EYT'liler bu yıl paraya doyacak! Müjdeler peş peşe geldi: Bayram ikramiyesinde olay yaratan detay!

EYT'liler bu yıl paraya doyacak! Müjdeler peş peşe geldi: Bayram ikramiyesinde olay yaratan detay!

EYT düzenlemesini bekleyen milyonlarca kişi muradına erdi. TBMM'de yapılan görüşmelerin ardından onaylanan düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İlk maaşlar için Nisan ayı işaret edilirken Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nda verilecek ikramiye ödemeleri hakkında da araştırmalar hız kazandı. Konu hakkındaki açıklamalar SGK uzmanı Özgür Erdursun'dan geldi. İşte EYT hakkında merak edilen o açıklamalar…

2022 yılının son günlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT düzenlemesi hakkında müjdeyi açıkladı.TBMM genel kurulunda görüşmeleri yapılan EYT düzenlemesi kabul edilerek yasalaştı. Ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olması beklenirken düzenleme hakkında merak edilen soruların yanıtı da araştırılmaya başladı. Başvuruların ne zaman ve nasıl yapılacağı merak edilirken ilk maaş ödemelerinin de hangi tarihte yapılacağı en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Genel Kurul’da sadece bir değişiklikle yasalaşan düzenleme EYT'lilerin de yüzünü güldürdü. Prim ödemeleri için herhangi bir değişiklik yapılmazken prim gününe göre kademeli bir şekilde emekliliğin yolu açıldı. Teklifin 1 maddesi AK Parti ve MHP'nin ortak önergesi ile kabul edilirken işverenler için de bir açıklama yapıldı. İşverenin sosyal güvenlik destek priminden yararlanması için emeklilik ve yaşlılık aylığı alan kişilerin de tekrar işe başlatılması için yapılan düzenleme 10 günden 30 güne çıkarıldı.


KİMLER EYT KAPSAMINDA YER ALIYOR?


Mecliste onaylanan düzenleme 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan kişileri kapsamaktadır. Bu kapsamda kadınlar için 20 erkekler için de 25 yıl sigortalılık süresi isteniyor. Bu şartları tamamlayan herkes başlama tarihi ile birlikte 5.000 ile 5.975 gün arasında değişen prim günü şartını tamamlayarak emeklilik hakkından yararlanabilmektedir.

paralar.jpg

EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesi ile beraber hak sahipleri de emeklilik başvurusu yapabilecek. Düzenleme ile birlikte ilk etapta 2 milyon 250.000 kişinin emekli olması bekleniyor. 28 Şubat 2023 tarihinde yapılan görüşmeler ile birlikte EYT düzenlemesi de sonuca bağlandı. Meclisten geçen düzenleme Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Belirlenen şartları sağlayan kişiler süre sınırı olmadan SGK ya da e-devlet üzerinden başvuru yapabilecek.

EYT EMEKLİSİ MAAŞINI NE ZAMAN ALACAK?


EYT düzenlemesi hakkında en çok merak edilen konular arasında da maaş ödemeleri geliyor. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan kadınların 20 erkeklerin ise 25 yıl sigortalılık süresini tamamlaması ile birlikte düzenlemeden yararlanabileceği belirtildi. İşe başlama tarihi itibariyle 5.000 ile 5.975 gün arasında değişen prim gün şartının tamamlanması gerekiyor.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile birlikte Emeklilerin de 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren emekli maaşlarını alabileceği belirtildi. Emekli olmak için bütün şartları tamamlayan ve dilekçe veren kişiler Bu tarihten itibaren ödeme alabilmektedir. Koşulları sağlamayan kişilerin de şartların yerine getirmesi durumunda düzenlemeden yararlanabileceği belirtildi.

para-koymak.jpg
EYT'LİLER BAYRAM İKRAMİYESİ ALACAK MI?


EYT düzenlemesi kapsamında emekli olan kişiler bayram ikramiyesi alıp alamayacağı sorusunun da yanıtını arıyor. Tv100 canlı yayınına katılan SGK uzmanı Özgür Erdursun konu hakkında merak edilen soruların yanıtını verdi. EYT düzenlemesine başvuru yapanların sistemde yoğunluk oluşturacağını ifade eden Erdursun, Mart ayında başvuru yapanların ilk maaşlarını nisan ayında alacağını vurguladı.


SGK sisteminde yoğunluk olması nedeniyle ilk maaş ödemelerinin de Ağustos ayına kadar sarkabileceğine değinen Erdursun, bayram ikramiyeleri hakkında merak edilen soruların yanıtını da verdi. EYT kapsamında emekli olan herkesin maaşını almamış olsa dahi bayram ikramiyesinden yararlanabileceğini aktardı.

para-vermek.jpg

EYT EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?


EYT kapsamında başvuru yapacak kişiler e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi’ne tıklayarak başvuru işlemlerini başlatabilir.

Ardından tahsis talep türü olarak ‘yaşlılık aylığını’ seçmeniz gerekiyor. SSK kapsamında başvuruda bulunacak kişilerin ise ‘4A’, Bağ-Kur kapsamında ise ‘4B’ seçeneğine tıklaması gerekiyor. Yapılan seçimlerin ardından başvur butonuna tıklayarak maaş kısmına geçiş yapacaksınız. Buradan maaş almak istediğiniz bankayı seçerek açıklama kısmına maaş almak istediğiniz şube adını yazmanız gerekiyor.

İletişim bilgilerini doldurduktan sonra aylık alıyor mu?’ sorusunu da "evet" veya "hayır" olarak yanıtını vermeniz gerekiyor. Son aşamada ise ileri butonuna tıkladıktan sonra başvur diyerek işlemleri tamamlamış olacaksınız.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN