Ehliyetini 2016 yılından önce alanlar dikkat! Bunun yapılması şart koşuldu: Para cezası alabilirsiniz

Ehliyetini 2016 yılından önce alanlar dikkat! Bunun yapılması şart koşuldu: Para cezası alabilirsiniz

Yeni tip sürücü belgelerini almak için son tarih paylaşıldı. Eski ehliyetinizle araba kullanmaya devam etmeniz ceza yemenize sebep olabilir. Peki eski tip ehliyetlerinizi yenisiyle nasıl değiştireceksiniz? Para cezası ne kadar? Ehliyet kartını değiştirmek için nereye başvurulur?

1 Ocak 2016 tarihinden bu yana ülkemizde kullanılan yeni tip sürücü belgeleri hem uluslararası özellik taşıyor hem de önceki ehliyetlere göre daha güvenli ve işlevsel olmasıyla biliniyor.

Eski kimlik ve ehliyetinizi değiştirmek için son tarihe dikkat etmeniz gerekiyor. O tarihe kadar değiştirilmeyen ehliyet ve kimlik kartlarına ceza uygulanacak.

Yeni tip sürücü ve kimlik kartlarının zorunlu kılınmasından sonra milyonlarca kişi yeni tip kartlara geçiş yaptı.


BU TARİHE KADAR YENİLEMENİZ GEREK

Ehliyetini yenilemek isteyenlerin için son başvuru tarihi 31 Aralık 2024 olarak açıklandı. Bu tarihe kadar eski ehliyetinizi kullanmanız durumunda ceza söz konusu olmayacak. Ancak elinizi çabuk tutup ehliyetinizi yenilemeniz, son güne bırakmamanız tavsiye ediliyor. 2024 yılından sonra eski ehliyetle araç kullananlara para cezası uygulanacak.

ehliyet.jpg
EHLİYET DEĞİŞTİRME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Yeni tip sürücü belgenizi almak için ALO 199, "ALO 199 Mobil Uygulama" veya "nvi.gov.tr" adresinden randevu alabilir veya nüfus müdürlüklerinden randevu alarak gerekli belgeler ile beraber başvuru yapabilirsiniz.

GEREKLİ BELGELER NELER?


Ehliyet değişimi için gerekli belgeler şu şekilde listeleniyor:

Nüfus cüzdanı veya kimlik kartı

Sürücü sağlık raporu
Son altı ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf

Kan grubu kartı (sağlık raporunda yer almıyorsa)

Sürücü belgesi değerli kağıt ve harç bedeli ile vakıf payının yatırılması

kimlik.jpg


YENİ KİMLİK KARTI NASIL ALINIR?

Yeni kimlik almak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi sitesi olan https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden randevu almanız gerekiyor. Randevunuzu internetten alamıyorsanız telefonla da almanız mümkün. Yeni kimlik kartı almak için randevu almak isteyenler Alo 199'u arayarak randevu oluşturulabilir.

KİMLİK KARTI İÇİN HANGİ BELGELER GEREKİYOR?


Yeni kimlik kartı almak için gerekli evraklar şu şekilde:

- Nüfus Cüzdanı / kimlik kartı, aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi

- Bir adet biyometrik fotoğraf

KİMLİK DEĞİŞTİRME BEDELİ NE KADAR?


Hazine ve Maliye Bakanlığınca 2023 yılı için belirlenen kimlik kartı bedelleri; kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 83,00 TL, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı içinse 166,00 TL.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN