En düşük emekli maaşı 10 bin TL'yi geçecek! Kalem kalem hesaplandı, zam belirlenirken bunlar referans olacak

En düşük emekli maaşı 10 bin TL'yi geçecek! Kalem kalem hesaplandı, zam belirlenirken bunlar referans olacak

2024 yılında geçerli olacak emekli maaşı için hesaplamalar başladı. Enflasyon rakamları ve memur maaşına yapılan zamlar referans olacak alınınca en düşük emekli maaşının ne kadar olacağı aşağı yukarı belli oldu. Peki, en düşük emekli maaşına ne kadar zam yapılacak? Emekli maaşı ne kadar olur? İşte, 2024 emekli maaşı zammı son dakika haberi...

Merkez Bankası'nın anketine göre hesaplanan rakamlar refah payı hariç SSK, BAĞ-KUR emekli zammının yüzde 39,61 olacağını gösteriyor. Bu rakam 6 ayda bir zam alan emeklilerin 2024 Ocak zammı olarak hesaplandı.

Aynı dönem memur zammı toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı ile beraber yüzde 51,46 olarak hesaplandı. Memur zammı, SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşları için de önemli bir referans olarak kayıtlara geçecek.

2024 EMEKLİ MAAŞINA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Emekli maaşı zammı için yüzde 10 dolaylarında refah payı masada olacak. Yeni yılda emekli maaşlarının yüzde 50 civarında zam alması bekleniyor.

Örneğin; 10 bin TL kök maaşı olan bir vatandaşın maaşı refah payı hariç yüzde 39,61'lik zam rakamlarına göre 13.961 TL'ye yükselecek. Bu rakama yüzde 4'lük ek ödeme ilave edilecek ve emekli vatandaş hesabında 14.519 TL'yi görecek. Ayrıca bu dönem memur zam oranı emekli maaşları için de önemli bir referans değer olacak. 2024 Ocak zammı için 5-10 puanlık bir refah payı da masada olacak.

Sabah'ta yer alan habere göre, eğer emekliye de memura benzer bir zam söz konusu olursa 10 bin TL kök maaşı olan bir emeklinin maaşı 15 bin 146 TL'ye yükselecek. Yüzde 4'lük ek ödeme ile beraber yeni rakam 15 bin 752 TL'yi bulacak.

2024 EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

2022 Temmuz-Aralık döneminde 3 bin 500 TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşı, Ocak 2023 döneminde önce 5 bin 500 TL'ye ardından Nisan ayında 7 bin 500 TL'ye yükseltildi. 2023 yılında emeklilerin taban aylıklarındaki kümülatif (toplam) artış enflasyonun üzerinde gerçekleşerek yüzde 114'ü aştı.

Nisan ayından yıl başına kadarki dilimde yüzde 67,22'lik yıl sonu enflasyon rakamlarına göre 8 aylık artış yüzde 45,14 olarak hesaplandı. Bununla beraber yıl başında en düşük emekli maaşı için yüzde 45'i aşan bir zam formülü ortaya çıkmış oldu. Bu rakama göre hesap yapıldığında SSK ve BAĞ-KUR taban aylıklarının 10 bin 885 TL'yi aşacak.

2024 EMEKLİ MAAŞI ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Refah payı ve iyileştirmeler dikkate alındığında bu hesaplamalar en düşük emekli maaşının 11 bin TL civarında olacağı ipucunu verdi. Ancak en düşük emekli maaşı, normal emekli ve memur zammından bağımsız olarak alınan bir karar olduğu için son kararı burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek.

Her emeklinin maaşı kendi emeklilik koşullarına göre belirleniyor ve bir kök aylık hesaplanıyor. Bu rakama yüzde 4'lük ek ödeme ekleniyor. Eğer bu maaş yasal olarak belirlenen taban aylığın altında ise Hazine desteği ile emekli maaşı 7 bin 500 TL'ye tamamlanıyor. Emekli taban aylığının ara zam ile artmasıyla beraber Hazine desteği de yükselmiş olacak.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN