acı olan, ülke tarım ve hayvancılığını bitiren AK Parti iktidarı, ne milyonlarca çocuğun-hanenin et yiyememesini ne de milyonlarca besicinin yok olup gitmesini AB ve ABD kadar dert etmiyor"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN