Denize kıyısı olmayan kentten 6 bin ton üretim! Onlar üretiyor Japonya, Rusya, Çin havada kapıyor…

Denize kıyısı olmayan kentten 6 bin ton üretim! Onlar üretiyor Japonya, Rusya, Çin havada kapıyor…

Denize kıyısı olmayan Tokat’ın Almus ilçesinde, başta Rusya olmak üzere Japonya ile Çin’e ihracat edilen balıkları toplama zamanı geldi. Yılda 6 bin ton üretim yapılan kentte günlük ise 15 ton sevkiyat gerçekleşiyor…

Tokat Almus’ta tarım arazilerini sulamada, elektrik üretiminde ve yazın bölge turizmine katkıda bulunması için kullanılan baraj gölünde aynı zamanda kafes balıkçılığı da yapılıyor. Onlarca tesise sahip olan göl sayesinde yıl içinde 6 bin tona yakın balık üretimi yapılıyor.

GÜNDE 15 TON SEVKİYATA HAZIRLANIYOR

Üretilen balıklar başta Rusya olacak şekilde Avrupa ülkeleri ile Japonya ve Çin’e yollanıyor. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle beraber kimi balıkçılar teknelerle barajın içindeki kafeslere giderek balıkçı süzgeçleriyle tuttukları balıkları buz dolu büyük saklama kaplarına koyuyor. İnsan gücünden faydalanarak toplanan balıklar yine teknelerle barajın kenarına çekiliyor.

tokat-almusta-kafes-balikciligi-1.jpg

Ortalama 10 kişiden oluşan bir grup 15 ton balığı 1 günlük sevkiyat için hazır hale getiriyor. Sevkiyatı yapılan balıklar deniz kıyısındaki çiftliklere gönderilirken, her birinin ağırlığı 2-3 kg eden balıklar şehrin ekonomisine de katkıda bulunuyor.

tokat-almusta-kafes-balikciligi-2.jpg

Almus’ta Somon yetiştiren 46 yaşındaki Sadullah Sezer, “Almus’ta somon yetiştiriciliği yapıyoruz. Buradan da yurt dışına gönderiyoruz. İşleme fabrikasında işlenen balıklar Rusya, Çin ve Japonya’ya ihraç ediliyor. Bugün 15 ton yükleme yaptık. Devamı da gelecek inşallah. Her sene ihracata yaklaşık 100 ton somon balığı gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN