Erdoğan'ın adaylığı için AİHM'e başvuru

Erdoğan'ın adaylığı için AİHM'e başvuru

Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, YSK'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı olabileceği yönündeki kararını AİHM'e taşıdı. Kazan, YSK’nın hukuksuz biçimde anayasa kuralını yok saydığını belirtti.

Yüksek Seçim Kurulu'nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı olabileceği yönündeki kararını eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. Kazan, dilekçesinde, "Anayasada yer alan dönem sınırlaması kuralı, YSK dahil bütün organ, makam, merci ve kişileri bağlar. Türkiye 2017 değişikliği ile sistemi değiştirmiştir, tek adam rejimine geçilmiştir gibi yorumlarla 2018 seçimini yeni sistemin ilk seçimi, 2023 seçimini de ikinci seçimi saymak asla kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Kazan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada YSK’nın 2017 referandumunda 2,5 milyon mühürsüz oyu geçerli saydığını anımsatarak, “Oysa, 298 sayılı yasanın 77 ve 101. maddeleri çok açıktı. Sandık mührü bulunmayan pusulalar geçerli olamazdı. Ama AKP temsilcisinin uyduruk bir dilekçesi esas alındı. Ve tek adam rejimine geçiş sağlandı” dedi.

turgut-kazan.jpg
Turgut Kazan

Kazan'ın Twitter'daki açıklamaları şöyle;

"YSK 2017 referandumunda 2,5 milyon mühürsüz oyu geçerli saymıştı. Oysa, 298 sayılı yasanın 77 ve 101. maddeleri çok açıktı. Sandık mührü bulunmayan pusulalar geçerli olamazdı. Ama AKP temsilcisinin uyduruk bir dilekçesi esas alındı. Ve tek adam rejimine geçiş sağlandı.

YSK bugün de kimseyi şaşırtmadı. Üstelik, doğrudan Anayasanın 101/2. maddesi yok sayılarak RTE’a üçüncü kez adaylık yolu açıldı. Biz, yoğunlaşan seçim haberleri nedeniyle, bu kararı tartışmayı ertelemiştik. Ama bilinmesini isteriz ki, hemen 5 Nisan günü AİHM’ne başvurumuzu yaptık.

Unutmayalım ki, 101/2’de (hiç ayrım yapılmadan) “bir kimse en fazla iki kez seçilebilir” deniliyor. Bu cümledeki BİR KİMSE, Türkçemizde (eğer bir istisna konulmamışsa) Recep Tayyip ERDOĞAN dahil HERKES anlamına gelir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN