Dikey Geçiş Sınavı nedir, kimler başvurabilir? DGS hakkında bilinmesi gerekenler

Dikey Geçiş Sınavı nedir, kimler başvurabilir? DGS hakkında bilinmesi gerekenler

Dikey Geçiş Sınavı nedir, kimler başvurabilir? DGS hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Soruları merak içerisinde araştırılmaya başlandı. Dikey Geçiş Sınavı hakkında adayların merak ettiği soruların cevabına haberimizden ulaşabilirsiniz. İşte detaylar...

DGS; Bu, 2000 yılından beri ÖSYM tarafından yapılan bir sınavdır, 4 yıllık bir üniversite programına devam etmek, meslek yüksekokullarından ve açıköğretimde önlisans programlarından mezun olmak isteyen öğrencilerin geçmeleri gerekmektedir. Sınav her yıl Temmuz ayının ikinci haftasında yapılmakta ve sınava ortalama 70.000 aday kayıt olmaktadır.

Uygulanan sınavın genel amacı, araştırma çalışmalarında başarıya ulaşmada etkili olan sözel ve sayısal akıl yürütme becerilerini ölçmektir. Bu bağlamda ALES ile benzerlik göstermektedir. Toplam 60 sözlü ve 60 sayısal sorudan oluşan Dikey Geçiş Sınavının (DGS) süresi 140 dakikadır. Her bölümde 10 mantık sorusu vardır. Testte 4 yanlış 1 doğruyu götürür.

Her üniversitenin dikey dönüşüm kontenjanı açması gerekmektedir. Ancak bölüm başına 5 ila 10 kişi kontenjan olduğundan dolayı bu sayı oldukça düşüktür. 2009'dan önce DGS tercihleri sınava girmeden yapılıyordu, ancak bu uygulama daha sonra kaldırıldı. Artık sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercihler yapılıyor ve kararlar daha rasyonel hale geliyor. Adayların 18 seçeneği var.

DGS'den geçen ve üniversiteye başlamaya hak kazanan öğrencilere sunulmaktadır. Programda öğrenciler birinci ve ikinci yıllarında kaçırdıkları derslerden sorumlu tutulmaktadır. Üniversite öncesi bir programı tamamlayan öğrenciler, üniversitenin üçüncü sınıfına kaydolur ve ilgili üniversite öğretim ve sınav yönetmeliğine tabidir.

dgs

DGS'ye Kimler Girebilir?

DGS sınavına kabul şartları Bir lisans programından o yıl mezun olacak öğrenciler (son sınıfta olan veya o yıl mezun olma olasılığı yüksek olup son sınıfta olan) ile son sınıfta okuyan öğrenciler ve Staj dışındaki mezuniyet koşullarını tamamlamış olanlar DGS'ye başvurabilirler. Yani dikey geçiş sınavını (DGS) geçmek için staj yapma zorunluluğu yoktur. Ancak DGS kazanan adayın 4 yıllık bir lisans programına kayıt olabilmesi için stajını tamamlaması gerekir. Not ortalaması zorunluluğu gerekmez.

DGS Başvuru Şartları Nelerdir?

Yükseköğretim programlarına dikey geçiş başvurusu yapacak adayların meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olmaları gerekmektedir. Staj dışında son sınıfta olan ve mezuniyet koşullarını tamamlamış adaylar da başvurabilir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) meslek yüksekokullarından son sınıf öğrencisi ve mezunlar da DGS'ye başvurabilir, yurt dışından aynı şartlar ve eşdeğerleri ile mezunlar kabul edilir.

Meslek yüksekokulu öğrencileri ve lisans mezunları özel yetenek sınavı veya merkezi sistem yoluyla kabul edilen lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS'yi geçmeleri gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş de bu rehber esaslarına göre merkezi olarak yapılmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Toplumu ve Akraba Toplulukları Sınavı (TCS) sonuçlarına göre ülkemizde meslek yüksekokulu olarak sınıflandırılan adaylar DGS-2011 kontenjanından yararlanamadı. Dikey geçiş yapmak istediğini Yükseköğretim Kurulu'na bildiren adayların, Önlisans programını 2 yıl içinde tamamlamaları, mezuniyet not ortalamasının en az 've DGS puanının sıfır olması, adayın puanının en az 50 olması gerekir.

Açıköğretim programları ile meslek yüksekokullarından ön lisans derecesi alan ve kendi alanında yükseköğretim programlarına devam etmek isteyenlerin bu sınava girmeleri zorunlu değildir. Bu durumda adaylar, kendi alanlarındaki açık üniversite eğitim programlarına doğrudan başvurabilirler. Bu konudaki sorular ilgili yükseköğretim kurumuna yönlendirilmelidir. Aktarılabilir programlar hakkında ayrıntılı bilgi üniversitesin web sitesinden alınmalıdır.

Açıköğretim dahil olmak üzere dört yıl ve üzeri eğitim-öğretim programlarında önlisans derecesi olan veya alacak olanlar DGS'ye başvuramazlar.

dgs nedir

 DGS Puanı Nasıl Hesaplanır

DGS puanı, adayın sınav sonuçlarından hesaplanan sözel ve sayısal standart puanları ile üniversite eğitimi sırasında elde ettiği akademik ortalamadan hesaplanan Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanının (AÖBP) belirli katsayılarla çarpılmasıyla elde edilir. Aşağıda, DGS puanınızı hesaplamak için kullanabileceğiniz basit bir formül bulduk. Bu sayede DGS puanlarının nasıl hesaplandığını kolayca öğrenebilirsiniz.

Dgs Sözel: 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Dgs Sayısal: 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Dgs Ea: 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı x 0.6)

Ağırlıklı Ön Lisans Başarı Puanı: Bölümü iyi bir ortalamayla bitirenler 80, orta sıra 65 ve son sıra 50'dir.

DGS Sınavına Ne Zaman Başvurulur? DGS Başvuru Formunu Nereden Alabilirim?

DGS talepleri genellikle Mayıs ayında yapılır. DGS başvuruları duyurulduğunda www.devlette.com altındaki eğitim bölümünde okuyucularımıza iletilecektir. Başvurular meslek yüksekokulları müdürlüklerine, ÖSYM il sınavlarına ve AÖF ofislerine yapılır.

DGS Ne Zaman ve Nerede Yapılır?

Sınav genellikle Temmuz ayının ikinci haftası Pazar günü üniversite rektörünün bulunduğu illerde ve Lefkoşa'da yapılır.

Sınav Giriş Belgesini Kaybettim veya Almadım, Ne Yapmalıyım?

Kabul belgelerinizi kaybettiyseniz veya herhangi bir nedenle teslim almadıysanız, kılavuzda belirtilen şekilde uygun bir dilekçe hazırlayarak ÖSYM ofislerine ve genel merkezine başvurmanız gerekmektedir. Sınav belgeleriniz olmadan DGS sınavına giremezsiniz.

DGS Hakkında Merak Edilenler

DGS tercihi 2009 yılından bu yana sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra uygulanmaktadır. 18 seçeneğiniz var ve sadece mezun olduğunuz bölümle ilgili YÖK tarafından belirlenen fakülteleri seçebilirsiniz. Maalesef DGS ile yapılabilen kontenjan çok düşük. Bu nedenle, seçim yaparken ortada kalmamak için öncelik sıranızı dikkatlice analiz etmeniz ve buna göre belirlemeniz gerekir.

DGS’de Yapılması Gerekenler

• Adaylar sınav salonuna haberleşme cihazları veya herhangi bir metal nesne ile giremezler.

• Kimlik belgesi olarak pasaportlar ve nüfus cüzdanı kabul edilmektedir.

• ÖSYM tarafından gerekli sınav gereçleri verilir.

• Tuvaletlere izin verilmez.

• Adayların sınav süresinin dörtte üçü bitmeden sınav salonunu terk etmelerine izin verilmez.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN