Evi, iş yeri tapusu olanlar dikkat! Son gün geldi çattı: Hemen yapılması gerekiyor! Süre geçerse cezası var

Evi, iş yeri tapusu olanlar dikkat! Son gün geldi çattı: Hemen yapılması gerekiyor! Süre geçerse cezası var

Ev ve iş yerlerinden geçtiğimiz sene kira geliri olan vatandaşlar duyuru yapıldı. Kira gelir beyanında bulunmak için son bir hafta kaldı. 31 Mart 2023 tarihi itibariyle sona erecek olan kira beyannamesine dair duyurular yapılıyor. Evde 9.500 TL, iş yerinde 70.000 TL muafiyet sınırı açıklandı. İşte tüm detaylar...

EV VE İŞ YERİ TAPUSU OLANLAR DİKKAT!

2022 senesiyle birlikte ev ve iş yerleri vesilesiyle kira geliri elde eden vatandaşların kira beyan dönemine girmiş bulunmaktayız Kira beyannamesi için son haftaya girmemiz ile birlikte 31 Mart 2023 tarihinde sona erecektir. Ülkemizde milyonlarca gayrimenkul sahibi yer alıyor. Ev sahibini ve iş yeri sahibini ilgilendiren kira beyanı için geriye sadece 3 gün kaldı.

Yapılan açıklamalara göre evden 9 bin 500 TL, iş yerinden 70 bin TL üzerine kira gelirinin olmasıyla birlikte gelir vergisi ödenecek. Evde tek mesken için ise istisnai durum uygulanacak. Kira gelir beyanında bulunmayan veya eksin beyanda bulunanlar istisnadan fayda sağlayamayacak.

61772cf545d2a0b2541b792e.webp

KİRA BEYANI NASIL YAPILIR?

İstisnai durumlarda belirlenen kira gelirinin üzerinde gelir alanlar ise belirtilen istisna oranının düşmesiyle birlikte beyanda bulunacak. İstisna oranı sadece bir konut için kullanılabileceği gibi birden fazla konut halinde kira geliri alanların bu detaya dikkat etmesi gereklidir. Fakat iş yeri kira gelirinde belirtilen beyan sınırının aşılması durumunda istisna oranı düşülmeyecektir.

Kira beyanında bulunmak isteyen vatandaşlar www.gib.gov.tr adresi üzerinde Hazır Beyan Sistemi'ne giriş yaparak hazırlanan beyanları onaylaması halinde veya üzerinde gerekli olan değişiklikleri sağlayarak seri bir şekilde beyan verebilmesine imkân tanınıyor. Yapılan hızlı beyan şekli ile birlikte yükten kurtuluyor. Fakat ikametgâh adresinin yer aldığı bölgede bulunan vergi dairesine giderek de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

vergi-l4efzfrhp8.jpg

VERGİDE 2 TAKSİT SEÇENEĞİ!

Kira gelirleri üzerine beyan eden kişiye gelir vergisi çıkması halinde ödemesi gereken vergiyi mart ve temmuz ayı olarak 2 taksitte ödemesini sağlayabiliyor. Taksitlerin eşit olmasıyla birlikte 31 Mart tarihine kadar süre kaldı. İlk taksit için damga vergisi ile birlikte 31 Mart 2023 tarihine kadar ödenmesi ikinci taksitin ise 31 Temmuz'a kadar ödenmesi gerekir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN