Doğada kendi kendine yetişiyor! Kilo fiyatı dudak uçuklatıyor: 3 bin euro

Doğada kendi kendine yetişiyor! Kilo fiyatı dudak uçuklatıyor: 3 bin euro

Bunu görürseniz sakın geçmeyin! Servet değerinde! Doğada kendi kendine yetişiyor! Fiyatı tahmin edilemeyecek kadar yüksek! Toprak altında bulunduğu için fark etmesi bazen güç olabiliyor ama kilo fiyatı dudak uçuklatıyor: 3 bin euro...

Doğada bulunan trüf mantarı kendi kendine yetişiyor. Trüfler, toprak yüzeyinin altında yaşadıkları için görünmezler ve genellikle eğitimli köpekler ya da domuzlar tarafından tespit edilirler. Yozgat'ın Çekerek ilçesinde, ekonomik değeri nedeniyle 'kara elmas' olarak adlandırılan trüf mantarı keşfedildi. Özel eğitimli köpeklerle gerçekleştirilen tespit çalışmalarında, toprak altındaki trüf mantarları başarıyla bulundu.

KİLOGRAM FİYATI 3 BİN EURO

yozgat-1-vldy.webp

Çekerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır, ilçenin yüzde 65'inin ormanlık alanlarla kaplı olduğunu belirterek, "Özel eğitimli köpeklerle mantar arayan özel bir ekiple ilçemiz arazilerinde trüf mantarı arama çalışması yaptık. Doğal ortamda ve ekolojik özellikleri itibarıyla ilçemizin trüf mantarı yetişebilen ormanlarında ciddi manada mantar topladık. Bu da bizim trüf mantarı ile ilgili projemizin mantıklı olduğunu gösterdi. 2019 yılında Orman Genel Müdürlüğü ile önceki Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay’ın önderliğinde proje başlatmıştık. O arazimizde trüf mantarı keşfi yaptık, diğer ormanlık arazilerimizde de çalışmalar yaptık" dedi.

Trüf mantarının kilogram fiyatına vurgu yapan Çakır, "Trüf mantarları genellikle meşe ağaçlarının kökünde mikorozel gelişim sağlayan patates gibi toprak altında yetişen mantar cinsidir. Kilogramı 100 avro ile 3 bin avro arasında değişen kıymetli bir mantardır. Dünyada İspanya, Fransa, İtalya ve Bulgaristan gibi ülkelerin ciddi manada gelir kapısına dönüştüğü bir sektördür. Biz de ülke olarak coğrafyamızın zenginliği ve bu mantar cinsinin yetişmesinden dolayı bunların toplanmasıyla ilgili bir eksiklik olduğunu tespit ettik. Bu işin doğru yönetilmesiyle de ülkemize ciddi bir gelir kapısı olacağını umut ediyoruz" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN