Deprem eğitimi şart

Deprem eğitimi şart

Yurt dışındaki üniversitelerde görev yapan 5 Türk araştırmacı, depreme karşı 5 maddelik öneri listesi hazırladı: Yer bilimleri, ilköğretimden itibaren müfredata eklenmeli. Yerel deprem merkezleri kurulmalı. Bilim insanları etkili iletişim yöntemlerini öğrenmeli. Olası senaryolar çoğaltılmalı. Deprem bilinci, gelecek nesillere aktarılmalı.

6 Şubat 2023’te Türkiye’yi sarsan depremlerde 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Aynı acıların bir daha yaşanmaması amacıyla bir araya gelen Türk araştırmacılar, önerilerini bir makalede topladı.

Seismica dergisinde yayımlanan makaleye; NASA’dan Sinyal Analiz Mühendisi Dr. Emre Havazlı, Alaska Üniversitesi’nden Dr. Ezgi Karasözen, Almanya Potsdam Üniversitesi’nden Dr. Pınar Büyüktekin ve Deniz Ertuncay ile Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden Elif Oral imza attı.

“Son depremler, ülkemizin büyük sarsıntılara karşı halen savunmasız durumda olduğunu gösterdi” diyen Havazlı, makalede şu tavsiyelerde bulunduklarını söyledi:

“1’inci önerimiz; tıpkı temel bilimler gibi yer bilimlerini de ilköğretimden itibaren müfredata eklenmesi. Ayrıca yer bilimleri eğitimi alan gençlerin iş imkanlarını genişletmeliyiz. 2’nci önerimiz; yerel deprem merkezlerinin kurulması. AFAD’a entegre olarak çalışabilecek bu merkezler, bulundukları bölgenin deprem izleme, araştırma ve halkla iletişim konularında öncüsü olmalıdır. 3’üncü önerimiz; bilim insanlarının etkili iletişim yöntemlerini öğrenmesi. Böylece halk, korku ve paniğe sev edilmeden uyarılabilir. 4’üncü önerimiz; bir sonraki deprem için bugünden hazırlanmaya başlanması. Özellikle İstanbul gibi yüksek riskli bölgelerden başlayarak senaryolar oluşturmalıyız. Ülke çapında düzenli şekilde tatbikatlar düzenlenmeliyiz. 5’inci önerimiz; deprem bilincinin yeni nesle aktarılması. Deprem müzesi inşa etmeli, yıkılmış binaları sergilemeliyiz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN