Davutoğlu’na 2013 ile bugün arasındaki farkları sorduk: “2013’te Türkiye’nin demokratik standartları yüksekti. Gezi, Arap Baharı PKK’nın kafasını karıştırdı ve silahsızlanmayı erteledi. Bugün bu faktörlerin hiçbiri yok. Biz bunu değerlendiremezsek veyl olsun. Derhal 15 gün içinde, burada bir yerde Türkiye-Irak ve Kürdistan yönetiminin kuracağı ortak bir komisyon önünde PKK silahlarını teslim etmeye başlamalı.”
YILDIRAY OĞUR
PKK’nın fesih ve silah bırakma kararı sonrası Irak’ın kuzeyine ziyarette bulunan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu aralarında KARAR yazarı Yıldıray Oğur’un da olduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Oğur, Davutoğlu’nun Süleymaniye’deki temasları sırasında konuşan her konuştuğu kişiye çözüm sürecini anlattığını desteğini bildirdiğini aktardı. Gelecek Partisi liderinin “Nasıl kazan-kazan çözümü elde edebiliriz? Çok çarpıcı bir örnek vereyim: PKK’nın silah bırakması, sadece Türkiye’nin değil, bölgenin de kazancı olur. Kürdistan Bölgesel Yönetimi kazanır, Türk-Kürt ilişkileri, Türkiye-Irak ilişkileri bugünkünden çok daha aydınlık olur. Dolayısıyla kapsayıcılık bir zorunluluktur. Karşılıklı ekonomik ilişkiler, özellikle dört ülkedeki Kürt nüfusları arasındaki ekonomik karşılıklı bağımlılık, Türkler, Araplar, Kürtler, hepimizi güçlendirecektir” dediğini ifade etti.
Davutoğlu’na 2013 ile bugün arasındaki farkları da sorduklarını belirten Oğur, Davutoğlu’nun yaptığı karşılaştırmayı şu şekilde aktardı: “2013’te Türkiye’nin demokratik standartları yüksekti, dış desteği güçlüydü, bu işe ayıracak ekonomik gücü vardı. Çözüm Süreci ilan edildiğinde hepimiz alandaydık. O gün karşımızda güçlü bir milliyetçi blok vardı. Bugün o yok. Ama 2013 son 25 yılın en kritik yılıydı. Tek başına 2013 diye bir kitap yazılabilir. Biz 21 Mart 2013’te Nevruz bildirisi açıklandığında, ABD’nin Irak’taki hapishanelerinde isyan çıktı, başta Bağdadi olmak üzere DEAŞ’ı kuran kadrolar dışarı çıktı ve Suriye alanına geçti. Yine Gezi olayı oldu. PKK şöyle bir vehme kapıldı: Bunlar gidici. Sonra 3 Temmuz Mısır Darbesi. Arap Baharı çöktü. PKK’nın kafasını bunlar karıştırdı. PKK, Esad’la anlaşarak bir yere gidebileceğini düşündü. PKK, İran-Suriye bağlantısına güvendi. Kandil-Mahmur-Sincar-Kobani arasında koridor kuruldu. PKK silahsızlanmayı erteledi.
Bugün bu faktörlerin hiçbiri yok. İran’ın etkisi bölgede kırıldı. İsrail’in özgüveni de 7 Ekim’le yıkıldı. İran ve İsrail’in bölgede aynı anda güç kaybetmesi Türkiye için olağanüstü bir fırsat. Biz bunu değerlendiremezsek veyl olsun. Konjonktür PKK için de artık sürdürülebilir olmaktan çıktı.”
Davutoğlu gazetecilere İsrail konusunda “İsrail’in Kuzey Suriye’ye desteği savaş nedeni sayılmalı Türkiye tarafından” uyarısı da yaparak Çözüm Süreciyle ilgili bir önerisini de paylaştı: “Derhal 15 gün içinde, mayıs ayı çıkmadan burada bir yerde Türkiye-Irak ve Kürdistan yönetiminin kuracağı ortak bir komisyon önünde PKK silahlarını teslim etmeye başlamalı. Bu yapılmadan süreç kırılgan olur.”
KARDEŞLİK KONUSUNDA MUTABIK KALDIK
Delphi Forumu kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ile bir araya gelen Davutoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Son siyasi gelişmeleri kapsamlı şekilde ele aldığımız oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirerek iki güzel ülkemiz; Türkiye ve Irak arasındaki kardeşliğin ve stratejik işbirliğin daha da güçlenmesi gerektiği konusunda mutabık kaldık” dedi.