Erdoğan Putin görüşmesi: Ukrayna ve tahıl anlaşması masada

Erdoğan Putin görüşmesi: Ukrayna ve tahıl anlaşması masada

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in, Rus liderin Ankara ziyareti sırasında Ukrayna'daki savaşı ve Karadeniz Tahıl Girişimi'ni ele alacaklarını söyledi.

Fidan, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna ile devam eden savaştan bu yana Putin'in NATO üyesi bir ülkeye yapacağı ilk ziyaret olacak bu ziyaret için tarih vermedi. Bir Türk yetkili'nin geçen hafta Reuters'a yaptığı açıklamada Putin'in 12 Şubat'ta Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirttiği kaydedildi.

Habere göre, Ankara Rusya'yı, savaş sırasında Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden güvenli bir şekilde ihraç edilmesini sağlayan ve Türkiye ile Birleşmiş Milletler'in aracılık ettiği Karadeniz Tahıl Girişimi'ne geri döndürmeye çalışıyor. Rusya Temmuz 2023'te anlaşmadan çekilmiş ve anlaşmayı yeniden canlandırmakla ilgilenmediğini söylemişti.

FİDAN AÇIKLADI

Malta'nın başkenti Valletta'da düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Fidan, Türkiye'nin anlaşmayı yeniden canlandırmak için Ukrayna ve Rusya ile birlikte çalıştığını söyledi.
Ankara'nın enerjiden Suriye, Libya ve Güney Kafkasya'daki bölgesel çatışmalara ilişkin politika farklılıklarına kadar bir dizi konuda Moskova ile "devam eden, düzenli" diyaloğuna değer verdiğini söyledi.

SAVAŞIN YIKICI ETKİSİ SONA ERMELİ

Tahıl anlaşmasına işaret eden Fidan, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün her zaman yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz, ancak savaşın yıkıcı etkisi de bir şekilde sona ermeli" dedi.

NATO üyesi Türkiye, Karadeniz'de Ukrayna ve Rusya ile deniz sınırını paylaşıyor ve savaş sırasında her iki ülkeyle de iyi ilişkilerini sürdürmeyi hedefliyor. Rusya'ya yönelik yaptırımlara karşı çıkarken Kiev'e askeri destek sağladı ve toprak bütünlüğünü desteklediğini dile getirdi.

Kremlin, Erdoğan ve Putin'in ziyaret sırasında Türkiye'de bir gaz merkezi kurulması ve Ukrayna'daki savaş konularını ele alacaklarını açıkladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN