Emekli olup çalışanlar yandı! O kesintiyi gören gözlerine inanamıyor... Milyonlarca çalışan diken üstünde

Emekli olup çalışanlar yandı! O kesintiyi gören gözlerine inanamıyor... Milyonlarca çalışan diken üstünde

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler yandı. Maaşlarından yapılan kesintiyi görenlerin ağzı açık kaldı. Milyonlarca çalışanı tedirgin eden kesinti hakkındaki detaylar paylaşıldı. İşte emekli maaşı kesinti detayları…

Emekli olduktan sonra çalışma hayatına devam eder 1 milyon 650 bine yakın SSK, Bağ-Kur emeklisi bulunuyor. Bu kişiler hem yaşlılık aylığı alırken hem de çalışma hayatına devam etmektedir. Bunun yanı sıra EYT yasasından yararlanmak için başvuruda bulunan 1 milyon 650 bin emeklinin işlemleri de tamamlandı. SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı statüsünde emekli olan kişilerim destek primi ödeyerek 4A kapsamında SSK'lı olarak çalışmaya devam edebildiği biliniyor. Ancak çalışma hayatına devam eden emeklilerin maaşında yapılan kesintiler de ağızları açık bıraktı. İşte emekli maaşı kesinti detayları…

PRİM KESİNTİSİ YAPILIYOR

EYT düzenlemesinden yararlanmak için uzun süredir bekleyen birçok kişi Mart ayında emekli olmaya hak kazandı. Emeklilik dilekçesinin ardından aynı işyerinde çalışmaya devam eden birçok emekli bulunuyor. Yemekte aylığı bağlanan ancak çalışmaya devam eden emeklilerin maaşlarından sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir. İşçi olarak çalışanlardan prim kesintisi yapılırken memur olarak çalışanlardan da emekli aylığı kesintisi yapılmaktadır. Sabah’ta yer alan açıklamalar doğrultusunda emeklilik sonrası çalışmaya devam eden vatandaşların akıllarına takılan sorular tek tek yanıtlandı. Sorular ve yanıtları şu şekildedir:

emekli-para.jpg


Emekli olup çalışanın maaşı düşer mi, aylıkta kesinti olur mu?
Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişilerin maaşları düşmez. Emekli olarak çalışanların net asgari ücretine işveren payı ve iş kazası primi dahil edilmiyor.Yanı sıra emekli aylığı bağlanıp çalışmaya devam edenlerden destek primi kesintisi de yapılmaktadır. Memurların Emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmesi durumunda çalıştığı iş yeri, statüye göre farklı sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Ancak Özel sektörde çalışmaya devam edenlerin aylıklarından kesinti yapılmazken destek primine tabi olarak çalışma hayatlarına devam edebiliyorlar. Ancak kamuda 4A kapsamında çalışmaya başlayanların maaşlarından kesinti yapılmaktadır.

paralarr.jpg

Emeklilik sonrası kamuda çalışanın temsil, görev tazminatı kesilir mi?
Aylıklarla birlikte makam, yüksek hakimlik tazminatı alan emekliler de "temsil veya görev tazminatı ödemeleri", yönetim ve denetim kurulu üyelikleri dâhil kamu kesiminde her ne suretle olursa olsun aylık veya ücret alıp almadıklarına bakılmadan görev almaları halinde madde ile belirlenen istisnalar dışında kesiliyor.

paralar-2.jpg

Emekli çalışanın SGK ödemesi ne kadar?
Çalışan emeklilerin maaşlarından SGK kesintisi, işçi ve işveren paylarının toplanması ile ortaya çıkmaktadır. Belirlenen güncel asgari ücret tutarları kapsamında maaş alan emekliler ise 1.006 TL işçi payı ödüyor. İşverenler de emekli personeli için 3.018 TL ödeme yaparken SGK için toplamda 3.286 TL yatırılmış oluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN