Erdoğan'dan 'düşük faiz' açıklaması: Tehditlere rağmen programımızı uyguladık

Erdoğan'dan 'düşük faiz' açıklaması: Tehditlere rağmen programımızı uyguladık

Uygulanan düşük faiz kararı ve Dövize Endeksli Mevduat sistemine ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tüm telkinlere, tehditlere aldırış etmeden kendi programımızı uyguladık. Tedbir paketini açıkladığımız an kurun üzerindeki köpüğün bir günde ortadan kalktığını gördük" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde ekonomist ve akademisyenlerle bir araya geldiği toplantıda konuştu. Faiz indirimine ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, faizi yükseltme baskısına maruz kaldıklarını ifade ederek, "Maalesef aramızda bile düşük faizi savunan vardı. Tüm telkinlere, tehditlere aldırış etmeden kendi programımızı uyguladık" diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Ekonomide kendimize bizi hedeflerimize ulaştıracak bir yön tayin etmenin gayreti içindeyiz. Dönemin ruhuna uygun araç ve yöntemlerle başlattığımız tüm hamleler bir kısım küresel bir kısmı kendi iç dinamiklerimize bağlı sebepler dolayısıyla yarım kalmıştır.

REZERVLERİMİZ 115 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE

Türkiye ilk defa bizim hükümetlerimiz döneminde 20 yıllık kesintisiz kalkınma süreci yaşamıştır. Bu sayede asıl büyük hamlemizi yapmamız için gerekli olan alt yapıyı tamamlamayı başardık. Mayıs 2013 faiz 4 buçuğa kadar indirdiğimiz dönem, enflasyon 6.51'e kadar düştü. Arkadan Gezi olayları patladı. Bu manevramızı hazmedemeyen güçler bu adımı attılar. Burada bir konu daha var, biz göreve geldiğimizde IMF'ye olan borç 23.5 milyar dolardı. Mayıs 2013'te IMF'ye olan borcu bitirdik. IMF'ye borcumuz olmadığı gibi herhangi bir kontağımız da yok. Bize IMF'yi tavsiye edenler biz bağları kopardıktan sonra kendileri IMF ile ana muhalefet yavru muhalefet bankaların veya otellerin arka kapılarında veya kulislerinde kendilerine göre bazı çalışmaları yürüttüler.

EN DÜŞÜK NOKTA EYLÜL AYINDA OLDU

Nisan 2013'te, TCMB'nin döviz rezervi 135.243 milyar dolardı. Sonra bir iniş yaşandı en düşük nokta ise Eylül 2020'de 83.517 milyar dolar. Ondan sonra tekrar toparlanma dönemine geçtik. Bu toparlanmayla geldiğimiz nokta tekrar bugün itibariyle 115 milyar doların üzerindeyiz. Çok daha iyi bir konuma gelecek.

Tüm veriler altyapının hazır olduğuna işaret ediyor. Amacımız bu güçlü altyapı üzerinde ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokmaktır. Küresel ekonominin iplerini ellerinde tutan ülkeler 2008 krizinden beri ciddi bir bocalama içindedir.

TÜM BASKILARA RAĞMEN PLANIMIZI UYGULADIK

Faizi yükseltme baskısına maruz kaldık. Hatta kendi arkadaşlarımız arasında bile aynı yönde değerlendirme yapanlar oldu. Tüm telkinlere, tehditlere aldırış etmeden kendi programımızı uyguladık. Tedbir paketini açıkladığımız an kurun üzerindeki köpüğün bir günde ortadan kalktığını gördük

Fahiş fiyat artışı yapanlar oldu. Günde birkaç kez etiket değiştirenlerin takipçisi olacağız, milleti sömürmeye kimsenin hakkı yok. Hangi hızla yükselttilerse geri indirmelerini bekliyoruz. Fiyat indirimleri gerçekleşmezse stokçuların üzerine gidilecek.

KRİPTO PARA YASASI HAZIR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın akademisyen ve ekonomistlerle yaptığı toplantıda kripto para konusunda mesajlar verdi. Kripto para yasasının hazır olduğunu söyleyen Erdoğan, "Gecikmeden Meclis'e göndererek bu konuda adım atacağız" dedi.

Türkiye'nin yeni ekonomi modeliyle sıçrama yapacağını söyleyen Erdoğan, "Önümüzde fırsatlar kadar riskler olduğunu da biliyoruz. Bu riskleri almaya değer" diye konuştu. Körfez ülkeleri, Azerbaycan ile swap görüşmeleri olduğunu da söyleyen Erdoğan, "Olumlu haberler geliyor" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (28)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
28 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN