EYT'yi kaçıranlar piyango vurmuş gibi sevinecek! Kısmi emeklilikte detaylar belli oldu, bu kişilere emeklilik müjdesi

EYT'yi kaçıranlar piyango vurmuş gibi sevinecek! Kısmi emeklilikte detaylar belli oldu, bu kişilere emeklilik müjdesi

2023 yılının en büyük gelişmelerinden birisi olan EYT'ye dair yeni gelişmeler kaydediliyor. Ufak farklar ile EYT'yi kaçıranlara yeni bir yol gözüktü. Kısmi emekliliğin gündemde yer aldığı günlerde emekliliği kaçıranlar için detaylar paylaşıldı. Bu kişiler kısmi emeklilik vesilesiyle emekliliğin tadını çıkaracak. İşte tüm detaylar...

Emeklilerin gündeminde yer alan EYT sonrasında ikinci bir yol gelişmesi yaşandı. EYT'den faydalanamayan vatandaşlar yönünü kısmi emekliliğe çevirdi. Gerekli şartları sağlayanlar emeklilikten faydalanıyor. Peki kimler kısmi emeklilikten yararlanabilir?

EMEKLİLİKTE YENİ YOL

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden faydalanamayanlara müjdeli haber geldi. Prim eksikliği nedeniyle yararlanamayanlar için artık kısmi emeklilik seçeneği bulunuyor. Kısmı emeklilikten faydalanmak isteyenlere müjde üstüne müjde geliyor. Maaş sıkıntısı olan kısmi emeklilikte 2024 yılı itibariyle bu sorun da çözülüyor.

Sabah tarafından paylaşılan bir habere göre önümüzdeki günlerde emeklilik yaşının esnetilmesi gündemde yer alıyor. kadınlarda çocuk sayısına göre ve esnafın emekliliği için gereken prim gün sayısına göre düşürülme işlemleri devreye sokulacak. Paylaşılanlara göre İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre EYT kapsamında yer alsa da primini dolduramayan kişiler için ikinci bir yol açıldı. Kısmi emeklilikten faydalanmak isteyen vatandaşlar 15 yıl ve 3600 günü doldurması halinde emekliliğin tadını çıkarıyor.

2023-emekli-promosyon-kampanyalari-navo.jpg

KISMİ EMEKLİLİK ŞARTLARI

Yıl şartı ve gün şartını dolduranlar için yaş şartı kadınlarda 58 olurken erkeklerde 60 olarak biliniyor. Kısmi emeklilikten faydalanabilmek için sigorta başlangıcının 2000 yılından önce olması gerekir. Kısmi emeklilik belirtilen yaşlara gelinmesi halinde primleri tamamlayan vatandaşlar için geçerli.

Yaş ve başlama tarihi çalışılan statüye göre değişiklik gösterirken, 8 Eylül 1999 yılı öncesinde sigortalı olanlar 15 yıl, 3600 günü doldurarak 50-60 yaş arasında emekliliğin tadını çıkarıyor. Belirtilen tarihten sonra çalışanların ise 4.500 günü tamamlaması, ilk çalışma günü Eylül 1999 - 30 Nisan 2008 arasında değişin SSK'lı vatandaş 25 yıl sigortalılık 4.500 gün primi doldurmasıyla kadınlarda 58 erkeklerde 60 yaşında emekli aylığını alabilecek.

mandoingfinances-scaled.jpg

ENFLASYONA GÖRE EMEKLİ MAAŞI

Kısmı emeklilikte maaşlar normal emekliliğe göre yüzde 25 ile yüzde 30 arasında daha düşük oluyor. Fakat günümüzde taban emekli maaşı 7 bin 500 olduğu için kısmi emekli olanlar 7 bin 500 TL'den başlıyor. Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminine göre enflasyon yüzde 35,25 oranına yükselecek. Enflasyonun bu oranlara gelmesiyle en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL'den 10 bin 143 TL'ye yükselmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN