Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı haftanın yalan haberlerini açıkladı!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı haftanın yalan haberlerini açıkladı!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı yalan haberleri açıklamasını yaptı. Whatsapp'ta devletin mesajları okuduğu iddiasından Bartın'da yaşanan maden faciasında ki Sayıştay raporlarının dikkate alınmadığı iddialarına açıklık getirdi. Yalan haberi yayanlara hapis cezası getirildi. İşte ayrıntılar.

Bu haftanın yalan haberlerini Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı sitesinde açıkladı. Sosyal medya platformunda yapılan yalan haberlerin doğruları yayınlandı. Listenin ilk başında 'WhatsApp üç tik okundu bilgisi' ikinci sırada da 'Bartın'da ki maden ocağında ki patlamayla ilgili Sayıştay raporlarındaki önerilerin dikkate alınmadı iddiası' yerini aldı.

T.C Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı haftalık 'Dezenformasyon Bülteni' yayınladı. Dezenformasyon Bültenine ulaşmak için iletisim.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

9.-16 Ekim tarihlerinde Dezenformasyon Bülteni, 9 yanlış bilgi ve bu bilginin doğruluğunu içeriyordu. Bu haftaki sayı, sosyal medyada geniş çapta tartışılacak bilgiler içeriyor olsa da, haber kaynaklarının da aktardığını gördük.

YALAN HABER

HALKI YANILTICI HABERİ YAYANLARA HAPİS CEZASI

Diğer yandan dün itibariyle yürürlüğe giren sosyal medya düzenlemesi ile kamuoyuna yanıltıcı bilgi yayanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verileceği bildirildi. Söz konusu kararnamede yer alan ifadelere göre, "Ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve kamu sağlığı ile ilgili yanlış bilgileri, yalnızca kaygı, korku yaratmak amacıyla kamu huzurunu bozacak şekilde kamuoyuna yayan kişilere, halk paniğine neden olan kişilere' bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.

-WhatsApp Üç Tik Okundu Bilgisi

-Bartın’daki maden ocağında ki patlamaya dair Sayıştay raporlarındaki öneriler dikkate alınmadı iddiası

-Soma ve Ermenek kazalarından sonra gerekli iyileştirmelerin yapılmadı iddiası

-Kurum Degaj Yönergesi uygulanmadı iddiası

-Türkiye’nin 92 mülteciye kötü muamelede bulunduğu iddiası

-Adalet bakanlığı çocuk istismarı verilerini gizliyor iddiası

-Muhtarlar nüfus kaydında yabancıları usulsüz kaydediyor iddiası

-Niğde’de bir kız öğrencinin taciz edilip bıçaklı saldırıya uğradığı iddiası

-Tunceli’de beş adet portatif tuvalet için resmi açılış töreni düzenlendi iddiası

Halkı yanıltan haberlerden birisi de hükümetin Whatsapp mesajlarını okuduğu iddiası ile ilgiliydi. Bu iddialar sosyal medya da hızla dolaşmaktadır. Bu iddiaların hükmü yoktur, asılsızdır.

Whatsapp Yardım Merkezi'nde belirlendiği gibi 3 onay işareti mümkün değildir, böyle bir şey yoktur.

SAYIŞTAY RAPORLARINDAKİ ÖNERİLERİN DİKKATE ALINMADIĞI İDDİASI

Bartın'daki Türkiye kömür santralinin Amasra iş biriminde meydana gelen kazaya ilişkin "denetim raporlarında yer alan uyarı ve tavsiyelerin dikkate alınmadığı" iddiası doğru değildir.

"Solunabilir ve Patlayıcı Tozların Kontrolü" raporunun başlığında yer alan bilgiler tahrif edilmiş ve yanlış bilgilendirmeye açıktır.

Bazı basında çıkan haberler, rapordaki genel bilgileri "algılanan yangın fırtınası patlama riski" olarak yorumladı. Madenlerde yönetmelik ve mevzuatın uygulanmasına ilişkin bilgiler, tüm iddiaları yalanlamaktadır.

Madenlerde, patlayıcı tozla mücadele tedbirlerine rehberlik etmek için düzenli olarak yeraltı noktalarından toz örnekleri alınır. Sonuç iyi ise yıkama ve taş tozu alma işlemi yapılır.

2017 yılında 53 bin 988 ton üretime karşı 72 bin kg,

2018 yılında 46 bin 841 ton üretime karşı 63 bin kg,

2019 yılında 51 bin 763 ton üretime karşı 53 bin 500 kg taş tozu serpilmiştir.

SOMA VE ERMENEK'TE KAZALARDAN SONRA GEREKLİ İYİLEŞTİRMELER YAPILMADI İDDİASI

Önceki yıllarda yaşanan maden kazalarından sonra gerekli inceleme ve incelemelerin yapılmadığı ve ilerleme kaydedilmediği doğru değildir.

Kazalardan sonra, tüm nesnelerin yer altı açıklıklarına toplam 200 kilometrelik "Cankurtaran Halatları" inşa edildi. Ayrıca yer altı kişisel kurtarma maskesi değişim istasyonları kuruldu. Ayrıca ilgili mevzuatta iş güvenliği hükümleri de yapılmıştır. 1 A Sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak en az 250 kişi planlanmış olmasına rağmen, şantiyede yeraltındaki 6.000 kişiye toplam 160 iş güvenliği uzmanı görevlendirildi.

Riskleri değerlendirme yükümlülüğü tüm iş aşamalarında uygulandı. Yeraltında metan, oksijen, sıcaklık ve hava hızını ölçen sensörler olmalıdır. Ayrıca bağımsız çalışan her ekibin en az 1 adet mobil gaz sayacı bulundurması şartıyla talep karşılanır.

KURUM DEGAJ YÖNERGESİ UYGULANMADI İDDİASI

Bartın'ın maden kazasıyla ilgili "Degaj direktifinin dikkate alınmadığı" iddiası doğru değil. Bu yönerge Avrupa Birliği 2 Sayılı Resmi Gazetesinde yayınlanan maden işyerleri için iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği esas alınarak hazırlanmıştır.

Sayıştay tarafından 2019 yılında hazırlanan raporda genel olarak olası riskler ele alındı. "Ayırma Yönergesi hükümleri dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır" ifadesi yargılamak değil bilgilendirmek amaçlıdır. Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurumu ve MAPEG ekipleri, bu sanayi kuruluşunun tüm işlemlerini dikkatle inceler ve kontrol eder. Madencilik, Sayıştay tarafından onaylanan kurum bütçesinin onaylanmasına ilişkin yönergeye tam olarak uygun olarak yürütülmektedir.

TÜRKİYE 92 MÜLTECİYE KÖTÜ MUAMELEDE BULUNDU İDDİASI

Sosyal medyayı yanlış bilgi yaymak için bir araç olarak kullanan Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarachi, "Türkiye'nin 92 mülteciye kötü davrandığını" iddia ediyor. Öte yandan Yunan mültecilere yönelik insanlık dışı muamele belgelendi.

İnsan hakları ve yardım kuruluşları tarafından derlenen raporlar, AB ülkelerinde en az 2.000 mültecinin vahşi doğum kontrol yöntemlerinden öldüğünü doğruluyor. Yunanistan merkezli sivil toplum kuruluşu Lesvos Hukuk Merkezi, Yunanistan'ın insanlık dışı uygulamalarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne bildirdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, mülteci botlarını batıran Yunan güçlerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. ve 3. maddelerini ihlal ettiğine ve Yunanistan'da işkence ve toplu katliam kaydettiğine karar verdi.

Mültecilerin Yunan kuvvetleri tarafından kötüye kullanılması, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Yunanistan 2021 raporunda da derinlemesine ele alındı. Bir rapora göre, Yunan makamları göçmen istismarını araştıran ekipleri taciz etmek ve korkutmak için cezai soruşturmalar kullanıyor.

Yunan birlikleri tarafından geri itilen ve elbiseleri çıkarılan mültecilerden bazıları donarak öldü. Türk insani yardımı ile kurtarılan mülteciler, bunun yerine Yunan güçleri tarafından işkence görüyor; Kıyafetleri, paraları ve telefonları alındıktan sonra tekrar Türkiye'ye gönderildiklerini söylediler.

Kanlı görüntüler dünya kamuoyunu harekete geçirse de Yunan makamları vahşete engel olmaya çalışmadı. Uluslararası toplumun artan baskısı altında Yunanistan, vahşetlerin sorumluluğundan kaçınmak için dezenformasyon yayıyor.

ADALET BAKANLIĞI ÇOCUK İSTİSMARI VERİLERİNİ GİZLEMEKTE İDDİASI

Adalet Bakanlığı tarafından her yıl yayınlanan adli istatistikler, çocuk istismarı da dahil olmak üzere suçlar ve cezalar hakkında bilgi içerir. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, UYAP bilgi sistemi aracılığıyla Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay gibi paydaşlardan hukuki istatistiki veriler toplamaktadır.

Bu verilerle yapılan istatistikler her yıl kamuoyuna sunularak tablo ve grafiklere dönüştürülür.

MUHTARLAR NÜFUS KAYDINDA YABANCILARI USULSÜZ KAYDEDİYOR İDDİASI

2006 yılından bu yana 5490 sayılı kanunda muhtarların adres kayıt işlemleri yapmamaktadır.

Ülkemizde vatandaşlarımızın ve yasal statüye sahip yabancıların tüm adres kayıt işlemleri, İl Nüfus Müdürlükleri ve İl Göç İdaresi Başkanlığı tarafından yapılmaktadır.

NİĞDE'DE BİR KIZ ÖĞRENCİNİN TACİZ EDİLİP BIÇAKLANDIĞI İDDİASI

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi'nde bir öğrencinin taciz edilip bıçaklı saldırıya uğradığı iddiası doğru değil.

Genç öğrencinin ifadesine göre polis ekipleri, acil durum merkezini ararken güvenlik kamerası kayıtlarını kontrol etti.

Yaklaşık 120 kamera kaydı tarandıktan sonra herhangi bir saldırı olmadığı belirlendi. Saldırıya uğradığını iddia eden genç kız, senaryoyu üniversiteye gitmemek ve ailesine geri dönmek için hazırladığını sözlü ve yazılı ifadelerinde kabul etti.

TUNCELİ'DE BEŞ ADET PORTATİF TUVALET İÇİN RESMİ AÇILIŞ TÖRENİ DÜZENLENDİ İDDİASI

Görseller, Tunceli'de yıl içinde tamamlanan tarımsal sulama projeleri, hayvan içme suyu tesisleri, mera ıslah projeleri, mera ve yüksek dağ yolları projelerinin tanıtımına ve tamamlanan projelerin temsili açılış törenine aittir.

Program kapsamında Tunceli Koyun ve Keçi Çiftçileri Derneği'ne yayla üreticilerinin hayatını kolaylaştıran portatif yaşam konteynerleri verildi. Konteynerler teslim edilirken çekilen fotoğraflar çarpıtılarak "gerekli bilgi" olarak sunuldu.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN