Emekliler Müjde Bir Taşla İki Kuş Vuracaksınız! İşte Kimsenin Bilmediği Erken Emeklilik Sistemi

Emekliler Müjde Bir Taşla İki Kuş Vuracaksınız! İşte Kimsenin Bilmediği Erken Emeklilik Sistemi

Son zamanlarda hükümet tarafından emekliler için yapılan yeni düzenlemeler ve maaş iyileştirmeleri emeklinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "sürpriz" diyerek en düşük emekli maaşı için müjdeli haberi vermişti. Emekliler için yeni düzenlemeler yapılırken, emekli olmak için de aslında bilmediğimiz yeni bilgiler ortaya çıktı.

Emekli olmak için yıllarını veren emekçiler için bakanlık düğmeye bastı. Her geçen gün müjdeli haber alan emeklilerin bazı durumlarda emekli olurken kıdem tazminatıyla beraber erken emekli olabilecekleri ortaya çıktı. Pek kimsenin haberdar olmadığı bu emeklilik koşulunu duyunca erken emeklilik kapınız da açılabilir. İşte hem kıdem tazminatı hem emeklilik için bilinmeyen o kriter.

EMEKLİLİKTE 15 YIL BEKLEMEYE GEREK YOK

Normal şartlarda 31 Aralık 2011 tarihi ve öncesinde sigortalı olanlar ve 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlayanlar, buna ek olarak da 3600 prim gününü dolduralar emekli olabiliyor. Kadınlarda bu durum 54 yaşında iken erkeklerde 55. Bu şartları yerine getiren sigortalı çalışanlar emekli olmaya hak kazanıyor. Fakat 15 yıl yerine 10 yılda da emekli olabileceğinizi biliyor muydunuz?

para.jpg Normal emeklilik sisteminde prim ve gün sayısının karşılanması gerekiyor. Fakat bazı durumlarda sigortalı olarak çalışanlar kısa bir zamanda hem kıdem tazminatlarını alabilecek hem emekli olabilecekler. Artık emekli olmak için 3600 gün yeterli olacak. Nasıl mı? İşte emeklilik sistemine dair bilinmeyenler.

BU SİSTEMLE HEM ERKEN EMEKLİ OLACAK HEM TAZMİNAT ALACAKSINIZ

Emeklilik ve kıdem sistemine hak kazanmak için yaş ve gün sayınızı beklemenize gerek yok. Bu sistemler 10 yılda emekli olabiliyorsunuz. Sisteme göre en erken emeklilik yaşı ise erkeklerde 55 kadınlarda ise 50 yaş. Bunun için ilk sigortalılık tarihinin kadınlarda 08.09.1981 tarihinden, erkeklerde ise 08.09.1976 tarihinden önce olması gerekli. Prim gün sayısının ise 3600 gün olması bu sistem için yeterli olabiliyor. 3600 gün yani 10 yıl çalışanlar hem emeklilik hakkını kazanıyor hem kıdem tazminatı hakkını. Ama hem erken emeklilik hem kıdem tazminatından faydalanmak için sigortanızın 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı başlaması gerekiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN