EYT'liler dikkat! Kıdem tazminatında bu detayı bilmeyen yanar: İşten ayrılıp devam edenler...

EYT'liler dikkat! Kıdem tazminatında bu detayı bilmeyen yanar: İşten ayrılıp devam edenler...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. EYT düzenlemesi ile birlikte 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu açılmış oldu. Gözler ise kıdem tazminatına çevrildi. Düzenlemeye göre EYT ile emekli olan çalışanlar kıdem tazminatı alacak, ancak ihbar tazminatı alamayacak. Eğer bu detayı gözden kaçırırsanız yandınız! Peki EYT'den emekli olup çalışanlar ne yapacak? İşte merak edilen soruların cevapları ve detayları...

EYT düzenlemesinde flaş gelişmeler peş peşe geliyor. EYT ile birlikte 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu açılmış oldu. Milyonlarca kişi EYT ile emekli olurken gözler emekli olup çalışanlara çevrildi. Yapılan açıklamalarda EYT ile emekli olan çalışanlar kıdem tazminatı alacak, ancak ihbar tazminatı alamayacak. Peki, ister EYT’den, ister normal emekli olan çalışan, işten ayrılmayıp çalışmaya devam ederse ne olacak? EYT ile emekli olanlar dikkat! Kıdem tazminatında bu detayı bilmeyen yanar. İşte son dakika EYT haberinin detayları...

hghghggh-20.jpg

Milyonlarca kişinin gözü kıdem tazminatında. EYT ile emekli olan vatandaşlar kıdem tazminatı alıp alamayacaklarını sorgulamaya başladı. EYT’den yararlanıp, emekli olup, çalışmaya devam etmeyecekler açısından büyük bir sorun yok. Ancak EYT'den emekli olup çalışmaya devam edenlerin kıdem tazminatı alıp alamayacağı belli değil.

EYT'Lİ OLUP ÇALIŞANLAR DİKKAT!

EYT’lilerin hangi şartlarda tazminat alacaklarına, tazminat almadan çalışmaya devam edenlerin durumunun ne olacağına madde madde değineyim. Aslında yazacaklarım sadece EYT’liler için değil, çalışmaya devam eden tüm emekliler için geçerli. EYT’den emekli olup da çalışmaya devam etmeyecek olanlar kıdem tazminatına hak kazanıyor. Bu durumda; çalışılan her tam yıl için 30 günlük giydirilmiş brüt ücret (ikramiye, prim, yol ve yakacak yardımı gibi tüm ödemelerin kapsamına giydirilmiş ücret deniliyor) üzerinden kıdem tazminatı ödeniyor.

yeni-projeghghghgh.jpg

Brüt ücretle çalışma yılı çarpımı sonucu ortaya çıkan toplam kıdem tazminatı işveren tarafından çalışana ödeniyor. Böylece çalışanın emeklilik nedeniyle işyeriyle ilişkisi bitiyor. Tabii burada kıdem tazminatı tavanı var. Bugün için bu rakam 19.982 lira. Çalışanın maaşı bu rakamın üzerinde olsa da kıdem tazminatı hesaplanırken 19.982 lira üzerinden hesaplanacak.

TAKSİTLE ÖDEYEBİLECEKLER

EYT’den emekli olan çalışanlar kıdem tazminatı alacak, ancak ihbar tazminatı alamayacak. Bu durumda işveren, çalışanın varsa yıllık izin ücretini de ödemek durumunda. İşveren, çalışana kıdem tazminatını peşin ödemek durumunda. İş Kanunu’nda da taksitle ödeneceğine yönelik bir hüküm bulunmuyor. Ancak işveren tazminatı taksitle ödemek ister, çalışan da bunu kabul ederse taksitle ödenebilir.

hghghhg-15.jpg

Kaç taksitle ödeneceği de yine kanunda yer almıyor. İşveren ile çalışan aralarında taksit sayısında da anlaşmak durumunda. Çalışan, taksitle ödenmesini kabul etmezse, işveren peşin ödemek zorunda. Eğer işçi, taksitle ödenmesi konusunda anlaşır ve anlaşmayı da imzalarsa, faiz talebinden de vazgeçmiş sayılır.

EYT İLK MAAŞ NE ZAMAN YATACAK?

SGK'dan gelen açıklamayla EYT maaş ödeme tarihleri belli oldu. EYT’li vatandaşların bağlanan emekli aylıkları tahsis numarasının (emeklilik sicil) son rakamına göre yatacak.

Buna göre 4/a (SSK) için her ayın 17 ila 26’sı arasında,

4/ b / (Bağ-Kur) için ise her ayın 25 ila 28’i arasında hesaplardan çekilebilecek.

EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Emekli maaşı ve İkramiye ödemeleri bayramdan önce yapılacak.

SSK kapsamında aylık alanların aylık ve Ramazan Bayramı ikramiyeleri;

  • Ödeme günü 17, 18, 19, 20 olanların 14/04/2023 tarihinde,
  • Ödeme günü 21, 22, 23 olanların 15/04/2023 tarihinde,
  • Ödeme günü 24, 25, 26 olanların 16/04/2023 tarihinde yapılacak.

BAĞKUR kapsamında aylık alanların aylık ve Ramazan Bayramı ikramiyeleri;

  • Ödeme günü 25 ve 26 olanların 17/04/2023 tarihinde,
  • Ödeme günü 27 ve 28 olanların 18/04/2023 tarihinde yapılacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN