Davutoğlu, Suriye’nin yeniden yapılandırılması için yedi aşamalı bir yol haritası sundu. Davutoğlu, "Savaş, adalete dayalı bir düzen kurmakla kazanılır" diyerek, Suriye’nin barış sürecinde adaletin önemini vurguladı.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Suriye'nin yeniden inşa edilmesi için önerdiği "yedi ayaklı" planı paylaştı. Suriye'nin geleceği için adalet ve düzenin sağlanmasının, savaşın zaferinden daha önemli olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, barışın ancak adaletle tesis edilebileceğini belirtti.
Davutoğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Suriye'deki Esad dönemiyle ilgili derin bir eleştiri yaparak, ülkede barışı sağlamayı amaçlayan reformlar için önemli önerilerde bulundu. Davutoğlu, Suriye halkı için yeni bir dönem başladığını belirterek, bu süreçte her etnik, dini ve mezhebi kökenden gelen insanların barışa katkıda bulunmalarını dile getirdi.
"SURİYE'DE YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI"
Davutoğlu, açıklamasında, Suriye'de Esad rejiminin sona erdiğini ve bugün yeni başbakan Muhammed Beşir'in göreve başlamasıyla birlikte, Suriye tarihinde "yeni bir dönem" başladığını vurguladı. "Bu yeni dönemin bir bütün olarak Suriye halkı, ortak bölgemiz ve insanlık için hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu. Ayrıca, Suriyeli kardeşlerine yönelik samimi kanaat ve tavsiyelerinin önemli olduğunu belirtti.
"SAVAŞ, ADALETE DAYALI BİR DÜZEN KURMAKLA KAZANILIR"
Davutoğlu, savaşın sadece askeri olarak kazanılmadığını, asıl zaferin "insan onuruna dayalı bir düzen kurmakla" elde edileceğini ifade etti. Adalete dayalı bir kamu düzeninin kurulamaması durumunda, zaferlerin yeni savaşlar ve kaosa yol açacağını belirten Davutoğlu, bugün her Suriyelinin ve bölge ülkelerinin, yeni yönetime destek olması gerektiğini vurguladı.
"Adaletin sağlanmadığı bir ortamda, zaferler sadece geçici" ifadesini kullanan Davutoğlu, yeniden yapılandırma sürecinin her aşamasında adaletin temel alınması gerektiğine dikkat çekti.
SURİYE'DE YEDİ AYAKLI YENİDEN YAPILANDIRMA SÜRECİ
Davutoğlu, Suriye'nin yeniden inşa sürecinde gerekli olan yedi temel adımı sıralayarak, her birinin dikkatle uygulanması gerektiğini söyledi.
Kamu Düzeni ve Güvenlik: "Farklı şehirlerden gelen vatanperver direnişçi grupların suça bulaşmamış eski ordu mensuplarıyla birlikte önce bir koordinasyona sonra da düzenli bir ordu hiyerarşisine sokulması."
Kapsamlı Bir Ulusal Uzlaşı Süreci: "Suriye’deki bütün etnik, mezhebi ve dini toplulukları bir araya getiren temsil kabiliyeti yüksek, geniş kapsamlı ve katılımcı bir ulusal uzlaşı meclisinin oluşması ve bu süreçte özellikle rejimin işlediği suçlar dolayısıyla Nusayri/Arap Alevisi Suriyelilerin asla rövanşizme yol açacak şekilde dışlanmaması."
Sivil Siyasal Geçiş Süreci: "Şam merkezi hükümeti başta olmak üzere bütün şehirlerde direnişçiler düzenli polis ve ordu yapısına dönüşürken kamu idaresi sivil nitelikle yeniden harekete geçirilmeli ve direniş sürecinde önemli bir misyon üstlenmiş olan yerel komitelerin öncülüğünde suça bulaşmamış yerleşik bürokrasinin de katkıda bulunacağı sivil bir kamu düzeni kurulması."
Adaletin Tesisi: "Geçiş sürecinde rövanşizme ve kolektif cezalandırmaya yol açmayacak ancak bireysel insanlık suçlarını da adaletle cezalandıracak bir yargı işleyişinin kurulması."
Devlet Kurumlarının Etkin Bir Şekilde Yeniden Yapılandırılması: "Başta bakanlıklar, yargı kurumları ve Merkez Bankası gibi ekonomik kurumlar olmak üzere devlet kurumlarının önce boşluk oluşmaksızın düzenli bir işleyişe, sonra da kapsamlı bir reforma tabi tutulması."
Yeni Anayasa Yazım Süreci: "Geçiş süreci içinde anayasa hukukçusu uzmanlardan ve toplumsal kesim temsilcilerinden oluşan bir heyetin 'Suriye’nin toprak bütünlüğü', 'temel insan hak ve özgürlükleri' ve 'adil temsil' ilkelerine dayalı katılımcı bir anayasa yazım sürecinin başlatılması."
Ekonomik Rehabilitasyon Süreci: "Esad döneminde yaşanan ekonomik çöküş ve yaygın yoksulluğa karşı kapsamlı bir ekonomik reform sürecinin başlatılması; Esad ve Mahluf ailelerinin yurtdışına kaçırdığı Suriye halkına ait servetin iadesinin sağlanması; şehirlerde tamamıyla çökmüş altyapının yeniden inşası için başta İslam Kalkınma Bankası olmak üzere uluslararası finansal kurumların katkıda bulunacağı bir fon oluşturulması; tarım, sanayi ve enerji üretiminin yeniden harekete geçirilmesi."
DAVUTOĞLU'NDAN ULUSLARARASI DESTEK ÇAĞRISI
Davutoğlu, Suriye'nin yeniden yapılanması sürecinde yalnızca yerel aktörlerin değil, bölgedeki komşu ülkeler ve uluslararası toplumun da önemli bir rol oynayacağını ifade etti. Bu süreçte, Suriye'nin geleceğine dair atılacak her adımda dikkatli ve ortak bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Suriye'deki gelişmeler, bölgenin barışı ve istikrarı için kritik bir dönüm noktası olabilir.
"Suriye’nin yeniden yapılanması sürecinde yalnızca yerel aktörlerin değil, bölgedeki komşu ülkeler ve uluslararası toplumun da önemli bir rolü vardır" diyen Davutoğlu, Suriye'nin geleceği için ortak bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini vurguladı.
Suriye’de Baas döneminde kimyasal silahlarla, varil bombalarıyla, işkencelerle, toplu katliamlarla hayatlarını kaybeden mazlumları rahmetle anıyor, ülkede halkıyla barışık bir yönetim kurabilmek için büyük mücadeleler vererek bu rejime son veren her etnik, dini ve mezhebi…
— Ahmet Davutoğlu (@Ahmet_Davutoglu) December 9, 2024