Doğu Karadeniz’in geçim kaynağı! 2 ayda 5,1 milyon dolar… ABD, Almanya, Birleşik Krallık vazgeçemiyor! 29 ülkeye gönderiliyor

Doğu Karadeniz’in geçim kaynağı! 2 ayda 5,1 milyon dolar… ABD, Almanya, Birleşik Krallık vazgeçemiyor! 29 ülkeye gönderiliyor

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin geçim kaynağı oluyor ABD, Almanya, Birleşik Krallık bu ürünün peşinden koşuyor. Türkiye'ye ilk 2 ayda 5,1 milyon dolar kazanç sağlayan ürün 29 ülkeye gönderiliyor. Bu daha başlangıç diyen üreticiler ürün gelirinin katlanarak artacağını belirtiyor.

Türkiye'de bir şifa kaynağı olarak tüketilen bal yılın ilk 2 ayında 29 ülkeye gönderildi. Ocak ve şubat aylarında bal ihracatı 5,1 milyon dolara ulaşırken, küresel iklim nedeniyle sekteye uğrayan üretim bile ihracatın önüne geçemiyor. Bal ihracatıyla ön plana çıkan Türkiye'de en çok Doğu Karadeniz Bölgesi tercih ediliyor. Önemli bir ihracat ürünü konumunda yer alan bal, üreticinin geçim kaynağı oluyor.

5 MİLYON DOLARLIK KAZANÇ SAĞLADI

Doğu Karadeniz bölgesi için önemli bir ihracat ürünü konumunda görülen bal, 2024 yılının ilk 2 ayında büyük bir getiri sağladı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Türkiye'de gerçekleştirilen bal ihracatı hakkında konuştu. Türkiye'nin 2024 yılı Ocak ve Şubat dönemi içerisinde yapılan bal ihracatının 5 milyon 179 bin 996 dolara ulaştığını belirten Kalyoncu, toplam 1.256 tona ulaşan bir ihracat yapıldığını söyledi. İhracatın ilerleyen günlerde artacağını vurgulayan Kalyoncu, sektörün çok daha iyi yerlere geleceğini altını çizdi.

bal-karadeniz.jpg

29 ÜLKE BU ÜRÜNÜN PEŞİNDE

Türkiye'den en çok bal isteyen ülkelerin ABD, Almanya ve birleşik krallık olduğunu ifade eden Kalyoncu, “Bal dış satımımızda 1 milyon 944 bin 149 dolarla ABD ilk sırada yer aldı. ABD'yi 1 milyon 73 bin 904 dolarla Almanya, 265 bin 531 dolarla Birleşik Krallık takip etti. Geçen yılın aynı döneminden farklı Azerbaycan, Kanada, Umman, Malezya, Kuzey Makedonya, Fransa, Venezuela, İsviçre ve Lübnan'a da bal ihraç edildi.” dedi.

bal-karadeniz-1.jpg

Doğu Karadeniz için bal ihracatının önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Kalyoncu, Ocak ve Şubat dönemi içerisinde bölgede 420.268 dolarlık ihraç yapıldığını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN