Devletten sosyal yardım alanlar dikkat! e-Devlet'ten mutlaka bakın: Baştan sona değiştirildi

Devletten sosyal yardım alanlar dikkat! e-Devlet'ten mutlaka bakın: Baştan sona değiştirildi

Sosyal yardım ödemesi alan vatandaşları ilgilendiriyor. Ödemesi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan sosyal yardımlar hakkında güncel gelişmeler yakından takip edilirken, ödemelerden faydalanan vatandaşlar 2023 yılında miktarın ne kadar olduğunu merak ediyor. Geçtiğimi Ocak ayında yaşlı aylığı 1.997 TL’ye, %40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL’ye, %70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL’ye, Evde Bakım Yardımı 4.336 TL’ye yükseldi. Diğer yandan ödeme işlemleri hakkında yeni açıklama geldi. İşte detaylar...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal yardım ödemelerini PTT aracılığıyla alan vatandaşların memnuniyetini artıracak bir adım attı. Bakan Derya Yanık, memur maaş katsayısında yapılan güncellemeyle birlikte sosyal hizmet modelleri kapsamındaki ödemelerin miktarının arttığını açıkladı. Düşük gelirli birey ve ailelere yönelik uygulanan sosyal hizmet modelleri ile ihtiyaçlar doğrultusunda destek sağlandığını belirten Yanık, "Dezavantajlı durumdaki bireyleri çeşitli hizmet ve sosyal yardım modelleri ile destekliyoruz." şeklinde konuştu. Güncel ödeme miktarlarına ve ödemelerin nasıl alınacağına ilişkin detaylar e-Devlet üzerinden takip edilebilir..

para

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 2023 yılında yapılacak olan ödemelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Yeni düzenleme sonrasında, yaşlı aylığı 1.997 TL'ye, %40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'ye, %70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'ye, Evde Bakım Yardımı 4.336 TL'ye ve Sosyal Ekonomik Destek (SED) ödemesi de 3.038 TL'ye yükseldi. Bakan Yanık, bu artışlı ödemelerin hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacağını belirtti.

2023 yılında, toplumu hedefleyen sosyal hizmetlere ve yardımlara ilişkin kapasite ve hizmetlerinin iyileştirilmesine, yeni hizmet modelleri ve alanları geliştirilmesine ve ortaya çıkabilecek zorluklara ve risklere çözümler üretilmesine devam edileceği açıklandı.

Bakan Yanık, sosyal yardım ödemelerinde yapılan artışlarla birlikte yaşlı aylığının 1.536 TL'den 1.997 TL'ye, %40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylığının 1.226 TL'den 1.594 TL'ye, %70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığının 1.840 TL'den 2.392 TL'ye yükseldiğini belirtti. Ayrıca, 18 yaş altı engelli yakını olan vatandaşlara ödenen engelli yakını aylığı da 1.226 TL'den 1.594 TL'ye yükseldiği ifade edildi.

Bakan Yanık, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için Evde Bakım Yardımının 3.336 TL'den 4.336 TL'ye çıktığını kaydederek, ortalama 560 bin engelli vatandaşa Evde Bakım Yardımı yapıldığının altını çizdi. Türkiye Yüzyılı Vizyonu çerçevesinde hiç kimseyi arkada bırakmayan toplum vizyonu ile hareket edildiği ve 2022 yılı içerisinde toplam 18 milyar TL Evde Bakım Yardımı yapıldığı da belirtildi.
Sosyal ve ekonomik destek ödemeleri artırıldı. Ailelerin öncelikle kendi yanlarında çocuklarına destek olmaları gerektiğini belirten yetkililer, ihtiyaç sahibi ailelere çocukları için Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmeti sunduklarını açıkladılar. SED hizmeti kapsamında, çocuklar için yapılan ekonomik destek tutarı ortalama 2,337 TL'den 3,038 TL'ye yükseltildi. Ayrıca, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalaması da 3,644 TL'den 4,853 TL'ye çıkarıldı.

Bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli hizmet ve sosyal yardım modelleri ile desteklendiği belirtilen açıklamada, sosyal hizmet modelleri kapsamında yaşlı aylığı, engelli aylığı, evde bakım yardımı ve sosyal ekonomik destek ödemelerinin arttığı ifade edildi. Yeni düzenlemelerle birlikte, yaşlı aylığı 1,997 TL'ye, %40-69 arası engelli aylığı 1,594 TL'ye, %70 ve üzeri engelli aylığı 2,392 TL'ye, Evde Bakım Yardımı 4,336 TL'ye ve Sosyal Ekonomik Destek de 3,038 TL'ye yükseldi.

Ayrıca, PTT üzerinden yapılan çeşitli kurum ödemeleri için artık PTT iş yerlerine gitmeye gerek kalmadığı belirtilen açıklamada, hak sahiplerinin doğal gaz ve elektrik tüketim destekleri ile sosyal yardım ödemelerini e-Devlet üzerinden alabilecekleri ifade edildi. PTT'nin e-Devlet platformu üzerinden sağladığı hizmetler ile hak sahipleri, adlarına yatırılan kurum ödemelerini sorgulama, hesaba aktarma ya da gelen yardımla fatura ödeme işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar. Elektrik ve doğal gaz tüketim destekleri ile fatura ödeme ve abone sözleşme numarası güncelleme işlemleri de çevrimiçi olarak yapılabiliyor. E-Devlet üzerinden PTT'nin çevrimiçi hizmetlerinden yararlanmak isteyen kullanıcılar, e-Devlet kanalı üzerinden direkt aratma veya PTT AŞ'nin internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulaması ile hizmetlere erişebiliyorlar.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN