EYT’de altın çözüm! 4A-4B-4C’lileri kapsıyor! Emeklilik hakkı 5 yıl öne çekildi

EYT’de altın çözüm! 4A-4B-4C’lileri kapsıyor! Emeklilik hakkı 5 yıl öne çekildi

Yaklaşık 4 milyon kişinin emeklilik hakkı kazandığı EYT düzenlemesinde yeni gelişmeler yaşanıyor. Küçük esnafı da içerisine alan emeklilik düzenlemesinde altyapı çalışmaları tamamlandı. EYT kapsamında yer alan vatandaşları ilgilendiren önemli bir reform çalışması gerçekleştiriliyor. İşte EYT düzenlemesi hakkında merak edilen tüm detaylar…

EYT düzenlemesinin ardından emeklilik sistemi içinde yeni adımlar atılmaya devam ediyor. 1 milyon Bağ-Kur'luyu kapsayan emeklilik düzenlemesi için düğmeye basıldı. 5 yıl daha erken olma hakkı elde edebilirsiniz. Staj ve çıraklık sigortası için araştırmalar devam ederken gözler bakanlığa çevrildi. İşte EYT düzenlemesi hakkında merak edilen tüm detaylar…

YASA KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT düzenlemesi kapsamında yaklaşık 4 milyon kişi emeklilik hakkı elde ederken emekli olmayı bekleyen vatandaşlar da yapılan açıklamaları yakından takip ediyor. Yeni düzenleme kapsamında kuaför, manav, bakkal, tesisatçı, pazarcı, marangoz ve terzilerin içerisinde yer aldığı küçük esnafın da 5 yıl daha az primle emekli olabileceği belirtildi.
Kendi adına çalışmalarını yürüten doktor, eczacı, avukat gibi meslek gruplarının da isteğe bağlı sigorta primi ödenmesi durumunda düzenleme kapsamında yer alacağı belirtildi. Düzenleme hakkında araştırmalar devam ederken temel çerçevenin yasal düzenleme ile çizileceği vurgulandı.

para-almak1.jpg

PRİM GÜN ŞARTI DEĞİŞECEK Mİ?

Yapılacak yeni düzenleme kapsamında tam emeklilik için prim gün şartının Bağ-Kur'lu olan küçük esnaf için 7200'e çekileceği duyuruldu. Yeni düzenlemenin hayata geçirilmesi ile birlikte küçük esnafın emeklilik için 1800 gün daha az prim ödeyeceği aktarıldı. Yeni düzenlemenin kısmi emekliliği de kapsadığı gündeme gelirken 5400 prim günü ile yaştan kısmı emekli olabilen Bağ-Kur'luların bu süreyi 4.500'e çekebileceği söyleniyor. Bu kapsamda Bağ-Kur'lular da 900 günlük bir avantaj sağlamış olacak.

para.jpg

EYT'LİLER DE YARARLANACAK MI?


Söz konusu düzenlemenin hayata geçirilmesi ile birlikte EYT'li olanların da yararlanabileceği belirtildi. EYT'li olup 900 günü tamamlayamayan erkek esnaf için emekliliğin yolu açılıyor. Düzenleme ile birlikte 7200 günü tamamlayan Bağ-Kur'lu erkek esnaf EYT kapsamında hemen emekli olabilecek.

paraodeme.jpg


3.5 YIL KURALI NE OLACAK?


1 Ekim 2008'den önce sigorta girişi bulunan vatandaşların hangi kurumdan emekli olacağı konusu akılları karıştırıyor. Son 3.5 yıl içerisindeki çalışmaları bu duruma göre belirlendiği aktarılırken son 7 yıllık sigortalılık süresinin yarısından 1 fazla olanların 1.261 gün çalışmasının hangi statüde olduğuna bakılarak emekli olabileceği aktarıldı.
1 Ekim 2008 sonrasında sigorta girişi bulunan vatandaşların ise tüm çalışma hayatına bakılmaktadır. Hangi kurumdan daha fazla prim ödemesi yapıldıysa o şartlara göre emeklilik hakkı sağlanıyor. Düzenleme kapsamına daha az prim ödemesi yaparak 1.261 gün ile SSK'lı çalışma durumu da ortadan kaldırılmış olacak.

para-almak-1.jpg

NE ZAMAN UYGULAMAYA GEÇİLECEK?


Küçük Esnafın prim ödeme gün sayısı mı SSK'lılarla eşitleneceği yeni model için yasal çalışmaların altyapısı hazırlanmış durumdadır. Yeni düzenlemenin seçimlerden sonra meclise sunulması bekleniyor. Düzenleme seçimlerin ardından meclise sunulacak ilk yasa teklifi olarak görülmektedir.

para-odemek.jpg

STAJ GÜNLERİ EYT'DEN SAYILACAK MI?

Uzun yıllardır tartışma konusu olan staj süreleri de yeniden gündeme geldi. Staj sorununun çözümü kapsamında ilk olarak çalışanlarla ilgili istatistiklerin çıkarılması planlanıyor. Bu kapsamda kaç kişinin düzenleme içerisinde yer alacağı belirlenirken maliyet hesaplamasının da önü açılacak.

para-hesap-1.jpg

Stajda emeklilik sorununun çözümü ile birlikte mesleki eğitim gören gençlerin de güvenceye kavuşması ve mesleki eğitimin özendirilmesi ile ilgili yeni adımlar atılması bekleniyor. Bununla birlikte ara eleman sıkıntısının da giderilmesi ve katkı sağlanması amaçlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN