EYT bekleyenlere gün doğdu! Peş peşe açıklandı: O günlerde ekleniyor! Herkes emekli olabilecek

EYT bekleyenlere gün doğdu! Peş peşe açıklandı: O günlerde ekleniyor! Herkes emekli olabilecek

EYT düzenlemesi ile birlikte 4 milyondan fazla kişi emekli olurken bu kez de gözler staj ve çıraklık sigortasına çevrildi. Staj ve çıraklık sigortasına takılanlara emeklilik yolu açıldı. İşte staj ve çıraklık sigortası hakkında merak edilen tüm detaylar…

Emeklilik için 9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi bulunanlarla birlikte borçlanma Başlangıcı bu tarih öncesinde olanlar için yaş şartı kaldırıldı. Düzenleme ile birlikte staj ve çıraklık yapanlar beklenti içerisine girerken yapılan açıklamalarda yakından takip ediliyor. EYT düzenlemesinin ardından beklenti artarken mevcut düzenin nasıl olacağı da araştırılıyor. İşte staj ve çıraklık sigortası hakkında merak edilen tüm detaylar…

YENİ DÜZENLEME NASIL YAPILACAK?

Mevcut düzenlemeler kapsamında staj ve çıraklık için yapılan sigortalar sağlık sigortası olarak değerlendirilmektedir. Bu kapsamda emeklilik için gerekli olan primlerin yatırılması gerekiyor. Bu nedenle mevcut düzende staj ve çıraklık başlangıç sigortası olarak kabul edilmiyor. Bunun yanı sıra bu süreç içerisinde ödenen primler de emeklilik sigortasında kullanılmaktadır.

para-paraa.jpg

ÇIRAKLIK VE STAJ SİGORTASINDAN KİMLER YARARLANABİLECEK?

Emeklilik kapsamında 2 istisna bulunmaktadır. Yapılan açıklamalar doğrultusunda sigortalı olmadan ilk 6 ay mahkemelerde kalan 6 ay avukat yanında olmak üzere toplam 1 senelik staj süresini belgeleyen onaylı baro belgesi ve borçlanma talep dilekçesi ile birlikte kamu kurumuna müracaat eden kişilerin bu süreleri borçlanabildiği aktarıldı.1 senelik sürenin tamamının borçlanılmasına şart olmadığı belirtilirken ihtiyaç kadar borçlanma yapılabildiğinin altı çizildi.

para-almak-2.jpg
Bunun yanı sıra staj anneleri de ayrıcalık tanımaktadır. Anneler sigortalı olmadan önce doğum borçlanması yaparak erken emeklilik hakkından yararlanabilecek. Ancak staj ve çıraklık sonrasında doğan çocuklar için borçlanma yapılabilmektedir. Staj ya da çıraklık ile sigortalı çalışmaya başlanılan süre arasında doğum yaşanması durumunda bunlar borçlanıldığı zaman sigorta başlangıcını geri çekebilmektedir. Bu süreç içerisinde borçlanma yapanların yaş ve prim şartı da düşmektedir.

BAKAN BİLGİN AÇIKLAMA YAPTI

Staj ve çıraklık sigortası hakkında seçim öncesinde açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Vedat Bilgin, "Onlarla kimse bir iş akdi gerçekleştirmiyor. O yüzden, onların iş emeklilik primleri ödenmemiş kabul ediliyor. Bu nedenle, mağduriyet kabul edilemez. Çıraklıkta ise farklı bir durum var. O sebeple çıraklığa yönelik çalışmalarımız bulunuyor” ifadelerini dile getirdi.

para-eyt.jpg

STAJ VE ÇIRAKLIK YASASI HAKKINDA NELER SÖYLENDİ?

TBMM çalışmaları ile birlikte merak edilen konulardan biri de staj ve çıraklık sigortası oldu. Bu konuda atılacak adımlar merakla beklenirken düzenleme çerçevesinde borçlanma olanağı sağlanması gündemdeki sıcaklığını koruyor.


Beklemenin gerçekleşmesi durumunda çıraklık sigorta girişi bulunan vatandaşlar bu dönemler için borçlanma yaparak belirlenen süreleri uzun vadeli sigorta kollarından saydırılabilecek. İşe başlangıç tarihi yapılabileceği belirtilirken çıraklık yapan vatandaşların başlangıç tarihlerinin öne alınacağının altı çizildi.

paralarr.jpg​​​​​​​


1999 öncesinde staj sigorta başlangıcı bulunan kişiler için önemli açıklamalarda bulunan Cumhur İttifakı ortaklarından BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, "Mayıs ayının ardından staj ve çıraklık mağdurları da emeklilik hakkına sahip olacak” sözlerine dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN