Demirtaş'tan 'ortak aday' çıkışı: Adım atma sırası altılı masada

Demirtaş'tan 'ortak aday' çıkışı: Adım atma sırası altılı masada

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ortak aday için altılı masayla uzlaşmaya hazır olduklarını belirterek, "Çağrılarımızın karşılık bulup bulmayacağını hep beraber göreceğiz" dedi. İBB Başkanı İmamoğlu'nun artık bir siyasi figür olduğunu vurgulayan Demirtaş, hukuk dışı saldırıların karşısında olmaya devam edeceklerini söyledi. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun adaylığını bugünden konuşmanın doğru olmadığını belirten Demirtaş, Ali Babacan'ın çabalarını da kıymetli bulduğunu ifade etti.

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP’ye yönelik kapatma davasından ortak aday tartışmalarına, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen cezadan Kürt seçmenin seçimdeki tutumunun nasıl olacağına kadar pek çok konuda açıklamalarda bulundu.

Medyascope'tan Ferit Aslan'a konuşan Demirtaş, iktidarın HDP ile ilgili tutumuna dair yaptığı değerlendirmelerde "HDP’ye yönelimin altında sinsi bir ırkçılık, Kürt düşmanlığı da vardır. İktidarın tüm saldırılarına, HDP’nin içine de oynanan bölme ve çatıştırma girişimlerine rağmen HDP büyük bir demokrasi gücü olma, seçimin kaderini belirleme misyonunu kararlılıkla sürdürüyor. İşte HDP’yi kapatma girişiminin altında yatan öfkenin nedeni bunlardır" diye konuştu.

'MUHALEFET, BASKIYA VE HİLEYE HAZIRLIKLI OLMALI'

HDP teslim olsaydı Saray’da HDP’ye özel ofis açılırdı ama HDP direndiği için Anayasa Mahkemesi’nde kapatma davası açıldı" diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

Bu şekilde HDP’yi siyaset dışına itmeyi, kitlesini örgütsüz bırakmayı, öncüden yoksun hale getirmeyi, muhalefeti de HDP kapatma kararı karşısında çelişkiye düşürmeyi hedefliyorlar. Bir diğer amaç da HDP’yi kapatarak şoven milliyetçi oyları geri kazanmaktır. Tam bir adaletsizlik, eşitsizlik, zulüm ve baskı ortamında seçmenin iradesi gasp edilmek isteniyor. Dolayısıyla muhalefet de olağan bir seçim psikolojisiyle sürece hazırlanmak yerine her türlü hileye, baskıya, provokasyona karşı tedbirli, örgütlü, hazırlıklı bir şekilde meseleye yaklaşmalıdır. Tüm muhalefet gücü, toplumsal ve siyasal muhalefet; ortak bir sandık örgütü, sandık güvenliği ve seçim takip programında birleşmeli, hazırlığını bu şekilde yapmalıdır

'KAMPANYAMIZ BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR'

"Cezaevinden gönderdiğiniz mesajlarla seçim kampanyasını başlattığınız açıkladınız. Mesajlarınızın muhalefette yeteri kadar karşılık göreceğine inanıyor musunuz?" sorusuna Demirtaş, daha önce de seçim kampanyalarının içinde bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

"Ağırlıklı olarak sosyal medya üzerinden yürüteceğimiz kampanyada gençleri mobilize etmeye, sandık ve seçim için çalışmaya motive etmeye yönelik çeşitli etkinliklerimiz olacak. Sonra da tüm bu çalışmalarımızı partimizin merkezi kampanyası başlayınca onunla birleştireceğiz. Kampanyamızın daha şimdiden büyük ilgi gördüğünü rahatlıkla söyleyebilirim. İlk gün paylaştığım linkteki mesaj kutusuna iki binden fazla mesaj gelmiş, önemli bir kısmı da öneri, çalışmaya katılma isteği şeklinde."

'ADAYDA UZLAŞMA OLMAZSA SORUMLUSU HDP OLMAZ'

HDP ile diğer muhalefet partilerinin ortak cumhurbaşkanı adayında uzlaşması konusuna da değinen Demirtaş, "Bu HDP’den çok diğer muhalefetin tutumuna bağlıdır artık. Bana kalırsa şimdi adım atma sırası Altılı Masa’dadır. HDP ile açık, şeffaf müzakere yürütmeleri birçok sorunun aşılmasını sağlayacaktır. Partimiz HDP kendi ilkesel duruşunu defalarca en net, en makul çerçevede ortaya koydu. Eğer ortak adayda uzlaşma olmazsa iyi olmaz ama herkes bilmeli ki bunun sorumlusu da HDP olmaz" dedi.

HDP yöneticilerinin daha önce de altılı masaya uzlaşma çağrısında bulunduğunu belirten Demirtaş, "Bu samimi çağrıların Altılı Masa’da karşılık bulup bulmayacağını hep beraber göreceğiz" ifadelerini kullandı.

'İMAMOĞLU ARTIK BİR SİYASİ FİGÜRDÜR'

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis ve siyasi yasak kararını değerlendiren Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:

"Sayın İmamoğlu halen siyasetin resmi aktörüdür ve belediye başkanıdır. Ancak siyasi değerlendirme açısından bakıldığında, kendisinin bir seçenek olup olmadığına Altılı Masa karar verecek. Bu konuda bizim müdahil olmamız siyaseten doğru olmaz. Fakat netice itibariyle Sayın İmamoğlu artık bir siyasi figürdür. Bu tür realiteler mahkeme kararlarıyla değiştirilemez. Kendisinin siyasi serüveninin nasıl olacağını ise zaman gösterecektir. Biz parti olarak da kişisel olarak da tüm hukuksuzluklara, adaletsizliklere karşı net bir demokratik tutum sahibi olduğumuz için kendisi şahsında İstanbul’un iradesine yapılan hukuk dışı saldırının karşısında olduk, olmaya devam ederiz"

'KILIÇDAROĞLU'NUN ADAYLIĞINI BUGÜNDEN KONUŞMAK DOĞRU DEĞİL'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına partisi HDP'nin yaklaşımına yönelik konuşan Demirtaş, "Sayın Kılıçdaroğlu’nun isminin öne çıktığını ben de buradan izliyor, görüyorum. Fakat adaylığı gibi bir durum gelişirse HDP’nin nasıl bir tutum alacağına, günü geldiğinde partimizin yönetimi karar verecektir. Elbette o zaman biz de kendi görüşümüzü partimize iletiriz ve halkın, demokratik mücadelenin en çok yararına olacak kararı hep beraber şekillendiririz. Bugünden peşinen konuşmak mümkün de doğru da değildir" dedi.

'BABACAN’IN ÇABALARINI KIYMETLİ GÖRÜYORUM'

"Ali Babacan’ın ana dilde eğitim ve temel haklar konusundaki son çıkışlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu ise "Sayın Babacan’ın açıklamalarını izledim, doğrusu önemli ve cesur çıkışlar olarak değerlendirdiğini belirtmeliyim. Her konuda bire bir aynı düşünmek zorunda değiliz, eminim karşılıklı eleştirilerimiz de vardır fakat ben şahsen Sayın Babacan’ın çabalarını, dürüstlüğünü, samimiyetini kıymetli görüyorum. Kendisinin ve partisinin HDP ile daha fazla istişare, diyalog içinde olma isteği ve girişimleri de son derece kıymetli, yapıcıdır. Bu çabaların boşa gitmeyeceğini, toplumsal sorunların çözümünde mutlaka ön açıcı olacağına inanıyorum" ifadeleriyle yanıtladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN