CHP'li Tanal: Milletvekilleri olarak Gazze'ye gidelim

CHP'li Tanal: Milletvekilleri olarak Gazze'ye gidelim

CHP Milletvekili Tanal, İsrail'in Filistinli sivilleri hedef alan saldırıyla ilgili TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyonda konuştu. Türkiye'de rapor düzenlemek yerine Filistin'e gidilmesi gerektiğini söyleyen Tanal, "Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırmasında nasıl gittiysek, savaş bölgesine kadar gittiysek, aynı şekilde bu bölgelere de gitmemiz gerekiyor” dedi.

İsrail'in Filistinli sivilleri hedef alan saldırıyla ilgili TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde bir alt komisyon oluşturuldu. Alt komisyonun kurulmasına ilişkin önerge, oybirliğiyle kabul edildi. Toplantıda söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarının hem insanlığa karşı işlenen bir suç hem soykırım suçu hem de uluslararası hukuku ihlal eden eylemler olduğunu söyledi.

Tanal konuşmasında “İsrail devletinin sivilleri katletmeye yönelik tutumu, Türk Ceza Kanunu’nun 76. maddesi kapsamında; ‘Bir planın icrası suretiyle, milli, etnik, ırki veya dini bir grubun tamamen veya kısmen yok edilmesi maksadıyla, bu grupların üyelerine karşı aşağıdaki fiillerden birinin işlenmesi, soykırım suçunu oluşturur’ der” ifadelerini kullandı.

'İSRAİL AÇIKÇA İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLİYOR'

CHP’li vekil, TCK 76. maddesine göre 'kasten öldürme', 'kişilerin bedensel veya ruhsal bütünlüklerine ağır zarar verme', 'grubun, tamamen veya kısmen yok edilmesi sonucunu doğuracak koşullarda yaşamaya zorlanması' gibi eylemlerin açıkça soykırım suçunu oluşturduğuna dikkat çekti.

Tanal ayrıca, Filistin topraklarını, masum Filistinli sivilleri hedef alan saldırıların, TCK 77. maddesi uyarınca İsrail devletinin açıkça insanlığa karşı suç işlediğini gösterdiğini vurguladı.

Bu suçların zaman aşımına uğramadığını belirten Tanal, İsrail’in aynı zamanda Cenevre Sözleşmeleri’nin 3. maddesini de ihlal ettiğini belirtti. Tanal, bu kapsamda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve diğer İsrailli yetkililer hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu hatırlattı.

Tanal, TCK’nın 8. maddesi uyarınca İsrailli yetkililerin Türkiye’de yargılanmalarının mümkün olduğunun, bunun geçmişte örneklerinin bulunduğunun altını çizdi.

'FİLİSTİN'E GİDİLMESİ GEREKİR'

İnsan hakları ihlallerinin biran önce durdurulması açısından TBMM’de oluşturulacak alt komisyonun acilen Filistin’e, İsrail ordusu tarafından havadan ve karadan hedef alınan Gazze'ye gitmesi gerektiğini belirten Tanal, “Türkiye’de kalarak rapor düzenlemek yerine Filistin’e gidilmesi gerekir. Koşullar ne olacaksa olsun, bunu biz destekliyoruz. Özellikle somut adım atılması açısından biz Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırmasında nasıl gittiysek, savaş bölgesine kadar gittiysek, aynı şekilde bu bölgelere de gitmemiz gerekiyor” dedi.

LATİN AMERİKA ÜLKELERİNİN İSRAİL'DEKİ ELÇİLİKLERİNİ ÇAĞIRDIĞINI HATIRLATTI

Tanal; Bolivya’nın, Filistinli masum sivillerin katledilmesine tepki olarak İsrail’i 'terörist devlet' ilan ettiğini, Şili, Peru, El Salvador gibi Latin Amerika ülkelerinin İsrail’de bulunan elçiliklerini geri çağırdığını anımsatarak, AK Parti iktidarının kuru söylemden öteye geçemediğini dile getirdi.

'KÜRECİK ÜSSÜ KAPATAILSIN' ÇAĞRISI

Türkiye’nin Filistin davası konusunda sözlü kınamalardan ziyade somut adım atması gerektiğini vurgulayan Tanal, Malatya Kürecik’te bulunan radar üssünün kapatılması çağrısında bulundu. Tanal, Kürecik üssünün ABD’nin kontrolünde İsrail’i koruma amaçlı faaliyet gösteren bir üs işlevi gördüğünü belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN