CHP'nin ek ders karşılığı çalışan öğretmenlerin önergesi AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedildi

CHP'nin ek ders karşılığı çalışan öğretmenlerin önergesi AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedildi

CHP Grubu, ek ders ücreti karşılığı çalışan usta öğreticilerin sorunlarının araştırılması amacıyla TBMM Başkanlığı'na sunduğu Meclis Araştırması Önergesinin diğer önergelerin önüne alınarak Genel Kurul'da görüşülmesini önerdi. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, "Otuz saat çalıştıklarını hesap ederseniz aylık 4.800 lira ellerine para geçiyor. Peki, asgari ücret ne kadar? 5 bin liranın üzerinde. Açlık sınırı ne kadar? 7.500 liraya dayanmış. Allah'tan korkun, elinizi vicdanınıza koyun" dedi.

CHP Grubu, ek ders ücreti karşılığında çalışan öğreticilerin sorunlarının araştırılmasını önerdi. Öneri TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Grubu adına öneriyi Genel Kurul'da Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya anlattı.

Öğreticilerin sorunlarına değinen Kaya, "Bu sorunların tümümün çözümü mümkün. Gelin hep birlikte bu usta öğreticilerin sorunlarına bir bakalım. Bunlar halk eğitim merkezinde yetişkinlere yönelik yaygın eğitim kapsamında çalışırlar. Usta öğreticilerin günlük çalışma süresi en fazla sekiz saattir. Kurum müdürü cumartesi pazar günü ya da saat 08.00'le 23.00 arasında bunları göreve çağırabilir. Ancak göreve çağırdıkları yani cumartesi pazar günü çağırdıklarında ek ders ücretlerinde bir artım söz konusu değil. Gece mesaiye kaldıklarında da hani biliyorsunuz, birçok kurumda eğer gündüz 20 liraysa gece çalışırlarsa 40 lira olur. Bu uygulama da yok" diye konuştu.

"4 BİN 800 TL MAAŞLA BİR İNSANIN ANKARA, İSTANBUL, İZMİR'DE GEÇİNMESİ MÜMKÜN MÜ?"

Kaya, "Haftada ortalama on beş saatle otuz saat arasında çalışırlar. 40 lira ders ücreti alırlar. Otuz saat çalıştıklarını hesap ederseniz aylık 4.800 lira ellerine para geçiyor. Peki, asgari ücret ne kadar? 5 bin liranın üzerinde. Peki, açlık sınırı ne kadar? 7.500 liraya dayanmış. Allah'tan korkun, elinizi vicdanınıza koyun. Otuz saat çalıştığını varsaysanız bile 4 bin 800 lira maaşla bir insanın Ankara'da, İstanbul'da, İzmir'de geçinmesi mümkün mü? Tabii ki mümkün değil" dedi.

CHP'nin önerisi üzerine İYİ Parti Grubu adına sözü Adana Milletvekili İsmail Koncuk aldı. Koncuk, "Bu dünyada, bu ülkede asgari ücret diye bir kavram var. Yani bunun altında insan çalıştıramazsınız. Mesela bir iş adamı asgari ücretin altında bir eleman çalıştırsa ceza alır değil mi? Ama devlet bunu yapıyor, devlet bunu yapıyor. Bu hukuk devleti olan, sosyal devlet olan ve bu kanunları öncelikle uygulaması gereken büyük devlet anlayışına hiç yakışmıyor. Aslında devlet diyoruz ama tabii, bu suç iktidarların, hükûmetlerin suçudur, devlet hepimizin oluşturduğu yapının adıdır" dedi.

CHP'nin önerisi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN