'Gaz kokusu var' diyen madenciye şoke eden yanıt

Amasra faciasının ardından ihmaller, acı dolu hikayeler ve işletmenin tehlikeye rağmen daha çok kömür çıkarılmasına ilişkin talimatları ortaya çıkmaya devam ediyor. Grizu patlaması sırasında, maden işçileri Soner Ak ve İzzet Ak kardeşler de ölüm ocağındaydı. Soner öldü, İzzet ise yaşam savaşı veriyor. Soner Ak'ın eşi Özge Ak ocağın durumunu anlattı: Eşim ‘Gaz kokusu çok var’ diyordu, ‘ama yapacak bir şey yok’ diyordu. Şef, ‘Bize kömür lazım, sizin keyfiniz lazım değil’ demiş.

Bartın Amasra'daki grizu patlaması sırasında, maden işçileri Soner Ak ve İzzet Ak kardeşler de Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait ocaktaydı. Ak Ailesi, maden faciasında iki ayıcı aynı anda yaşadı. Maden ocağından Soner Ak’ın cansız bedeni çıkartılırken ağır yaralı İzzet Ak, İstanbul’da kaldırıldığı hastanede tedaviye alındı. Soner Ak’ın cenazesini toprağa veren Ak Ailesi, şimdi İzzet Ak’tan gelecek iyi haberi bekliyor.

Soner Ak ve İzzet Ak’ın annesi Fatma Ak, Amasra’nın İncevez köyündeki taziye çadırında, faciadan önce ve sonra yaşadıklarını anlattı. Anne Ak, ölen oğlu Soner Ak için, “Anne, ocakta bir koku var, bizi çalıştırıyorlar’ derdi” dedi.

Fatma Ak, oğullarının çalışma koşullarını ağır olduğunu belirterek “Biri hastanede, biri öldü. Aynı vardiyada çalışıyorlardı. ‘Biri İstanbul’a, uçağa bindi gitti; biri de çıktı’ dediler. Çıkmamış, ocak altında kalmış, kömür altında” diye konuştu.

‘GİTME OĞLUM, BİR ŞEY OLUR’ DEDİM

Anne Fatma Ak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bize söylüyordu, ‘Anne, ocaklar kapanacak, gaz kokusu’ diye söylüyordu. Bir hafta, 10 gün önce haberlerde söyleniyordu ‘koku varmış’ diye, haberlerden duydum. Ben zaten soruyorum; ‘Oğlum haberlerde bir şey diyorlar, bunun aslı var mı, gitme’ dedim. ‘Gitme oğlum bir şey olur’. ‘Anne o zaman gitmemeyim mi? Sen bana para verecek misin’ derdi. Ben de olsa verirdim, yok ki vereyim.

'ŞEF, ‘BİZE KÖMÜR LAZIM, SİZİN KEYFİNİZ LAZIM DEĞİL’ DEMİŞ'

Yaşamını yitiren madenci Soner Ak’ın eşi Özge Ak ise “Eşiniz size çalışma koşullarından bahsediyor muydu” sorusuna şu yanıtı verdi:

Anlatıyordu, ‘Gaz kokusu çok var’ diyordu, ‘ama yapacak bir şey yok’ diyordu. Şef, ‘Bize kömür lazım, sizin keyfiniz lazım değil’ demiş. Eşim de bunu anlattı, salı günü aynısını anlattı, ben de şimdi size söylüyorum. 3 çocuğum var. Adalet yerini bulsun istiyorum. 41 can gitti, hepsinin de çocuğu var. Herkesin kendine göre hayalleri vardı, şimdi hiçbiri yok. Herkesin hakkını bulmasını istiyorum. Kimsenin hakkı kalmasın. 41 eve ateş düştü. Eşler öyle, çocuklar öyle, babasız kaldılar. Benim şu an küçük kız çocuğum bilmiyor babasının öldüğünü, bilmeyecek de.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN