EYT'den hala maaş alamayanlar dikkat! Bunu yapmayanın dosyası çöpe gidiyor

EYT'den hala maaş alamayanlar dikkat! Bunu yapmayanın dosyası çöpe gidiyor

Emeklilikte yaşa takılanlar için yeni gelişmeler! Hala maaşını alamayanlar dikkat! Bunu yapmazsanız dosyanız çöpe gidiyor! Bu detayları atlayanlar emekli olamıyor! Paranız yatmadıysa bunları tamamlamanız gerekiyor...

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası çerçevesinde emeklilik haklarına kavuşanların sayısı 2 milyonu aşkın bir rakama ulaştı. Bu önemli gelişmenin ardında, Mart ayında başvuranların aylıklarının bağlanmamış olması, eksik primler, tescil sorunları veya SGK'ya olan borçlarının bulunması gibi nedenler yer alıyor.

ÖDENMEYEN BORÇLAR

kapak-172908.jpg

EYT haklarına sahip olabilmek için başvurular, çeşitli yollarla gerçekleştiriliyor. İnternet, posta yoluyla yapılan başvuruların yanı sıra doğrudan SGK merkezlerine başvuranlar da bulunuyor. Ancak, yıl ve prim şartlarının sağlanmaması durumunda başvurular kabul edilmiyor. SGK'ya olan borçlar ödenmediği sürece de emeklilik işlemleri gerçekleştirilemiyor.

Borçlar ödendikten sonra ise aylıklar bağlanıyor. Ancak işlemleri devam eden ve aylığı bağlanmayan EYT'lilerin bir kısmı farklı kurumlarda hizmet veriyor. Bu durum, farklı illerdeki ve sosyal güvenlik merkezleri arasındaki yazışmaların, dosyaların tespiti nedeniyle işlemlerin gecikmesine yol açabiliyor.

EMEKLİ AYLIĞI ALMAYA HAK KAZANMA

eyt-2833.jpg

Dosyaların bulunarak hizmetlerin birleştirilmesi, yazışmaların ve eksiklerin giderilmesi sonrasında emekli aylıkları bağlanıyor. Dosya veya başvuru ile ilgili sorun yaşayanların, SGK müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

EYT yasası, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların yaş koşulu olmadan emekli olmalarını sağlıyor. Koşulları tamamlayanlar, başvurularını yaptıkları tarihten itibaren emekli aylığı almaya hak kazanabiliyorlar.

BORÇLAR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

728xauto.jpg​​​​​​​

Mevcut sisteme göre, EYT yasası kapsamında başvurulan ayı takip eden aybaşından itibaren aylıklar yatırılıyor. Önümüzdeki yıllarda toplamda 4.5 milyon EYT'linin emekliliğe hak kazanması bekleniyor.

Emeklilik başvurularında, GSS borcu bulunması SSK ve Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalılara engel teşkil etmezken, Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılar için GSS borcu ödenmesi gerekiyor. Kısmi veya yarı zamanlı çalışanlar için primler tamamlanabilir.

ÇALIŞMA SÜRESİNİN TAMAMLANMASI

1587747.jpg​​​​​​​

Unutulmaması gereken bir diğer husus ise çalışma süresinin tamamlanması gerektiği. 1999 yılında işe başlayan erkek çalışanlar, emeklilik için gerekli süreyi gelecek yıl tamamlayabilecekler. Ayrıca, uzun vadeli sigorta için başlangıç yaşının 18 olduğunu hatırlamak önemli.

Emekli Sandığı mensubu memurların EYT ile ilgisinin düşük olduğu görülüyor. Bu yıl için emekliliğe hak kazanıp başvurmayanlar, özellikle öğretmenler ve polisler gibi memurlardan oluşuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN