Eğirdir Gölü için alarm zilleri çalıyor: Su kullanımı azaltılmalı

Eğirdir Gölü için alarm zilleri çalıyor: Su kullanımı azaltılmalı

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle kuraklıkla boğuşan Eğir Gölü için alarm zilleri çalıyor. Türkiye'nin dördüncü büyük doğa harikası Eğirdir Gölü'ndeki su seviyesi kritik. 'Yapılması gereken tek şey su kullanımlarının azaltılmasıdır' diyen uzmanlar Isparta'nın içme suyu ihtiyacının karşılanmaması konusunda tedirgin.

Türkiye'nin yedi renkli gölü olarak bilinen aynı zamanda Türkiye'nin ikinci tatlı su gölü olan ve Isparta'nın içme suyu ihtiyacının karşılandığı Eğirdir Gölü'nde su kaybı kritik seviyeye ulaştı.

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji bölümünün öğretim üyesi aynı zamanda Su Enstitüsü müdürlüğünü yürüten Doç. Şehnaz Şener, Eğirdir Gölü'nü kaybetmemek için yapılması gereken tek şeyin su kullanımlarının azaltılmasının gerektiği konusuna dikkat çekti.

yeni-proje-1-003
Su seviyesinin çekildiği görüldü

'6 SANTİGRAT DERECE ARASINDA BİR ARTIŞ...'

Gelecek yıllarda Eğirdir Gölü'nün yağıştan beslenemeyeceğini belirten Şener, “2020-2100 yağışlar arasında yağışın yaklaşık yüzde 15 oranında azalacağı, sıcaklığın ise en kötü senaryoya göre 3 ile 6 santigrat derece arasında bir artış öngörülmekte olduğu öngörülmekte.

yeni-proje-2-001

Bu durumda bunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki önümüzdeki yıllarda da düşüşten beslenmemi artmayacağı gibi buharlaşma kaybı da her geçen gün daha da artacak. Bu nedenle Eğirdir Gölü'nü kaybetmemek için yapılması gereken tek şey su kullanımlarının azaltılmasıdır.

yeni-proje-3

Bu da havzadaki su kullanımlarının, su politikalarının kalıcı ve buna yönelik gerekli noktalarda şuurlandırma ve sıcaklık geçişlerini arttırıcı mümkün olacaktır aksi durumda gelecekte Eğirdir Gölü'nün kuruması ve göl kaybımız kaçınılmazdır” dedi.

yeni-proje-4

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN