Cüzdanında 1 TL olanlar dikkat! Elinizden çıkarın: Son pişmanlık fayda etmez

Cüzdanında 1 TL olanlar dikkat! Elinizden çıkarın: Son pişmanlık fayda etmez

Ülkemizde sürekli olarak yükselen enflasyon karşısında yeni gelişmeler ardı ardına gelmeye devam ediyor. Madeni paraları büyük bir oranda etkileyen enflasyon günden güne yükseliyor. Madeni para kullanırken bazı hususlar ise dikkat çekiyor. Cebinizde yer alan 25 kuruş, 50 kuruş ve 1 TL olanların dikkat etmesi gerekenler...

Ülkemizde hızla yükselen enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında bozuk paralar ülke gündeminde yer alıyor. Madeni paraların üretim maliyeti kendi değerinden yüksek olmasıyla birlikte daha öncesinde gündemi birçok kez etkisi altına almıştı. Genellikle kumbaralarda saklanan madeni paralar her alışveriş sonrasında artış gösterir.

MADENİ PARALARDA YENİ GELİŞME

Biriken madeni paralar ise kumbaranın dolmasıyla birlikte birleştirilir ve hedeflenen detay için kullanılır. Türkiye'de yaşanan enflasyoın ile kağıt ve madeni paralar gündemde olumlu etkileri pek görülmüyor.

Türk Lirası'nın değer kaybetmesiyle birlikte madeni paralar ise kumbaralar yanı sıra cepte bile bulunmaz hale geldi. 2022 senesinden itibaren 18 seviyesinde yer alan dolar kuru seçimlerin ardından uçuşa geçti. Faiz oranları ve enflasyondaki artış ile 25-26 seviyelerine kadar ilerleyen dolar kurunun sabitlenmesi beklenenler arasında yer alıyor.

turkish-coins-1920x960.png

500 TL - 1000 TL BANKNOTLAR

Paylaşılanlara göre 100 - 200 TL alış bedelini karşılayamaması halinde 2009 yılı itibariyle piyasaya sürülen 200 TL'nin geçersiz olacağı belirtiliyor.

Yaşananlar son zamanlarda sık sık gündemi meşgul eden 500 TL ve 1.000 TL'lik banknotların iddiasını güçlendirmeye devam ediyor. Yeni banknotlara dair henüz bir gelişme yaşanmasa da 25 kuruş, 50 kuru ve 1 TL'ye dair gelişmeler gündeme girdi.

maliyeti-yukselince-piyasada-kitlik-basladi-darphanenin-1-tlnin-gramajini-dusurdugu-ortaya-cikti-0xz9.webp

MADENİ PARALARDA BÜYÜK SORUN

Madeni paralarda yapılan değişiklik sonrasında otomatlarda sorunlar yaşanıyor. Jeton ağırlığında yapılan değişiklik ile birlikte makinalar güncel madeni paraları tanımıyor. 1 TL'nin ağırlığı 8,2 gramdan 6,6 grama, 50 kuruşun ağırlığı 6,8 gramdan 5,5 grama düşürüldü. Madeni paranın ağırlığı büyük oranda düşürülerek maliyeti de azaltılmıştır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN