e-Okul seçmeli ders tanımlama nasıl yapılır? Seçmeli ders başvuru formu

e-Okul seçmeli ders tanımlama nasıl yapılır? Seçmeli ders başvuru formu

Seçmeli ders işlemi e-Okul üzerinden okul yönetimi tarafından yapılıyor. Ortaokul ve lise öğrencilerinin seçmeli ders hakkı bulunuyor. Özellikle Kürtçe seçmeli ders tercihi son yıllarda arttı. 2021-2022 eğitim sezonunun 2. döneminde seçmeli ders tanımlama işlemi 7 Şubat 2022 tarihine kadar yapılabilecek. İşte, e-Okul seçmeli ders tercih işlemi...

Ortaokul ve lise sınıflarında öğrencilere zorunlu dersler dışında seçmeli ders hakkı tanınıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) okullarda öğrencilerin ilgileri doğrultusunda yabancı dil, güzel sanatlar, sosyal aktivite gibi seçmeli ders veriliyor. Seçmeli dersin verilmesi için belli bir sayıda öğrencinin o dersi tercih etmesi gerekiyor.

SEÇMELİ DERS TERCİHİ SON GÜN NE ZAMAN?

Milli Eğitim Bakanlığı, seçmeli dersler için tercih sürecinin olumsuz hava şartları nedeniyle 7 Şubat 2022 saat 17.00'ye kadar uzatıldığını açıkladı. Öğrenciler, okullarında açılmasını istedikleri seçmeli dersler için talepte bulunacak.

Okullarda 2021-2022 eğitim-öğretim yılı 2. dönem dersleri de 7 Şubat 2022 Pazartesi günü başlayacak. Öğrenciler, 2. dönemin başladığı ilk güne kadar seçmeli tercihlerini okul idarecilerine bildirmeleri gerekiyor.

E-OKUL SEÇMELİ DERS TANIMLAMA NASIL YAPILIR?

e-Okul üzerinden seçmeli dersleri, okul idarecileri tarafından yapılıyor. Öğrencilerin ya da velilerin e-Okul'dan seçmeli ders tanımlama hakkı bulunmuyor. Öğrenciler, okul idarecilerinden temin ettikleri seçmeli ders formunu doldurarak okul yönetimine teslim etmeleri gerekiyor.

Okul idarecilerin e-Okul'dan seçmeli ders tercihi yapmaları için şifreleriyle sisteme giriş yapması ardından kurum işlemleri bölümüne gelmeleri gerekiyor. Şu adımlar takip edilmeli:

* Kurum İşlemleri > Ders İşlemleri > Seçmeli Dersler bölümünden okul bazında seçilen tüm seçmeli dersler seçili hale getirilip kaydedilir.

* Öğrenci Seçmeli Ders Belirleme bölümünden sınıf seçilir. Alttan o sınıf için seçilen ders seçilerek listeleme yapılır. Her öğrenci için işaretleme yapılır ve kaydedilir.

Ders notu girişi için okul müdürlüğü tarafından yapılması gerekli ön işlemler ise şöyle:

* Ders Başlangıç ve Bitiş Saatleri ekranında ders giriş/çıkış saatleri girilir

* Seçmeli dersler belirlenir ve öğrencilere seçmeli ders atanır

* Ders Programı ekranında haftalık ders programı oluşturulur

* Ders Öğretmenleri ekranında her dersin öğretmeni belirlenir

* Güvenlik Grupları ekranında Öğretmen kullanıcılarının ekran yetkileri (Örn; Not Girişi yetkileri verilerek) belirlenir

* Öğretmenlere TC Kimlik Kısıtlamalı kullanıcılar tanımlanır

SEÇMELİ DERS BAŞVURU FORMU

0001.jpg

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının Ortaöğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi kararı ile Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliğinin ilgili maddeleri aşağıya çıkarılmış olup 2021-2022 öğretim yılında okulumuzda okutulacak seçmeli dersler için gerekli açıklamalar yapılmıştır.

1) Haftalık ders çizelgelerinde ortak dersler ve seçmeli dersler bölümleri yer almaktadır. Ortak dersler ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin zorunlu olarak alması gereken derslerdir.

2) Seçmeli derslerin kaç kez alınabileceği, dersin adının yanındaki parantez içinde belirtilmiştir.

3) Çizelgedeki seçmeli derslerin haftalık ders saati sayıları, sınıflara göre parantez içinde ve seçenekli olarak verilmiştir. Öğrenciler her sınıfta parantez içindeki ders saatlerinden sadece birini seçebilirler. Örneğin seçmeli dersler bölümünde Sosyal Etkinlik dersi (1) (2) şeklinde yer almaktadır. Öğrenciler, bu dersi ya "1" ya da "2" ders saati olarak seçeceklerdir.

4) Seçmeli dersler öğrencinin ilgi ve istekleri ile hedefledikleri yükseköğretim programları doğrultusunda öğrenci, veli ve okul tarafından ortaklaşa belirlenecektir.

5) Birinci ve ikinci yabancı dil derslerinde Bakanlar Kurulu Kararı ile öğretiminin yapılması kabul edilen yabancı diller okutulacaktır. Ortak ve seçmeli dersler grubunda yer alan birinci ve ikinci yabancı dil dersleri birbirinden farklı olmak zorundadır.

6) Seçmeli derslerde gruplar oluşturulurken Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin ilgili maddesine göre işlem yapılır.

7) Öğrenciler bir alt sınıfta okudukları seçmeli dersi ve/veya saatini bir üst sınıfta değiştirebilirler. Birbirinin devamı olan derslerin seçiminde, öğrencinin öğrenimini gördüğü öğretim programının bir üstü olan programın uygulanması esastır.

8) Ortaöğretim kurumlarının tamamında yılsonu başarı ortalaması ile başarılı sayılamayacak ders "Türk dili ve edebiyatı" dersidir.

E-OKUL SEÇMELİ DERS TANIMLAMA SAYFASI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN