Eğirdir Gölü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Eğirdir Gölü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su kaynağı olan Eğirdir Gölü, vahşi sulama, havzayı besleyen akarsu, dere, çaylara çok sayıda gölet, baraj ve HES yapılması nedeniyle yok olma tehdidi altında. CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, Eğirdir Gölü'ndeki tehdidi Meclis'e taşıyarak araştırma önergesi verdi. Halıcı, "Gerekli tedbirler bir an önce alınmazsa Eğirdir Gölü yok olacak" ifadesini kullandı.

Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su kaynağı olan Isparta'daki Eğirdir Gölü vahşi sulama, havzayı besleyen akarsu, dere, çaylara çok sayıda gölet, baraj ve hidroelektreki santrali (HES) yapılması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERİLDİ

Artı Gerçek'te yer alan habere göre, konuyu meclis gündemine taşıyan CHP Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı, Meclis Başkanlığı'na bir araştırma önergesi verdi. Eğirdir Gölü'nün içme ve tarımsal sulamada hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Halıcı, “Gerekli tedbirler bir an önce alınmazsa Eğirdir Gölü ve havzası yok olacak" dedi.

'ENDEMİK BİTKİ TÜRLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR'

Göller Bölgesi'nde yer alan Eğirdir Gölü'nün üç milyon yıl önce oluştuğu kabul ediliyor. Endemik bitki türlerine ev sahipliği yapan göl, kuş gözlemciliği için de önemli merkezlerden. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescillenen göl, 2021'de Cumhurbaşkanlığınca "Kesin Korunacak Hassas Alan" ilan edilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN