Eğitimde dört yıllık plan hazır: Programda devamsızlık dikkat çekiyor

Eğitimde dört yıllık plan hazır: Programda devamsızlık dikkat çekiyor

MEB, 2024-2028 Stratejik Planını kamuoyu ile paylaştı. Önümüzdeki dört yıl için planların yer aldığı metinde devamsızlık durumuna vurgu yapıldı. Yayımlanan metne göre; MEB, eğitimin her kademesinde devamsızlık oranlarını düşürmek için çalışacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, 2024-2028 Stratejik Planı'nı duyurarak eğitimde önemli hedeflerini açıkladı. Stratejik planın dikkat çeken başlıklarından biri, öğrencilerin devamsızlık oranlarını azaltma çabalarına odaklanıyor.

Bakanlık, planı oluştururken 100 binden fazla paydaşın görüşlerine başvurdu ve 2019-2023 döneminde tamamlanan faaliyetleri değerlendirdi. Önümüzdeki 4 yıl için belirlenen 7 amaç ve 33 hedef arasında devamsızlıkla mücadele ön planda tutuluyor.

DEVAMSIZLIKLARI AZALTMAK İÇİN TEDBİRLER GELİYOR

Plana göre, 20 gün ve üzeri devamsızlık yapan öğrenci oranlarını azaltmak için sıkı tedbirler alınacak. İlkokulda yüzde 11,61'den yüzde 7'ye, ortaokulda yüzde 14,76'dan yüzde 10'a düşürülmesi hedefleniyor. Anadolu liseleri, fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinde ise her 100 öğrenciden 27'sinin 20 günden fazla devamsızlık yaptığı belirtiliyor, bu oranın 2028'e kadar yüzde 24,5'e düşürülmesi amaçlanıyor.

NTV'den Tuğba Öztürk'ün haberine göre; planın verilerine göre, devamsızlığın temel nedenleri arasında öngörülemeyen eğitim maliyet artışları, maddi imkansızlıklar ve eğitim ortamlarının öğrencilerin sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz olması bulunuyor.

Devamsızlığın önlenmesi amacıyla rehberlik sistemlerinin güçlendirilmesi ve temel eğitimde sınav baskısını azaltacak bir geçiş sisteminin hayata geçirilmesi gerekliliği vurgulanıyor. Böylece, Türkiye'nin eğitim sisteminde devamsızlık sorununa etkili çözümler getirilmesi ve öğrencilerin eğitim süreçlerine daha aktif katılım sağlanması hedefleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN