El Nino şekeri de vurdu! Herkesi markete koşturacak kriz kapıda: Dünya çapında şekere rekor zam

El Nino şekeri de vurdu! Herkesi markete koşturacak kriz kapıda: Dünya çapında şekere rekor zam

El Nino sırasıyla tüm gıda ürünlerini vururken şimdi de şekere sıra geldi! Herkesi markete koşturacak kriz kapıya dayandı! Dünya çapında şeker krizine rekor zam geliyor...

Hindistan ve Tayland'da yaşanan alışılmadık kuru hava koşulları, dünyanın ikinci ve üçüncü en büyük şeker ihracatçılarını olumsuz etkileyerek küresel şeker fiyatlarını 2011'den bu yana en yüksek seviyelere taşıdı. Bu durum, zaten gıda enflasyonu ve temel gıda ürünlerindeki kıtlıkla mücadele eden gelişmekte olan ülkeler için yeni bir zorluk anlamına geliyor.

ŞEKER ÜRETİMİNDE YÜZDE 2'LİK DÜŞÜŞ

seker-zam.webp

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan değerlendirmeye göre, küresel şeker üretimi 2023-24 sezonunda bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 2 düşecek ve bu da 3,5 milyon tonluk bir kayba neden olacak. El Nino'nun etkisiyle Hindistan'da yaşanan kuraklık, şeker kamışı üretiminin üçte birinden fazlasını karşılayan Maharashtra eyaletinde olumsuz bir etkiye neden oldu. Hindistan'ın şeker üretimi bu yıl yüzde 8 oranında düşmesi bekleniyor.

ŞEKER KAMIŞI ÜRETİMİ YÜZDE 15 ORANINDA DÜŞEBİLİR

seker-zam23.webp

Tayland'da da benzer şekilde El Nino'nun etkisiyle hasat sezonunun başındaki kuraklık, şeker kamışı üretiminin miktarını ve kalitesini etkiledi. Tayland Şeker Ekicileri Birliği, bu yılın hasat sezonunda şeker kamışı üretiminin yüzde 15 oranında düşeceğini öngörüyor. Bu durum Tayland'da şeker fiyatlarının artmasına ve 2018'den bu yana ilk kez fiyat kontrollerinin uygulanmasına neden oldu.

SADECE BREZİLYA'DA ARTIŞ VAR

seker-zam1.webp​​​​​​​

Brezilya ise küresel şeker arzına olumlu bir katkı sağlayarak hasat sezonunda yüzde 20'lik bir artış öngörüyor. Ancak, Güney Yarımküre'de bulunan Brezilya'nın etkisi, Mart ayına kadar gerçekleşmeyecek.

FAO ekonomisti El Mamoun Amrouk, küresel gıda güvensizliğine katkıda bulunan bu gelişmelerin, nüfus artışı ve artan şeker tüketimi ile birleştiğinde endişe verici olduğunu belirtiyor. Dünya şeker stokları, 2020'den bu yana en düşük seviyelerde bulunuyor, ve birçok ülke zorunlu olarak daha pahalı şeker ithal etmek zorunda kalıyor, bu da döviz rezervlerini olumsuz etkiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN