DEVA'dan Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı'na tepki: Öğretmenin gayreti hangi soruyla ölçülebilir?

DEVA'dan Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı'na tepki: Öğretmenin gayreti hangi soruyla ölçülebilir?

Hakkındaki tepkilerin gündemden düşmediği Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı bugün yapılırken, DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Mustafa Ergen, sınava tepki gösterdi. Ergen, öğretmenlerin hizmet, emek ve gayretlerinin bu sınavla ölçülemeyeceğini vurguladı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’nin geçtiğimiz şubat ayında Meclis'te kabul edilmesinin ardından uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanları için yapılması kararlaştırılan Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı (ÖKBS) bugün gerçekleştiriliyor. Birçok öğretmen, sınavla beraber kendilerini birbirlerinden ayrıştıracak bir sistem oluşturulduğunu vurgulayarak sınava tepki göstermiş, tepkiyi muhalefet de Meclis'te dile getirmişti.

Yaklaşık 600 bin öğretmenin gireceği sınava yönelik tepkiler gündemden düşmezken, DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Mustafa Ergen, sınava ilişkin yaptığı açıklamada "Eğitimcilere; kendini rahatça geçindirebilecek, ek iş yapmalarını gerektirmeyecek, çocuklarını rahatça okutabilecek maaş verelim. En önemlisi eğitim kurumlarına siyasete dayalı değil, liyakate dayalı yöneticiler atayalım. Biz öğretmenlerimizin gücünü ve potansiyelini tam kapasiteyle işe koşan bir değişim ve dönüşüm anlayışıyla öğretmenlik mesleğinin saygınlığını ve cazibesini maddi ve manevi olarak artıracağız. Eğitimi ana gündemi yapmak amacındayız" ifadelerini kullandı.

1-004.jpgDEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Mustafa Ergen

'ÖĞRETMENİN GAYRETİ, FEDAKARLIĞI HANGİ SORUYLA ÖLÇÜLEBİLİR?'

Ergen, açıklamasına şöyle devam etti:

“Çok basit şikayetlerle ceza alan, görevine son verilen, görev yeri değiştirilen öğretmen veya yöneticilerin katlandığı zorluğu hangi soru ile ölçebilirsiniz? Karda, çamurda, dağ başındaki uzak köy okullarında görev yapan öğretmenlerin bu fedakârlığı hangi soruyla ölçülebilir? Annesi veya babası vefat etmiş, öksüz kalmış bir öğrencisinin şefkatle başını okşayan öğretmenin bu davranışı hangi soruyla ölçülebilir? Okuluna, sınıfına kütüphane oluşturmak için oradan buradan kitap temin etmeye uğraşan öğretmenin bu gayreti hangi soruyla ölçülebilir?”

'ÖĞRETMENİN HİZMETLERİ HANGİ SORUYLA ÖLÇÜLEBİLİR?'

Okulunun temizliğini sağlamak, araç gerecini tamamlamak için sağa sola koşup bağış toplamaya çalışan okul yöneticilerinin gayreti hangi soruyla ölçülebilir? Ergenliğe gelmiş lise öğrencilerini saatlerce dinleyen, sorunlarını çözmeye çalışan Rehber Öğretmenlerin bu davranışı hangi soruyla ölçülebilir?

Atandığı okulun; tüm sınıflarını boyayan, sobasını yakıp temizleyen, karını küreyen öğretmenin bu hizmetleri hangi soruyla ölçülebilir? Sınıfındaki fakir öğrencisine kıyafet, ayakkabı, kalem, defter alan öğretmenin bu iyiliği hangi soruyla ölçülebilir? Arkadaşı ile kavga eden çocuğunu korumak için sınıfa girip öğretmene bağırıp çağıran velilere ses çıkaramayan öğretmenin bu davranışı hangi soruyla ölçülebilir?

'ÖĞRETMENİN SEVGİSİ HANGİ SORUYLA ÖLÇÜLEBİLİR?'

Sınıfında 2 kaynaştırma öğrencisi olan, bu öğrencilerin başka şubelerde eşit şekilde dağıtılması gerektiğini söylediğinde gözleri dolarak ‘Hocam bu öğrencileri çok seviyorum, benim sınıfımda kalamazlar mı?’ diyen öğretmenin bu sevgisi hangi soruyla ölçülebilir? 1. sınıf öğrencisinin akan burnunu silen öğretmenin bu davranışı hangi soruyla ölçülebilir? Okuluna ve sınıfına kütüphane oluşturmak için oradan buradan kitap temin etmeye uğraşan öğretmenin bu gayreti hangi soruyla ölçülebilir? Ya da bu yazdığımız davranışların tam tersini yapan idareci ve öğretmenlerin bu olumsuz tutumları hangi sorularla ölçülebilir?"

DEVA Partisi, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin yol haritasını 13 Eylül 2022’de açıklamıştı. Yol haritasında öne çıkan ifadeler şöyle:

- Mesleğin saygınlığı ve cazibesi maddi ve manevi olarak artırılacak.
- Öğretmenlerin sosyal ve ekonomik statüleri iyileştirilecek.
- Eğitimin değerlendirmesi süreç odaklı yapacağız.
- Öğretmenlerin ihtiyaç ve hedeflerine ulaşmaları için destek sağlayacağız.
- Öğretmenlerin kariyer gelişiminde kullanılacak değerlendirme kriterlerinden yanayız.
- Öğretmenlerin özlük haklarında ve çalışma koşullarında adaleti sağlayacağız.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN