Çiftçinin elinde kalan ürünü çöpe gitti: Destek yok, halimizi soran yok

Tam kapanma döneminde semt pazarlarının kurulamaması sebze ve meyve üreticisini isyan ettirdi. Eskişehir'de seracılıkla uğraşan çiftçiler 300 kasa yeşilliği çöpe dökmek zorunda kaldı. Çiftçi Emrah Öz, "Pazarları bir gün açtılar ama bir günde bütün malların satılacağı yok" siteminde bulunurken, çiftçi Hüseyin Karabaş da,''3 dönüm arazimde 15 günde 25 bin lira zararım var. Kesip çöpe attık. Herkes bizim gibi. Destek yok, halimizi soran yok'' dedi.

Pandemi kapsamında vakalardaki artış nedeniyle uygulanan tam kapanma döneminde semt pazarlarının kurulamaması sebze ve meyve üreticisini mağdur etti. Eskişehir’in Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçelerinde geçimini seracılıkla kazanan roka, maydanoz, marul üreticileri satamadığı kasalarca yeşilliği çöpe dökmek zorunda kaldı. Çiftçi Emrah Öz, "Kapanma olduğu gün gönderdiğim 300 kasa roka çöpe gitti. Pazarları bir gün açtılar ama bir günde bütün malların satılacağı yok" dedi.

Maydanoz ve roka yetiştiren çiftçi Hüseyin Karabaş ise, ''3 dönüm arazimde 15 günde 25 bin lira zararım var. Kesip çöpe attık. Herkes bizim gibi. Destek yok, halimizi soran yok. Satabilirsek Bağ-Kur’umuzu ödeyeceğiz. Ama hiç kimse gelip halimizi sormuyor” dedi.

"ZARARLAR KARŞILANMALI, MADDİ DESTEK VERİLMELİ"

Eskişehir’deki seralarda üretim yapan çiftçilerin sıkıntılarını dinleyen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Mihalgazi, Sarıcakaya bölgemiz Eskişehir’de seracılığın en fazla yapıldığı, İç Anadolu’nun Antalya’sı olarak bilinen bölge. 17 günlük tam kapanma, sera üreticilerimizi olumsuz etkiledi. Haller kapalı, pazarlar açılmadığı için ürünler elde kaldı. Çöpe döküldü. Türkiye’nin neresinde olursa olsun, kapanmadan olumsuz etkilenen tüm çiftçilerimizin zararları karşılanmalıdır. Üreticilerimize maddi destek sağlanmalıdır” dedi.

"DESTEK YOK, HALİMİZİ SORAN YOK!"

Mihalgazi’de 3 dönüm tarlasında maydanoz ve roka yetiştiren çiftçi Hüseyin Karabaş, şunları söyledi:

“17 günlük kapanma sürecinde maydanozu satamadık. Kestik çöpe atık. Rokamı satamadım. Tarlada olduğu gibi çapaladım. Haller kapalı, alan satan yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. 3 dönüm arazimde 15 günde 25 bin lira zararım var. Kesip çöpe attık. Herkes bizim gibi. Destek yok, halimizi soran yok. Satabilirsek Bağ-Kur’umuzu ödeyeceğiz. Ama hiç kimse gelip halimizi sormuyor.”

"KAPANMALAR BİZE GEÇ BİLDİRİLDİ"

Çiftçi Gülcan Öz ise “Kapanmalar geç bildirildi bize. Biz 200 kasa mal yapmıştık hepsi çöpe gitti. Bu bize önceden bildirilseydi, en azından belki satma umudumuz olurdu. Bu süreçte çok zararımız oldu. Gelirimiz sadece çiftçilik, bundan da gelmezse hiçbir gelirimiz yok şu anda” dedi.

"300 KASA ROKA ÇÖPE GİTTİ"

Tam kapanmanın açıklandığı gün 300 kasa yeşilliğinin çöpe gittiğini söyleyen Sarıcakaya’da çiftçilik yapan Emrah Öz, şunları söyledi:

“Kapanma olduğu gün gönderdiğim 300 kasa roka çöpe gitti. Benim gönderdiğim tırda 5 bin kasa var. Hepsi çöpe gitti. Hallerde kabzımallar ile konuştum. ‘Diğer illerden gelen domates, salatalığı çöpe atıyoruz, satacak yer yok’ dedi. Hadi o gitti. Elimizde yetişen rokalar vardı. Rokalar elimizde kaldı. Sadece bizim burada 10-15 kişi yeşillikleri tarladan sökmeden yeniden çapaladı.

Çöpe gideceğine lastiğin, kasanın, kağıdın maliyetini kurtaralım dedik. Hiçbir destek yok. Pazarları bir gün açtılar ama bir günde bütün malların satılacağı yok. Ne olduğunu bilmiyorum. Milli piyango bileti gibi. Satarsa satılacak, satılamazsa çöpe. Milyonlarca, eski parayla trilyonlarca lira zarar var.”

İlgili Haberler