Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurusu nasıl yapılır, gerekli belgeler neler? e-Devlet Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuru sayfası

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurusu nasıl yapılır, gerekli belgeler neler? e-Devlet Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuru sayfası

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanı oluşturulması için hayata geçirilen Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları başladı. Çiftçiler, e-Devlet üzerinden ÇKS kaydı yapabilecek. İşte, e-Devlet Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurusu...

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere ödenen destek başvurusu artık e-Devlet'te yer alan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinden yapılacak. ÇKS, 2 milyon 171 bin 646 üreticiye emek ve zaman tasarrufu sağlayacak.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ NEDİR?

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanıdır.

ÇKS, tarımsal desteklemelerin izlenebilir, denetlenebilir, raporlanabilir ve sorgulanabilirliğinin sağlanmasını; doğru ve sağlıklı değerlendirilmelerin yapılabilmesi için çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemidir.

ÇİFTÇİ KAYIT BELGESİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları 1 Ekim 2022 Cumartesi günü itibariyle e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr/tarbil-ciftci-kayit-sistemi-cks-basvurusu-4252 web sitesi üzerinden alınacak.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ İÇİN GEREKLİ BELGELER

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) yüz yüze başvuru yapmak isteyen çiftçiler, aşağıdaki belgelerle birlikte bulundukları ildeki Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne gitmeleri gerekiyor:

* 1 adet kimlik fotokopisi
* Nüfus müdürlüklerinden temin edilmiş nüfus kayıt örneği
* En fazla altı ay öncesine ait bir adet vesikalık fotoğraf
* Sigortası aktifse veya emekliyse sigorta numarası
* Çiftçi kütük belgesi (ilgili ziraat odasından temin edilmesi ve muhtar tarafından onaylanması gerekmektedir)
* İmza sirkülerinin, yetki belgesinin ve vergi levhasının fotokopisi
* Tapu kayıt örneği veya tapu fotokopileri (ilçe tapu müdürlükleri tarafından onaylanması gerekmektedir)

ÇİFTÇİLİK BELGESİ NASIL ALINIR?

Çiftçilik belgesini almak için e-Devlet portalında 'çiftçi kayıt formu'na ulaşın. Formun çıktısını alın ve doldurun.

Ardından Tarım İl Müdürlüğü'ne şahsen başvuru yapın. Başvurularınız incelemeye alınacak. Onay çıktığı takdirde kayıtlar aktif hale gelecek ve çiftçilik belgeleri teslim edilecek.

Kayıt türleri üçe ayrılıyor:

* Toprak sahiplerinin başvurusu
* Toprak kiralayan kimselerin başvurusu
* Toprak birinci dereceden yakınlarına ait olan kimselerin başvurusu

DESTEK SADECE MAZOT VE GÜBREDE KULLANILABİLECEK

2023 yılı mazot ve gübre desteğini 6 ay öne çektiklerini ancak bu desteklerin sadece mazot ve gübre alımında kullanılabileceğini vurgulayan Bakan Kirişci, "2023'te ödeyeceğimiz mazot ve gübre desteklerimizi 6 ay öne çekip, bu ayın sonunda, önümüzdeki ayın başında sizin kendinize ait bir Ziraat Bankası tarafından kullandırılacak banka kartına ayni olarak yükleyeceğiz.

Yani sadece mazot ve gübre alabileceksiniz. Biz üreticimizin kendilerine vermiş olduğumuz parayı sektör dışında veya başka amaçla kullanmasına rıza göstermeyeceğiz. İstiyoruz ki para sektörde kullanılmış olsun.

Hububatta dekar başına 22 liralık mazot desteği, 20 liralıkta gübre desteğimiz vardı. Toplam 42 liraydı. Şimdi 22 liralık mazot desteğini 75 liraya, 20 liralık gübre desteğini 46 liraya çıkartıyoruz.

Daha önce toplamı 42 lira yapan dekar başına desteğimizi 121 liraya çıkartıyoruz. Bu da üç katından fazla bir artış anlamına geliyor" ifadelerini kullandı

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ (ÇKS) BAŞVURU EKRANI E-DEVLET

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN