Doğalgaz faturası cüzdanları patlatacak! 5 kat artacak: Milyonlarca vatandaşa kötü TÜİK'e iyi haber

Doğalgaz faturası cüzdanları patlatacak! 5 kat artacak: Milyonlarca vatandaşa kötü TÜİK'e iyi haber

Kış mevsimi ile beraber vatandaşların doğal gaz faturası kararmaya başladı. Lakin bu gelişmeden sonra doğalgaz faturaları resmen cüzdanları patlatacak! Milyonlarca vatandaşı üzen bu haber TÜİK’e iyi gelecek...

Yıl içinde en çok kış mevsiminde kullanılan doğalgazın zamdan en çok etkilenen kalemler arasında yer alacağı düşünülüyor. Öyle ki Ekonomist Alattin Aktaş, doğalgazın enflasyona daha çok etki edeceğini yazdı. Özellikle de havaların birden soğuduğu bu günlerde vatandaşların doğalgaz faturaları oldukça kabaracak.

Ekonomim Gazetesi yazarı ekonomist Alaattin Aktaş köşe yazısında önümüzdeki dönem artacak doğalgaz maliyetlerini kaleme aldı. Aktaş'ın aktardığına göre, enerji maliyetlerindeki dalgalanmalar, özellikle doğalgaz fiyatlarındaki değişimler, enflasyonu etkileyebilir. Ancak, mayıs ayında doğalgazın sıfır fiyat yöntemiyle TÜFE'ye olan etkisi neredeyse sıfır düzeyinde geldi. Ancak, kullanımın artmasıyla kasım ve aralık aylarında doğalgazın enflasyona daha fazla etki etmesi bekleniyor.

yeni-proje-1.jpg

Mayıs ayında, konutlarda kullanılan doğalgazın bedeli tamamen Enerji Bakanlığı bütçesinden karşılandı ve aylık 25 metreküpe kadar olan miktar ücretsiz verildi. Bu düzenlemelerle birlikte doğalgazın TÜFE'ye olan yansıması sıfır fiyat yöntemiyle minimize edildi. Mayıs ayındaki TÜFE artışı yüzde 0.04 ile sınırlı kaldı.

TÜFE'YE YANSIMASI SINIRLI OLACAK

Ancak, kasım ayında hava soğuduğu ve doğalgaz tüketiminin arttığı bir dönemde, kullanıcıların cüzdanlarından daha fazla ödeme çıkacak. Bu durumun TÜFE'ye yansıması ise sınırlı olacak, çünkü doğalgazın ağırlığı düşük.

Mayıs ayında doğalgazın metreküp fiyatı sıfır olarak kabul edildi. Ancak, ekimde kullanım miktarının artmasıyla ortalama fiyat 0,6793 liraya çıktı. Bu durumda, doğalgazın TÜFE'deki ağırlığı düşerek yüzde 0.32'ye indi.

yeni-proje.jpg

KASIM AYINDA 5 KAT ARTACAK

Kasım ayında doğalgaz kullanımının artmasıyla birlikte, fiyatların beş kat artması bekleniyor. Ancak, doğalgazın TÜFE'deki ağırlığı çok düşük olduğu için bu artışın enflasyona sınırlı etkisi olacak. Doğalgazdaki beş katlık fiyat artışının TÜFE'ye etkisi yalnızca 2 puan kadar olacak.

Sonuç olarak, doğalgaz fiyatlarındaki ciddi artışlara rağmen, düşük ağırlığı nedeniyle enflasyona sınırlı bir etki yapması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN