Delilsiz trafik cezasına mahkemeden iptal

Delilsiz trafik cezasına mahkemeden iptal

Fahri trafik müfettişi tarafından emniyet şeridini gereksiz yere kullandığı iddia edilen bir sürücüye düzenlenen ceza tutanağı, ihlale dair herhangi bir delil sunulmadığı gerekçesiyle iptal edildi. Kararın, emsal teşkil etmesi bekleniyor.

Fahri Trafik Müfettişliği Büro Amirliği'ne bağlı bir müfettiş, 2918 Sayılı Trafik Kanunu'ndaki 'sürücülerin trafik kazası, arıza, acil yardım, kurtarma, karla mücadele, kaza incelmesi genel güvenlik ve asayişin sağlanması gibi durumlar dışında emniyet şeritlerini kullanmaları' maddesinin ihlali gerekçesiyle bir sürücüye idari para cezası düzenledi.

Sürücü cezaya avukatı aracılığıyla itiraz etti. İtirazda Fahri Trafik Müfettişliği Büro Amirliği tarafından düzenlenen ceza tutanağının Kabahatler Kanunu'nun 25. ve 28/8-b maddesine aykırı tanzim edildiği öne sürüldü.

MAHKEME CEZAYI İPTAL ETTİ

Sulh Ceza Hakimliği, yeterli delil sunulmadığı gerekçesiyle düzenlenen idari para cezasının 5326 Sayılı Kanun'un 28/8-b maddesi gereğince kaldırılmasına hükmetti.

Hakimlik kararında, "Aracın ne şekilde trafik işaretlerine uymadığının belirli olmadığı, idarece eylemi destekler mahiyette herhangi bir fotoğraflama, video gibi delil sunulmadığından ceza hukukunun temel prensiplerinden olan 'şüpheden sanık yararlanır' ilkesi gereği itirazın kabulüne karar verilmiştir" denildi.

fahri-trafik-mufettisi-basvuru.jpg

FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ NEDİR?

Karayolları Trafik Kanunu'nun EK-6. maddesi ile fahri trafik müfettişliği görev ve çalışma yönetmeliği kapsamında, sürücülerin trafik kurallarına uyup uymadığını denetlemekle sorumlu olan yetkililere (polis ve jandarma) yardımcı olmak üzere Emniyet Genel Müdürünün teklifi ve İçişleri Bakanının onayı ile uygun görülen kişilere, valilikler tarafından 'fahri trafik müfettişliği' görevi veriliyor.

Trafik güvenliğinin geliştirilmesine ve trafikte can kayıplarının önlenmesine katkıda bulunmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, tamamen gönüllülük esasına dayalı olan Fahri Trafik Müfettişliği için gerekli şartları taşımaları halinde, ikamet ettikleri illerde Trafik Denetleme Şube Müdürlüklerine müracaat ederek fahri trafik müfettişi olabiliyor.

fahri-trafik-mufettisi-basvuru-sartlari.jpg

FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİ NASIL OLUNUR?

Fahri Trafik Müfettişliği için gerekli şartları taşıyan kişiler, istenen evraklarla birlikte bulunduğu ilin valiliğine fahri trafik müfettişliği için başvuruda bulunabilir.

Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde, müfettiş olmasında sakınca görülmeyenler Emniyet Genel Müdürünün teklifi ile İçişleri Bakanının onayına sunuluyor.

Onay işleminden sonra sonuçlar ilgili valiliğe iletiliyor ve başvurusu kabul edilenler 'fahri trafik müfettişi kimlik belgesi' almaya hak kazanıyor.

fahri-trafik-mufettisi-sartlari.jpg

FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞİNİN YETKİLERİ NELER?

Fahri trafik müfettişlerinin tespit ettikleri kural ihlallerine ilişkin olarak, fiziki ortamda düzenledikleri tutanakları herhangi bir trafik ekip veya kuruluşuna elden verebiliyorlar.

Elektronik ortamda düzenledikleri tutanakları ise Emniyet Genel Müdürlüğü'ne elektronik sistem üzerinden bir hafta içerisinde teslim etmeleri gerekiyor.

Fahri trafik müfettişleri, trafik güvenliği ile ilgili görüş ve önerileri bildirebiliyorlar ve yer, zamanla sınırlı olmayıp ülkenin her yerinde görevli sayılıyorlar.

Fakat araç durduramıyor, sürücülerle muhatap olamıyor ve belge veya evrak kontrolü yapamıyorlar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN