Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul'da beklenen büyük depremin yalnızca kenti değil, Marmara Bölgesi genelinde geniş bir alanı etkileyebileceğini söyledi.
Özellikle Sakarya Çukuru'nu işaret eden Prof. Dr. Ahmet Ercan, "İstanbul depremi beklenirken bu bölgede ciddi bir hareketlilik yaşanabilir" dedi. Bu noktada, olası bir depremde ciddi tehlikeler olacağını belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Ancak ne yazık ki burada sanayi hızla gelişiyor" dedi.
"İZMİT KÖRFEZİ İLE SAPANCA GÖLÜ BİRLEŞEBİLİR"
Geçmiş dönemde yaşanan depremlere dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Ercan, depremlerin tekrar etme olasılığını hatırlattı. 1999 Gölcük Depremi sonrasında bu bölgede gerilimin azalttığını ancak Marmara'nın genelinde halen büyük bir deprem riski taşıdığını belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Geçmişte bir yerde deprem olduysa, yine olacaktır. Bu kural değişmez" ifadelerini kullandı.
Gercekgundem'de yer alan habere göre, bölgedeki yer hareketlerini değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Ercan, gelecekte İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü'nün birleşme ihtimalinin olduğunu vurguladı.
MARMARA DEPREMİ NE ZAMAN OLACAK?
Depremin zamanlaması hakkında da açıklama yapan Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Beklenen Marmara Depremi, 2045 ile 2150 yılları arasında gerçekleşebilir. Ancak bu süre zarfında, deprem yorgunu Marmara'da her an hareketlilik olabilir" ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul'un yanı sıra Kocaeli ve çevresinin de depremden ciddi şekilde etkilenebileceğini belirtti.
