Emeklilikte devlet katkısı! Döviz desteği verilecek: BES'te yeni dönem başlıyor

Emeklilikte devlet katkısı! Döviz desteği verilecek: BES'te yeni dönem başlıyor

BES ile ilgili dikkat çeken detaylar açıklandı. Yabancı ülkelerde ikamet eden ve Türkiye'deki yaşlılık dönemlerini geçirmeyi düşünen nüfus için dövizle varlık biriktirme fırsatı. Emeklilik Denetim Merkezi (EDM) istatistiklerine bakılırsa, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya mavi kart sahipleri olan yabancı ülkede yaşayan bireylerin, Gönüllü BES'teki birikim miktarı 5,5 milyar liraya ulaşmış durumda...

Bireysel Emeklilik Sistemi BES, 2020'deki bir değişiklik ile yabancı para birimlerindeki katkı ödemelerine yüzde 10 devlet desteği sağladı. Bu süre zarfında, yabancı ülkelerde ikamet eden vatandaşlarımızın ve mavi kart sahiplerinin Gönüllü BES'e katılımları artış gösterdi.

31 Mart 2023 tarihli Emeklilik Denetim Merkezi EDM verilerine göz atıldığında, Kıbrıs ve yabancı ülkeden gelen Gönüllü BES katılımcıları 87.412'ye çıktı, toplam birikim tutarı ise 5,39 milyar TL'ye ulaştı.

Gönüllü BES'e en çok Almanya, Kıbrıs, Hollanda, Fransa, ABD, İsviçre, İngiltere, Libya ve Belçika'dan katılımcılar dahil oldu.

TL VEYA DÖVİZ İLE VARLIK BİRİKTİRME MÜMKÜN

2020'deki düzenleme ile yabancı ülkede yaşayan vatandaşlarımızın sisteme dövizle katılımları mümkün oldu ve %10 devlet katkısı duyuruldu.

Bu durum, dövizle varlık biriktirmek isteyenler için döviz kur riskini tamamen ortadan kaldırdı. Böylelikle, emekli olduklarında ödemelerini yabancı para birimlerinde de alabildiler.

Son zamanlarda, BES'e yabancı ülkeden katılımların artış gösterdiğini fark ediyoruz. BES, bugünlerde sadece bir emeklilik sistemi olmanın ötesinde, devlet katkısıyla birlikte kârlı bir yatırım aracı konumunda.

Bu sayede, yabancı ülkede yaşayan vatandaşlarımız varlıklarını Türkiye'de kazançlı bir şekilde değerlendirebiliyor.

2.jpg

EMEKLİLİK DÖN EMEKLİLİK DÖNEMLERİNİ TÜRKİYE'DE GEÇİRMEYİ PLANLAYANLAR TERCİH EDİYOR

Yabancı ülkelerde yaşayan her vatandaşımız, emeklilik dönemlerinde vatanına dönmenin hayalini kuruyor.

Emeklilik sürecinde yaşam standartlarını korumak isteyenler genellikle BES'i seçerler çünkü SGK'dan ya da yabancı ülkelerden aldıkları emekli maaşının üzerine BES'ten alacakları aylık maaş, emeklilik dönemlerinde son derece konforlu bir yaşam sürmelerini sağlar.

Gelecekte büyük birikimlere ulaşmayı hedefleyen ve küçük tasarruflarla bu planını yürütenler, yabancı ülkelerden TL cinsinden yatırımı da tercih edebilirler.

Çünkü TL cinsinden birikimlere devletin sağladığı yüzde 30'luk destek, çoğu zaman daha cazip olabiliyor.

DÖVİZ CİNSİNDEN KÜÇÜK BİRİKİMLER, TL BAZINDA BÜYÜYOR

Döviz ve TL kur farkının arttığı dönemlerde, yatırımların genellikle TL olarak tercih edildiğini görüyoruz.

Çünkü yabancı ülkede yaşayan vatandaşlarımız, döviz cinsinden kazandıkları paranın orantılı olarak küçük bir kısmını BES birikimleri için ayırırken, TL bazında yüksek tutarlara ulaşabiliyorlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN