Enflasyon canavarı o ürünü vurdu! Duyan markete koşuyor… 5’er 6’şar alıyorlar

Enflasyon canavarı o ürünü vurdu! Duyan markete koşuyor… 5’er 6’şar alıyorlar

Enflasyon oranları her alanda etkisini gösterirken akıl almaz fiyat değişimleri meydana gelmeye devam ediyor. Enflasyon canavarı son olarak o ürünü de vurdu! Duyanlar koşa koşa soluğu markette alıyor… Üstelik bir değil iki değil, beşer altışar tane alıyorlar…

Enflasyon değerleri her geçen gün tüm dünyada etkisini göstermeye devam ediyor. Her alanda “ben buradayım” diyen enflasyon şimdi de o ürünü vurdu. Duyanlar ise önlem almaya başladı. “Enflasyonun etki etmediği bir bu kalmıştı” diyeceksiniz.

VERİLER OLDUKÇA KRİTİK

Herhey ve Mondelez gibi büyük çikolata üreticileri, kakao maliyetlerindeki önü alınamaz artışlar halihazırda nakit sıkıntısı çeken tüketicilere yansıtılıyor. Öte yandan gelecek yıl daha da zorlu koşulların ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.

Reuters için Pazar araştırması yapan Nielsen, yeni veriler ortaya koydu. Bu kapsamda son iki Avrupa ve Kuzey Amerika’daki tüketiciler neredeyse yüzde 20 fiyat artışları gördü. Bununla beraber satın alınan çikolata miktarlarında da azalma yaşandı.

1-015.jpg

Fiyatlar artsa da çikolataya olan talep devam ettiği için sektör büyük karlar elde etti. Öte yandan araştırma verilerinden elde edilenlere göre çikolata fiyatları son 46 yılın en yüksek seviyelerini gördü. Ayrıca şeker fiyatları ise son on yılın en yüksek fiyatlarından biri oldu.

LONDRA SON 46 YILIN EN PAHALI DÖNEMİNDE

Bir yandan aşırı pahalanan ama talebin de sürmeye devam ettiği çikolata fiyatları Londra’da ise 46 yılın en yüksek seviyesini gördü. 1997 yılından bu yana ilk kez bu yıl temmuz ayının sonunda fiyatlar 2 bin 700 sterlinin üzerine çıktı.

Öte yandan bu yıl ağustos ayının başlarında New York kakao vadeli fiyatları, ilerleyen yıllarda tedarikte düşük oranların olması ihtimaline karşı son 12 yılın en yüksek fiyatlarına çıktı.

2-003.jpg

Bu kapsamda artan fiyatlar gelecek yıllarda özellikle de Fildişi Sahili satışlarında düşüşler bekleniyor. Ganada’da ise kakao üretiminde azalma görülmesi bekleniyor. Bu endişeler ise dünya genelinde kakao üretimi ve tedariğindeki sıkıntıları gözler önüne seriyor.

DÜNYANIN ÖNDE GELENİ: AFRİKA

Dünyanın önde gelen kakao üretim bölgesi olan Batı Afrika’da Fildişi Sahili bir numarada yer alırken Gana ise lider üreticilikte ikinci sırada yer alıyor. Öte yandan üçüncü sırada Endonezya yer alırken, Nijerya dört, Kamerun beşinci sırada yer aldı. Bu sıralama Afrika’nın kakao üretiminde hakimiyet sağladığını gösterdiği.

3-002.jpg

Enflasyon ve tedarik zincirinde meydana gelen sorunlar, özellikle de 2020 yılından bu yana dünya çapında ciddi bir sorun haline geldi. Son yılların en yüksek enflasyon oranları maliyetlere, maliyetlerin yükselmesi de fiyatlara yansıdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN