Deniz polisi kime denir, ne iş yaparlar? Deniz polisi nasıl olunur? Deniz polisi olma şartları

Deniz polisi kime denir, ne iş yaparlar? Deniz polisi nasıl olunur? Deniz polisi olma şartları

Polislik mesleği günümüze oldukça fazla ilgi gören bir meslek grubu haline gelmiştir. Bu kapsamda mesleğe yönelik sorular da çok fazla artış göstermiştir. En çok yanıtı merak edilen Merak edilen sorulardan bir tanesi de 'Deniz polisi nasıl olunur?' sorusudur. Bu yazımızda deniz polisinin ne iş yaptıkları ve nasıl olunacağı bilgilerine ulaşırken aynı zamanda deniz polisi olma şartları hakkında da bilgilere sahip olabilirsiniz.

Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Deniz Limanı Şube Müdürlüğü'nde görevli emniyet amirlerine deniz polisi denir. Karada görev yapan polislerin yaptıkları görevlerin ve kuralların aynısı deniz polisleri için de geçerlidir. Karada kaçakçılık yaparak denizden kaçmak isteyenlere deniz polisleri müdahale ederler.

Deniz polisi kime denir, ne iş yaparlar?

Deniz polisleri, denizde arama ve kurtarma işlerine bakarlar ve hızlı olarak çalışırlar. Her türlü kaçakçılıkla mücadele eden deniz polisleri suçluların denize kaçmaları durumunda anında müdahaleye hazırdırlar. Mültecilerin veya kaçak olarak ülkeye giriş yapmaya çalışanların yakalanmasında görevlidirler. Görev aldıkları bölgede meydana gelen doğal afetlerde de arama kurtarma ekiplerinin yanlarında olurlar.

Deniz polisi olma şartları

Kaçakçıların vaya diğer suçlardan kaçanların sakladıkları suç aletlerini denizin içinde ne kadar derinlerde olursa oldun arama yaparak su yüzüne çıkarırlar. Ülkenin giriş ve çıkışlarında deniz üstünden güvenlik sağlayan deniz polisleri, birçok alanda da hizmet verirler ve hem halkını hem ülkesini deniz üzerinden korur.

Deniz polisi nasıl olunur?

Deniz polislerinin görev aldıkları birim olan Deniz Limanı Şube Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı şubelerden birisidir. Deniz polisi olabilmek için en önemli şartlardan bir tanesi kişinin polis olma zorunluluğudur. Bunun için direkt olarak polislik sınavına girilir ve ve daha sonrasında deniz polisliği için aday olunur.

Deniz polisi olabilmek için bazı fiziki sınavlardan geçilmesi gereklidir. Fizik sınavından başarılı olanlar deniz limanı şube müdürlüklerinde deniz polisi olarak görev yapmak hakkına sahip olabilirler. Fiziki sınavlar için şartlar da şu şekilde sıralanır:

- 35 yaşından küçük olmak,

- Hiçbir ceza almamış olmak, sicili temiz olmak,

- Aralıksız havuz ortamında 250 metre yüzmek, dinlenmeden sırt üstü 50 metre yüzmek,

- Havuz ortamında 25 metre su altında yüzmek,

- Eller havada havuzun üzerinde en az 5 dakika durmak,

- Havuz dışında verilen sürede 1.5 km koşmak,

- Sayıları farklılık gösteren barfiks, şınav ve mekik çekmek.

Havuzda gerçekleştirilen yüzme sınavlarında, adaylar yüzdüklerini hesaplamak zorundadırlar. Akis halde sınavı gerçekleştiren kişi ceza alır ve ek metre ye tabi tutulur. Bu tarz uygulamalar tamamen sınav sırasında yetkili olan kişilerin inisiyatifi ile bağlantılıdır.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN