Çiftçilerin korkulu rüyası! Biri bitmeden öteki başladı! Daha yeni ortaya çıkan istilacı tür...

Çiftçilerin korkulu rüyası! Biri bitmeden öteki başladı! Daha yeni ortaya çıkan istilacı tür...

O ilimizde çiftçilerin resmen korkulu rüyası oldu! Daha biri bitmeden öteki başlıyor... Yeni ortaya çıkan istilacı tür çiftçiyi bezdiriyor! İl Tarım ve Orman müdüründen uyarı geldi...

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, tarım sektörünün önemli bir sorununu gündeme taşıyarak, bitkilere zarar veren ve 'güz tırtılı' olarak bilinen istilacı bir tür hakkında çiftçileri uyardı.

GÜZ TIRTILI NEDİR?

Güz ttirtil-1200x675.jpegırtılı, çoklu bitki türlerine zarar veren polifag bir zararlıdır. En fazla etkilediği bitki türleri sırasıyla mısır, pirinç, sorgum, şeker kamışı, pamuk, soya, yer fıstığı, yonca, soğan, fasulye, tatlı patates, domates, patlıcan, biber, tütün, krizantem, karanfil ve sardunya gibi birçok bitkiyi beslenme kaynağı olarak kullanır. Ayrıca, turpgiller ve kabakgiller familyalarında da olumsuz bir etki bırakır. Bu istilacı tür, kahverengi kokarca gibi hızlı bir şekilde yayılarak bitkilere zarar verir.

BİLİNÇSİZ İLAÇLANMADAN KAÇINILMALI

pestisit-turkiye.jpg

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, güz tırtılı ile mücadelenin önemine vurgu yaparak, çiftçilere bu konuda duyarlı olmaları çağrısında bulundu. Sağlam, "Yeni istilacı tür olarak güz tırtılı da gündemimize gelmiştir. Bir zararlının yaklaşık bin adet yumurta bıraktığını göz önünde bulundurarak, hızlı yayılabileceğini düşünmekte ve erken müdahale için çalışmalarımıza başlamış bulunmaktayız. Kültürel mücadele ile erken ekim veya erken olgunlaşan çeşitlerin ekilmesidir. Erken hasat ile süt olum dönemindeki yüksek güz tırtılı istilasından korunma sağlanabilir. Hasat sonrası derin toprak işleme yapılmalı ve kendi gelen mısır bitkileri yok edilmelidir. Kimyasal mücadelede ise aktif madde dozları ve ilaçlama süreleri önemli olup, bilinçsiz ve fazla ilaçlamadan kaçınmalı, gerekli görülen durumlar için il/ilçe müdürlüklerimize başvurulmalıdır" ifadelerini kullandı.

BİN ADET YUMURTA BIRAKABİLİYOR

20231101aw066597-0.jpg

Sağlam ayrıca, güz tırtılı hakkında teknik bilgiler vererek, bu zararlı türün yaşam döngüsü ve etkileri hakkında çiftçileri bilgilendirdi. Sağlam, "Erginler sıcak ve nemli akşamlarda aktiftirler. Yaşam döngüsü yazın yaklaşık 30 günde, ilkbahar ve sonbaharda 60 günde, kışın ise 80 ila 90 günde tamamlanır. Yumurtalarını yaprakların alt yüzeyine 100-300’lük küme halinde bırakır. Yumurta kümesi genellikle gri renkli keçe benzeri tüy, pul tabakası ile kaplıdır. Bir dişi yaklaşık bin adet yumurta bırakabilir. Yumurtalarını 500 km uçtuktan sonra bırakma eğilimindedir. Yumurtalarının büyük kısmını yaşamının ilk dört ila beş günü boyunca bırakır, ancak üç haftaya kadar bir miktar yumurtlama meydana gelir. Larvalarda uzunlamasına bant şeklinde şeritler bulunur. Genellikle yeşil olmakla birlikte kahverengimsi siyah renkli de olabilirler." ifadelerine yer verdi.

LARVA EVRESİ YAZIN 14 GÜN SÜRÜYOR

guz-tirtilinin-hakkindan-drone-lar-geldi1.jpg

Güz tırtılının larva evrelerine değinen Sağlam, "Larva segmentlerinde verev lekeler bulunur. Olgun larvalar genellikle 35-40 mm uzunluğundadır. İleri dönem larvalarda başın üzerinde sarı renkte ters bir Y şekli ve dorsal kısmında sondan ikinci segmentte kare şeklinde 4 adet siyah nokta bulunur. İkinci ürün mısırın sert olum dönemine kadar sürveylerin devam etmesi gerekir. Larva yoğunluğu fazla olan alanlarda büyüme dönemindeki bitkilerin yapraklarını yemeleri ve büyüme merkezlerini kesmeleri sonucu bitkiler kurumakta ve dolayısıyla önemli oranda zarar meydana gelmektedir. Süt olum döneminde beslenmesi ile de seyrek daneli mısır meydana gelmektedir. Larva evresinin süresi yazın yaklaşık 14 gün, serin havalarda ise 30 gün kadardır. İstilacı bir tür olan S. frugiperda’nın larva yoğunluğuna bağlı olarak zarar oranı değişmektedir" şeklinde konuştu.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, tüm çiftçilere sağlıklı bir üretim sezonu diledi ve hastalık ile zararlılardan korunmaları için gereken tedbirleri almalarını önerdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN