Ev sahipleri ve 'Ayakçılara' cezalar yağacak! O hatanın bedeli 100 bin lira

Ev sahipleri ve 'Ayakçılara' cezalar yağacak! O hatanın bedeli 100 bin lira

1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek olan yasa ile birlikte, ev sahiplerinin konutlarını günlük kiraya vermesi ve turizm amaçlı kiralamaya aracılık edenlere ceza uygulanacak.

Günlük ev kiralama yöntemi, kalabalık mekanlardan uzak durmayı tercih eden ve otelde konaklamaktan hoşlanmayan insanlar arasında popüler hale geldi. Bu yöntemle birlikte ev sahipleri yüksek kazanç elde etme amacıyla konutlarını günlük kiraya vermeye başladı, bu da emlak sektörünü olumsuz etkiledi.

Antalya’da pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası ev kiraları 8 kat arttı ve bu da konut stoku sıkıntısı ve ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarına yol açtı. Yüksek kira fiyatları ve konut sıkıntısı nedeniyle bazı ev sahipleri kullanmadıkları odaları veya konutları günlük kiraya vermeye başladı.

kira.jpg

AYAKÇILARA DA CEZALAR YAĞACAK

Bu süreçte ‘ayakçı’ olarak adlandırılan yetkisiz kişiler, emlakçılık faaliyetine başladı ve kayıt dışı ekonomi oluştu. 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek olan yasa ile birlikte, konutunu turizm amaçlı kiralayanlar ve izin belgesi olmadan aracılık yapanlara ceza uygulanacak.

Antalya’da yaklaşık 15 bin ‘ayakçı’ bulunuyor ve her gün dolandırıcılık ve kandırma gibi şikayetler alınıyor. Yasa ile birlikte kayıt dışı ekonominin önüne geçilecek ve denetlemeler artacak.

100 BİN LİRA CEZA UYGULANACAK

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı, Türkiye’de günlük kiralık ev arzının son 2 yılda yüzde 97 arttığını ve kiralık ev fiyatlarının 4 kat arttığını belirtti.

Yasal düzenleme ile birlikte konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için izin belgesi alınması gerekecek. İzin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralama yapanlara 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi almak için 15 gün süre verilecek.

İzin belgesi almadan faaliyetine devam edenlere ise 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve bir kez daha 15 günlük süre verilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN